Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-09-2021

Funus - Adrift Alone
Jaar van release: 2016
Label: Eigen beheer
Funus - Adrift Alone
Adrift Alone is na een ep en een demo het debuutalbum van het Nederlandse Funus. Een band bestaande uit Ruben Vermeulen (zang en gitaar) en Kerem Aksoy (bas). Deze twee heren lieten zich voor deze schijf inspireren door de vijf fases van rouw. Namelijk, ontkenning, boosheid, het gevecht aangaan, depressie en aanvaarding. Een vrij zwaar onderwerp dat prima aansluit op de zwartgalligheid van de metal die door de heren wordt gespeeld.

Deze twee mannen weten vanaf de eerste seconde te overtuigen. A Mind To Break is een chaotische en dissonante track die kippenvel oplevert. De gitaarriffs doen denken aan Procreating Satan van Gorgoroth, maar dan met een moderne inslag. Zo nu en dan klinken er naargeestige melodieën. De zang van Ruben Vermeulen is verstaanbaar en bovenal bruut. My Hate For You is een wat zwaardere track met doominvloeden. Ook bij dit nummer weten de heren te overtuigen en ze doen mij hier verlangen naar Manifesting The Raging Beast van Glorior Belli. Wat mij betreft lijkt deze band ook wel op de blackmetalperiode van zojuist genoemde groep, maar dan met prachtige cleane en jazzy gitaarpartijen zoals je ze van Shining kent.

De titeltrack is een prachtig instrumentaal nummer waarbij je even onderuitgezakt kunt zitten om op adem te komen. Deze past dan ook perfect binnen het concept van dit album. Afsluiter Grey Sun is een schitterende track waarin de laag gestemde gitaren schitterend tot hun recht komen. Regelmatig worden ze afgewisseld met wederom cleane en jazzy passages die een anticlimax opleveren, maar langzamerhand wordt er opgebouwd naar een punt waar alles weer even lekker losbarst en er schitterende melodieuze gitaarpartijen klinken, gedragen door een eveneens schitterende melodieuze baspartij.

Funus bewijst dat er binnen de black metal nog steeds muziek valt te maken die zowel vernieuwend als vertrouwd klinkt. Wat mij betreft is dit nu al een van de zwartgallige toppers van dit jaar. Een tip voor liefhebbers van Shining, Forgotten Tomb en Deathspell Omega.

Tracklist:
1. A Mind To Break
2. My Hate For You
3. Rosefield Road
4. Adrift Alone
5. Grey Sun

Score: 95 / 100

Reviewer: Sander
Toegevoegd: 5 juni 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]