Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

29-11-2020

Monster Truck - Sittin' Heavy
Jaar van release: 2016
Label: Mascot Records

Monster Truck - Sittin' Heavy

In 2013 was het debuutalbum Furiosity van Monster Truck een onverwachte, maar zeer aangename verrassing. De formule op dat album is feitelijk vrij simpel: hardrock met een vleugje stoner, blues en funk. Hierbij worden de riffs bijna continu ondersteund door een rockend Hammond-orgel. Dit klinkt niet echt origineel. De reden waarom Furiosity zo goed uit de verf komt, is het songmateriaal zelf. De liedjes zitten simpelweg erg goed in elkaar. Anno 2016 doet Monster Truck op het tweede album Sittin’ Heavy dit trucje nog eens dunnetjes over. Deze keer hebben de uit Hamilton (Ontario) afkomstige heren niets aan de twijfel overgelaten en is er goed gelet op de details.

Ik moet toegeven dat ik niet veel heb met classicrockbandjes als Black Stone Cherry, die in mijn ogen té Amerikaans klinken. Laten we eerlijk zijn, ook al zijn het Canadezen, Monster Truck past strikt gezien toch wel een beetje in dat hokje. Een band waar ik wél wat mee kan, is Tesla en daar doet Monster Truck mij bij vlagen toch iets meer aan denken. Qua stemgeluid absoluut niet, maar wel de algehele sound. Net als Tesla verwerkt Monster Truck af en toe invloeden uit andere genres in hun muziek. Zo lijken de melodieën in For The People erg veel op die van iconische southernrocksbands als Lynyrd Skynyrd en The Allman Brothers Band en bevat Things Get Better een verslavend funky ritme en refrein.

Monster Truck blijkt het sterkste te zijn in de nummers waarin het tempo wat lager ligt. Snellere songs als Why Are You Not Rocking? (een sneer naar mensen die tijdens concerten alleen maar met hun mobiele telefoon bezig zijn) en The Enforcer (een ode aan de ijshockeysport) zijn niet slecht, maar maken simpelweg minder indruk dan tragere riff- en vocaalgerichtere tracks als Don’t Tell Me How To Live en She’s A Witch. De band heeft zelf aangeven veel geluisterd te hebben naar de vocale harmonieën van Alice In Chains, toen de Canadezen met deze grungerockers aan het toeren waren. Dat is erg goed te horen en is meteen een van de grootste verbeteringen ten opzichte van het debuut. Ook de productie is aanzienlijk verbeterd en past perfect bij de warme hardrock van Monster Truck.

Sittin’ Heavy is een plaat met een positieve insteek. Songs als Black Forest en Enjoy The Time lijken tekstueel misschien wat cheesy, maar geven de boodschap van Monster Truck overduidelijk weer: "Rock-’n'-Roll and everything in life should be a celebration". Als de Canadezen op deze wijze rock-‘n'-roll vieren, dan wil ik er op 1 april wel bij zijn, wanneer Monster Truck in de Melkweg in Amsterdam speelt.

Tracklist:
1. Why Are You Not Rocking?
2. Don’t Tell How To Live
3. She’s A Witch
4. For The People
5. Black Forest
6. Another Man’s Shoes
7. Things Get Better
8. The Enforcer
9. To The Flame
10. New Soul
11. Enjoy The Time
12. Midnight (vinyl only bonus track)

Score: 80 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 16 februari 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]