Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  4 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Molasses, Verwoed en Doodswens
 • Rivers Of Nihil, Allegaeon, Black Crown Initiate, Harbinger en Fallujah
 • 5 december:
 • Badflower
 • 6 december:
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • 7 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Ter Ziele, Radeloos/Ziedend en Pothamus
 • 8 december:
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Nile, Krisiun, In Element en Wrath Of The Nebula
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
Geen concerten bekend voor 04-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Frank Boeijen (The Gathering) - 49
 • Jan S. Eckert (Masterplan) - 57
 • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 46
 • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 51
 • Mina Caputo (Life Of Agony) - 49
 • Morten Veland (Sirenia) - 45
 • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 51
 • Piero Paravidino (Mesmerize) - 50
 • Robert Balci (Stormwitch) - 52

Vandaag overleden:
 • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Deep Purple en Monster Truck
Op 2 juni 2017 in Ziggo Dome, Amsterdam
Een review door Dirk
Foto's door Dirk
Is dit de laatste Deep Purple tournee of wordt het een Scorpions-achtige klucht. Laten we hopen dat Deep Purple wijzer is. Een definitief einde heeft Purple niet aangegeven, maar het gaat een keer ophouden. Uiteraard heeft Deep Purple zijn beste en bekendste nummers geschreven in de eerste periode van 1968 tot 1976 met de tandem Ritchie Blackmore/Jon Lord op hun creatieve hoogtepunt en een excellerende Ian Gillan die als enige ter wereld Child In Time kan en mocht zingen. Geschiedenis, maar dan wel in hoofdletters. De hereniging in 1984 ging gepaard met het beste album van de tweede periode namelijk Perfect Strangers. Mocht het laatste en twintigste studio album Infinite de finale zijn dan laten de mannen nog even zien hoe het moet.

In de huidige bezetting treffen we de oerleden Ian Gillan (zang), Ian Paice (drum) en Roger Glover (bas) aan naast Steve Morse (gitaar vanaf 1994), die dus al langer in Deep Purple zit dan Ritchie Blackmore, die recentelijk aangaf wel weer met Deep Purple te willen spelen, maar geen uitnodiging verwacht. Misschien kan hij op de reservebank mee voor de met artritis in de rechthand kampende Steve Morse. Alhoewel, een makkelijke bankzitter zal hij niet zijn. Last van zijn vingers heeft toetsenvirtuoos Don Airey - die sinds 2001 op voorspraak van de inmiddels overleden Jon Lord zijn opvolger is - absoluut niet. Degene die hem twee maanden geleden in De Boerderij hebben zien spelen, konden dat toen van heel dichtbij zien. Nu staat hij naast het drumstel en zien we alleen zijn hoofd uitsteken boven de klavieren.

The Long Goodbye World Tour levert met Europe tijdens het Britse gedeelte en Alice Cooper in Noord-Amerika goede special guests op. In het Europese gedeelte en dus ook vanavond krijgen wij de toekomst van de rock te zien met het Canadese Monster Truck. De geprezen band tourt zich te pletter om het laatste album Sittin' Heavy te promoten. Op eigen kracht begin dit jaar in De Melkweg en als opener voor Nickelback en nu Deep Purple in de Ziggo Dome. Met zijn stevige southern bluesy hardrock is de band een heerlijke opener. Door het vele spelen staat er een geoliede machine op het podium die menig gerenommeerde band op routine wegspeelt. Geen routine vanavond, Monster Truck heeft er enorm veel zin in en eert Deep Purple met alle respect middels een stevige uptempo set waarin alleen het bluesy For The Sun een rustpuntje is. Een live favoriet als For The People had voor de afwisseling niet misstaan.

Monster Truck @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-6-2017

Met op het videoscherm een 'In Ice'-versie van In Rock opent Deep Purple geweldig met Time For Bedlam van het laatste album Infinite uit 2017, waarna we gelijk de ouwe doos induiken met Fireball van het gelijknamige album uit 1971 en het onverwachte maar sterke Bloodsucker van het doorbraakalbum In Rock uit 1970. Na 3 nummers hebben we al 47 jaar overbrugd.

De steeds charismatischer wordende Ian Gillan (71 jaar) is goed bij stem. Met de jaren wordt zijn stem lager en warmer wat weer uitstekend past bij de nieuwere nummers en zolang hij de hoge noten vermijdt is er niets aan de hand. Ook met de 69-jarige Ian Paice is er na zijn lichte beroerte van vorig jaar niets meer aan de hand. Hij hakt er weer lustig op los zonder dat Vadertje Tijd echt vat op hem krijgt. Roger Glover is ook 71 jaar, maar ook daar is weinig van te merken op een paar extra rimpeltjes na dan. Hij blijft scherp en alert en vult elk gaatje op dat valt.

Deep Purple @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-6-2017

Na Strange Kind Of Woman krijgen we een blok recent materiaal. Johnny's Band en The Surprising van het laatste album en Uncommon Man van het uit 2013 stammende Now What?!, waarin gitarist Steve Morse en Don Airey één van hun vele hoofdrollen krijgen. Het visuele aspect wordt gevormd door een podiumbreed videoscherm en losse schermen aan de zijkanten. De lichtshow is voor de rest degelijk maar smaakvol.

Na de klassieker Lazy waarin Steve Morse losgaat krijgen we met Birds Of Prey (inclusief Steve Morse zijn mooiste Purple-solo) en Hell To Pay nog twee huidige Deep Purple-nummers. Met in totaal vier nummers van Infinite en twee van Now What?! is zo'n 40% van de set gevuld met nieuw materiaal en geen gouwe ouwe hap, waarmee de band zeker niet op safe speelt. Als je erover nadenkt welke songs er nog op de plank liggen dan zijn er maar weinig bands die zoveel onbeschoft goed materiaal hebben geschreven.

Deep Purple @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-6-2017

Een Don Airey solo met een Tulpen Uit Amsterdam-slot gaat vooraf aan de uitsmijters Perfect Strangers en Space Truckin' waarna Morse de bekendste gitaarriff ter wereld inzet en Smoke On The Water op de zaal loslaat, dat het hele nummer uitbundig meezingt. Met het Pinksterweekend voor de boeg wil de zeer goed gevulde Ziggo Dome (alleen nog ruimte in de 2e ring ruimte) meer en dat krijgt ze in de vorm van de cover Hush. De bassolo hierna haalt de vaart eruit en had beter gebruikt kunnen worden voor een extra nummer. Met welk nummer moet je eindigen? Black Night is in ieder geval een uitstekende keuze.

Iedereen gaat hierna tevreden naar huis of een afzakkertje doen. Het was een uitstekend concert voor een Deep Purple-publiek dat een heerlijk optreden kreeg van een band die er nog toe doet. Over 2 weken op 17 juni kunnen de metalheads op Graspop deze mastodonten van de klassieke hardrock zien.

Deep Purple @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-6-2017

Setlist:
1. Time For Bedlam
2. Fireball
3. Bloodsucker
4. Strange Kind Of Woman
5. Johnny's Band
6. Uncommon Man Play
7. The Surprising
8. Lazy
9. Birds Of Prey
10. Hell To Pay
11. Perfect Strangers
12. Space Truckin'
13. Smoke On The Water

Toegift:
15. Hush
16. Black Night

Deep Purple @ Ziggo Dome, Amsterdam, 2-6-2017

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.