Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Serenity - Codex Atlanticus
Jaar van release: 2016
Label: Napalm Records

Serenity - Codex Atlanticus

Het Oostenrijkse Serenity heeft mij al vanaf het in 2008 uitgekomen Fallen Sanctuary altijd uitstekend weten te vermaken met bombastische kwaliteitspowermetal. Dat de band ook verantwoordelijk is voor het eerste album dat ik in 2016 mag recenseren, zorgde hier dan ook meteen voor een euforisch gevoel. Na alle black metal die ik vorig jaar tot me heb genomen, is het nu tijd dat mijn lust naar orkestrale kitsch weer eens goed gestild wordt. Het episch getitelde Codex Atlanticus zorgt in ieder geval voor een vliegende start van het jaar.

Waar de band zich op War Of Ages erg veel focuste op een wisselwerking tussen Georg Neuhauser en een vaste zangeres, heeft men op de nieuwe plaat deze samenstelling laten vallen. Dit wil niet zeggen dat er geen gastoptredens meer te vinden zijn, maar het draait nu weer vooral om Neuhausers eigen stemgeluid. Het moet gezegd worden, de beste man heeft een uitstekende stem om nummers te leiden, waardoor de zangeres ook niet gemist wordt. Eveneens een verandering is de hoeveelheid 'power' die bij een aantal nummers wordt opgevoerd. Sprouts Of Terror en Fate Of Light hebben als basis een lekkere speedmetalriff meegekregen die men eerder bij een band als Grave Digger of Helloween zou verwachten. Dit zorgt voor net iets meer punch dan bij het vorige album het geval was.

Serenity is echter nog steeds het meest op het gemak als de band orkestraal en groots mag klinken. Vooral in een opzwepende track als Iniquity komt dit gevoel het beste naar voren. Magistraal en majestueus zijn de sleutelwoorden die hier het eerste naar voren komen. Helaas betekent dit ook dat de band wederom een obligate ballad op het album heeft staan. Het blijft bij een genre als power metal altijd tricky om weg te komen met een ballad, maar in het geval van My Final Chapter springt het glazuur me van te tanden. Nee, dan liever een sfeervolle afsluiter als The Order, waarbij aan Virgin Steele-herinnerende pianopartijen gepaard gaan met een balladesque sfeer, maar men hierbij net niet teveel doorschiet naar de zoetsappige kant.

Codex Atlanticus is niet zo goed als Fallen Sanctuary of mijn persoonlijke favoriet Death & Legacy, maar is desalniettemin een prima kwaliteitsalbum dat de liefhebbers van Nightwish, Sonata Arctica en Kamelot op de wenken zal bedienen. Een prima begin van het jaar.

Tracklist:
1. Codex Atlanticus
2. Follow Me
3. Sprouts Of Terror
4. Iniquity
5. Reason
6. My Final Chapter
7. Caught In A Myth
8. Fate Of Light
9. The Perfect Woman
10. Spirit In The Flesh
11. The Orde

Score: 83 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 26 januari 2016

Koop dit album in

Meer Serenity:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Serenity - Codex Atlanticus
Reactie van Alex op 26-01-2016 om 22:53u
Score: 85 / 100

Tja als iemand die de eerste 2 albums het beste trekt,
ben ik erg tevreden met deze terugkeer.

Serenity - Codex Atlanticus
Reactie van bakvet op 26-01-2016 om 23:51u

Klinkt goed. Ik ga deze checken.

Serenity - Codex Atlanticus
Reactie van VaDeR op 28-01-2016 om 21:58u

Vorige release werd me veel teveel Gothic. Soft en melig. Miste de pit van de eerdere releases...ben na deze bespreking wel benieuwd!!!

Serenity - Codex Atlanticus
Reactie van Erwin op 31-01-2016 om 23:27u

Een positieve review van m'n favoriete reviewer! Dat doet me goed. Ik houd Serenity ook al bij vanaf het eerste album. Mooie, melodische nummers met creatieve inhoud, die soms inderdaad een beetje pit missen. Juist de nummers die wel wat meer power bevatten, zijn vaak de sterkste. Heb het album nu een paar keer geluisterd en ben zelf ook echt enthousiast. Verschillende nummers blijven gelijk al in je hoofd hangen. En zelfs My final chapter kan ik prima handelen!