Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2020

Satan - Atom By Atom
Jaar van release: 2015
Label: Listenable Records
Satan - Atom By Atom
De reünie lijkt de heren van Satan goed te bevallen. De eerste plaat na de hereniging, Life Sentence, is goed ontvangen en we hebben de band meerdere malen mogen aanschouwen in ons land en net buiten de grenzen. Het mag gewoon gezegd worden: Satan beleeft een uitstekende tweede jeugd en daarom verdient dit successprookje een vervolg. Het nieuwe Atom By Atom ligt inmiddels in de schappen en ik ga je vertellen waarom je deze plaat echt een kans moet geven.

In de afgelopen tien jaar hebben we menig bandje uit de roemrijke jaren tachtig weer bij elkaar zien komen. We werden overladen met reünieplaten en –optredens, maar laten we eerlijk wezen; het heilige vuur brandde vaak lang niet zo hard als dat het vroeger deed. Er zijn natuurlijk ook gevallen waar het goed uitpakte, zoals bij Satan het geval is. Misschien is dat wel, omdat deze heren niet tussendoor een maatschappelijke carričre opgebouwd hebben. Kijk alleen al naar de recente bandfoto’s. Stuk voor stuk mannen die hun haardracht intact gehouden hebben. Het zegt niks over hun muzikale kunnen, maar des te meer over de betrokkenheid met onze favoriete muziek.

En dan is er natuurlijk nog die nieuwe plaat. Net als bij Life Sentence het geval is, heeft Atom By Atom tijd nodig om te aarden. Wat in elk geval opvalt, is dat de productie beter is dan bij de voorganger het geval was. Het klinkt niet meer zo kaal en koud en dat is absoluut een vooruitgang. Over de kwaliteit van de muziek zelf, was ik lang in dubio. Satan doet natuurlijk gewoon waar hij goed in is, maar de vonk wilde niet overspringen. Het materiaal groeit mondjesmaat. Dat heeft als voordeel dat je niet snel uitgekeken raakt op Atom By Atom, maar het maakt het lastig om het op waarde te schatten.

De conclusie is min of meer dat de voorkeur nog uitgaat naar Life Sentence, maar de verwachting is dat de waardering uiteindelijk gelijk opgaat. Atom By Atom heeft meer overeenkomsten dan verschillen met diens voorganger. Het bevat negen compacte heavy metalsongs en sluit daarna af met een langere, ietwat epische track. Brian Ross zingt als vanouds. Het gitaarwerk is weer om te smullen. Het is allemaal weer dik in orde en wederom springen er een handvol liedjes uit. Ik moet wel zeggen dat de pareltjes ditmaal vooral op de b-kant staan. Ik heb Satan nog altijd niet live mogen aanschouwen, maar wanneer het zover is, hoop ik dat nummers als In Contempt, Bound In Enmity en The Fall Of Persephone gespeeld gaan worden. Voor liefhebbers van Life Sentece is Atom By Atom verplichte kost. Wie iets vernieuwends wil, zoekt rustig verder.

Tracklist:
1. Farewell Evolution
2. Fallen Saviour
3. Ruination
4. The Devil's Infantry
5. Atom By Atom
6. In Contempt
7. My Own God
8. Ahriman
9. Bound In Enmity
10. The Fall Of Persephone

Score: 84 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 9 oktober 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Satan - Atom By Atom
Reactie van Jeroen op 09-10-2015 om 18:51u
Score: 85 / 100

Hele goede cd. Prima opvolger voor het al net zo lekkere Life Sentence. Ross mist wat bereik, maar maakt dat goed door een gezonde dosis enthousiasme.

Satan - Atom By Atom
Reactie van Old Mhb op 09-10-2015 om 19:31u
Score: 88 / 100

Ik had er geen moeite mee. De schijf is heel lekker. Zag ze paar jaar terug op Alcatraz en dat beviel heel goed, ondanks dat de sound bij opening niet goed zat.

Satan - Atom By Atom
Reactie van Frans op 10-10-2015 om 08:08u
Score: 10 / 100

Steve en Russ zijn gewoon gitaargoden!!!

Satan - Atom By Atom
Reactie van Andre Smoor op 10-10-2015 om 12:32u
Score: 88 / 100

Metal zoals metal bedoeld is. Ik heb hem nu een paar keer gehoord en hij blijft groeien. Als je van oldschool NWOBHM houdt, moet je hem zeker gaan beluisteren, want die sfeer heeft deze plaat. Gelukkig heb ik de band in 1983 gezien, dus weet hoe goed ze live zijn, als ze in de buurt komen ga ik er zeker heen. Wat is 2015 toch een fantastisch jaar, tenminste als je van oldschool houdt. Jaarlijstmateriaal

Satan - Atom By Atom
Reactie van Een Metalfan op 10-10-2015 om 21:40u

Op very Eavy waren ze steengoed

Satan - Atom By Atom
Reactie van appie op 10-10-2015 om 22:53u
Score: 70 / 100

het grootste gedeelte van de plaat is een goed vervolg op zijn prima voorganger maar tekstueel en de zang doen op een enkele nummers nogal puberaal aan.