Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Enforcer - From Beyond
Jaar van release: 2015
Label: Nuclear Blast Records
Enforcer - From Beyond
Wordt 2015 het jaar van Enforcer? Na jaren van hard werken, lijkt de volharding van de band eindelijk vruchten af te werpen. Het contract met Nuclear Blast was er al, maar verder dan de kleine zalen zijn de Zweedse heavy metallers nog niet geweest. Ik ben dan ook aangenaam verrast dat Enforcer op de poster van de aankomende editie van Fortarock staat. Ik roep al tijden dat Enforcer klaar is voor de stap en ik ben erg benieuwd of ze dat gaan waarmaken.

Uiteraard gebeurt dit alles met een nieuwe plaat onder de armen. From Beyond is inmiddels het vierde werkstuk. Wie de vorige platen kent, weet wat hij kan verwachten. Death By Fire uit 2013 was een kleine tegenvaller als je deze naast het sublieme Diamonds zet en wat dat betreft heeft Enforcer zich met het nieuwste album een beetje herpakt. Het is vaak weer ouderwets genieten. Enforcer beschikt over de bekende troefkaarten. Het heeft een zanger die zich tot de beste in het genre mag rekenen. Olof Wikstrand heeft een geweldig bereik en het gitaarwerk is ook nu weer om je vingers bij af te likken.

Ik zou From Beyond alleen niet tot de besten van Enforcer willen rekenen. Toch scheelt het weinig, want onder andere met het titelnummer leveren de heren weer puik werk af. Het is snel en het lijkt op eenrichtingsverkeer, maar als je goed luistert, vallen toffe melodielijnen op. Het is niet zo pakkend als op oude platen het geval is. Dat kan zowel positief als negatief opgevat worden. Ik blijf erbij dat Enforcer op Diamonds de perfecte verhouding vond. Wat variatie had From Beyond goed gedaan. Grappig is dat Farewell begint als ballad, maar al snel worden de bedoelingen duidelijk en wordt het gaspedaal weer ingetrapt. Enforcer lijkt het lastig te vinden om keuzes te maken. Het is echter wel een goed nummer.

Hungry They Will Come is een alleraardigst instrumentaaltje dat behalve de typische Iron maiden-riffs ook sterk doet denken aan het oudere werk van Blind Guardian. Dat is tamelijk nieuw. Toch hoopte ik hier stiekem dat Enforcer het aandurfde om wat te experimenteren. Dat is het enige punt van kritiek dat ik kan bedenken. Het zou ervoor zorgen dat de platen wat minder op elkaar gaan lijken. Toch kunnen de liefhebbers dit album blind aanschaffen. Het is te hopen dat Enforcer er nieuwe fans bijkrijgt. De tijd is rijp.

Tracklist:
1. Destroyer
2. Undying Evil
3. From Beyond
4. One With Fire
5. Below The Slumber
6. Hungry They Will Come
7. The Banshee
8. Farewell
9. Hell Will Follow
10. Mask Of Red Death

Score: 85 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 6 maart 2015

Koop dit album in

Meer Enforcer:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Enforcer - From Beyond
Reactie van Alain op 06-03-2015 om 22:53u
Score: 90 / 100

Puike plaat.
Ben het niet eens met jouw mening over Death by Fire, want dat vond ik een gave plaat.
Snel en hoog Thrash gehalte.

Enforcer - From Beyond
Reactie van Boy op 07-03-2015 om 05:21u
Score: 90 / 100

Topalbum. Ik kan er geen genoeg van krijgen.

Enforcer - From Beyond
Reactie van jt op 07-03-2015 om 20:49u
Score: 85 / 100

Enforcer is een aanwinst in de metal. Ja DbF was best een puik schijfje, misschien komt het nog. Thuis heb ik hier 2 geluidsinstallaties, waarbij ik heb opgemerkt dat sommige cd's beter doorkomen op de ene, een andere weer op de andere. Zou ik alle nw muziek op dezelfde installatie draaien, dan weet ik zeker dat ik dingen gemist zou hebben.

Enforcer - From Beyond
Reactie van Een Metalfan op 08-03-2015 om 21:13u

gewoon geweldig.

Enforcer - From Beyond
Reactie van Een Metalfan op 08-03-2015 om 21:13u

gewoon geweldig.

Enforcer - From Beyond
Reactie van Een Metalfan op 08-03-2015 om 21:14u

ik vind ze gewoon geweldig.