Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Review

Thulcandra - Ascension Lost
Jaar van release: 2015
Label: Napalm Records
Thulcandra - Ascension Lost
In 2004 neemt Thulcandra de demo Perishness Around Us op. Deze demo ziet nooit het levenslicht, omdat vlak na de opnamen gitarist Jürgen Zintz (ex-Obscura) zelfmoord pleegt. Het betekent tevens het einde van de Duitse melodische death-/blackmetalband. Pas in 2008 beluistert oprichter Steffen Kummerer (Obscura) de demo weer en besluit Thulcandra (De stille planeet) nieuw leven in te blazen. In een nieuwe samenstelling releaset het gezelschap in 2010 het debuut Fallen Angel’s Dominion en een jaar later volgt Under A Frozen Sun.

Op het eerder uitgebrachte materiaal is duidelijk te horen dat de Duitsers geïnspireerd zijn door de Zweedse death-/blackmetalbands als Unanimated, Gates Of Ishtar, Sacramentum en met name Dissection (zij het in mindere mate dan op het voorgaande werk, ook al doet het artwork anders vermoeden). De Münchenaren voeren het eerbetoon op zo’n aansprekende manier uit, dat het tot pakkende tracks leidt. Ook op Ascension Lost (een concept gebaseerd op John Milton's Paradise Lost) wijken ze niet af van de succesformule, maar hebben ze wel meer een eigen geluid ontwikkeld. Weer slaagt het gezelschap erin om een ijzersterke plaat af te leveren met een mix van orthodoxe black en melodische death metal. Alles is tot in de puntjes verzorgd: van het mooie artwork van Kristian “The Necrolord” Wåhlin tot aan de productie en de muziek.

Vanaf de eerste seconde van The First Rebellion is het al genieten van de sterke riffs, melodieuze en harmonieuze leads, akoestische gedeelten en (bluesgerelateerde) solo’s. Wat opvalt is dat veel riffs, zoals die in het mooi opgebouwde Throne Of Will en Demigod Imprisoned, een tragisch en episch karakter hebben. Dit komt vooral door de zware ondertoon die onder de muur van melodieuze gitaarpartijen klinkt. En dat terwijl het tempo varieert tussen midtempo, blastbeats en wat tragere stukken. Het viertal switcht moeiteloos in snelheid en tussen stijlen. Meestal is het een mix van melodische death metal en black metal wat de klok slaat, maar er is ook thrash, zoals in Sorrow Of The One.

Toch zijn er wel punten van kritiek. Omdat het niet heel origineel is wat de heren brengen, kan het al snel tot verveling leiden. Bovendien mis ik de afwisseling in de hese vocalen. Deze passen wel bij de sfeer maar zijn monotoon. Daarnaast zal het een bewuste keuze zijn geweest om de keyboardpartijen geen nadrukkelijke rol te laten spelen en slechts de sfeer te laten bevorderen, toch had ik ze liever wat vaker in een prominente rol gehoord, zoals het geval is in het relatief langzame The Second Fall. Het zou de dynamiek ten goede komen. De ninetiesriffs die veel doen denken aan eerdergenoemde bands zijn echter van zo’n hoog niveau, dat deze verbeterpunten geen storende factor in het luisterplezier hoeven te vormen, mits je niet op zoek bent naar originaliteit.

Thulcandra zal met Ascension Lost zeker weer aan fans winnen. Al voor de derde keer overtuigt de Duitse formatie met bovengemiddelde melodische black-/death metal die de jaren negentig doen herleven. Origineel mag het dan niet zijn, maar het is gewoon sterk uitgevoerd. De vier niet eerder uitgebrachte demotracks als bonus zijn een mooi gebaar naar Jürgen Zintz, die het ongetwijfeld met een glimlach van bovenaf bekijkt en goedkeurt.

Tracklist:
1. The First Rebellion
2. Throne Of Will
3. Deliverance In Sin And Death
4. Demigod Imprisoned
5. Interlude
6. Exalted Resistance
7. The Second Fall
8. Sorrow Of The One
9. Ascension Lost
10. Outro
11. Perishness Around Us (bonus track)
12. Frozen Kingdom (bonus track)
13. Dreaming (bonus track)
14. Immortality (bonus track)

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 6 februari 2015

Thulcandra - Ascension Lost
Reactie van Mathijn op 06-02-2015 om 13:08u

Ik vind m wat saaier dan de voorgaande platen. Ik hou erg van dit genre, maar kende de bands die genoemd worden nog niet, dus dank daarvoor!

Thulcandra - Ascension Lost
Reactie van Progressive Jeff op 06-02-2015 om 13:46u
Score: 80 / 100

Graag gedaan :) Ik heb er nog wel een paar voor je als je de genoemde bands gaaf vindt.

Thulcandra - Ascension Lost
Reactie van Progressive Jeff op 06-02-2015 om 13:48u
Score: 80 / 100

Ter info: Erebor drumt trouwens op deze nieuwe plaat van Thulcandra. Hij speelt ook nog steeds bij onder andere Secrets Of The Moon en is de vervanger van Seraph die zich op andere bands en zaken gaat richten, waaronder Dark Fortress.

Thulcandra - Ascension Lost
Reactie van Mathijn op 06-02-2015 om 14:48u

Kom maar door! Secrets of the Moon en Dark Fortress behoren tot mijn favoriete bands.

Thulcandra - Ascension Lost
Reactie van Progressive Jeff op 06-02-2015 om 15:06u
Score: 80 / 100

Ja, dat zijn erg gave bands. Vorig jaar nog samen zien optreden in Nijmegen (zie hiervoor mijn concertreview). Met name die van Dark Fortress kan me zeer bekoren. Luister ook eens naar Fen, Ascension (Dld) en Mörk Gryning.

Thulcandra - Ascension Lost
Reactie van Metal Meepy op 06-02-2015 om 16:24u
Score: 81 / 100

Goeie plaat; altijd fijn deze stijl. En ook die hoezen zijn wel lekker in hetzelfde straatje steeds. Geen verrassingen dus, maar wel steeds net een beetje beter.

Thulcandra - Ascension Lost
Reactie van jt op 07-02-2015 om 21:44u
Score: 80 / 100

Mooi dat iedereen zo rond de 80 punten komt, het is ook echt een 80 punten cd. Geen 70 want daar is ie veel te goed voor, geen 90 want daarvoor mist deze cd net dat stukje extra.

Thulcandra - Ascension Lost
Reactie van MadTinus op 20-02-2015 om 10:33u

Ben zelf een enorme fan van de bands/stijl waardoor Thulcandra zich laat inspireren, toch weet deze band me nauwelijks te boeien, ook deze derde plaat een kans gegeven, maar opnieuw zonder succes..

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.