Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Review

Thulcandra - Under A Frozen Sun
Jaar van release: 2011
Label: Napalm Records
Thulcandra - Under A Frozen Sun
Vorig jaar wist het Duitse Thulcandra mij volledig te overdonderen met het debuutalbum Fallen Angel’s Dominion, een plaat die het klassieke, epische black/death-metalgeluid van Dissection uit iedere porie ademde. Hoewel een kniesoor nog viel over het gebrek aan originaliteit, was de algehele consensus (terecht) dat Fallen Angel’s Dominion veel meer was dan een standaard ‘Dissection-worship’-album. Sterker nog: het album mag wat mij betreft zelfs gezien worden als de enige reguliere opvolger van The Somberlain en Storm Of The Light’s Bane.

Met Under A Frozen Sun keert Thulcandra al erg snel terug met een opvolger van het succesvolle debuut. Zou het niet te snel zijn? De vrees bestaat natuurlijk dat Under A Frozen Sun een slap aftreksel is van zijn voorganger. Na een halve minuut is mijn aanvankelijke scepsis echter al volledig weggenomen door het meesterlijke In Blood And Fire, een epos van ruim acht minuten dat alle elementen bevat die deze band (en natuurlijk Dissection) zo briljant maakt. De kille, dodelijk melodieuze riffs, de fantastische, kille screams en de algehele ijzige sfeer maken dit tot een adembenemend goed nummer.

Het is geen toevalstreffer, want het niveau blijft onveranderd hoog. Net als voorganger Fallen Angel’s Dominion is deze plaat puur genieten voor de liefhebbers van melodierijke black/death metal. Of het nu een wat simplistischer (maar daarom niet minder effectief) nummer als Black Flags Of Hate betreft, of een lang en gelaagd nummer als Gates Of Eden, Thulcandra weet wederom diep indruk te maken. Tot de absolute hoogtepunten horen het dreigende Aeon Of Darkness en het prachtige, fraai slepende titelnummer met zijn geniale melodielijnen.

De overige nummers doen er echter eigenlijk nauwelijks voor onder. Het plaatje klopt gewoon, zowel muzikaal als tekstueel en grafisch gezien. Ook de cover ontbreekt niet. Thulcandra heeft ditmaal gekozen voor een cover van Unanimated (Life Demise), een band die natuurlijk ook in hetzelfde vaarwater opereert. Het nummer past perfect bij de rest van het album. Het zegt genoeg over het hoge niveau van dit album dat de cover van deze klassieker niet eens het beste nummer op Under A Frozen Sun is.

Tracklist:
1. In Blood And Fire
2. Black Flags Of Hate
3. Ritual Of Sight
4. Under A Frozen Sun
5. Aeon Of Darkness
6. Echoing Voices (A Cold Breeze Of Death)
7. Gates Of Eden
8. Life Demise (Unanimated Cover)

Score: 89 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 5 januari 2012

Thulcandra - Under A Frozen Sun
Reactie van jt op 05-01-2012 om 21:08u
Score: 85 / 100

Absoluut, top band, top cd's. Kan nog geen Europese optreden 2012 vinden, Hebben deze gasten ook een eigen website? Dat myspace is echt hopeloos.

Thulcandra - Under A Frozen Sun
Reactie van Midian0 op 06-01-2012 om 15:34u

Het is schaamteloos om de stijl van een cultband zoals Dissection gewoon te kopieren en zo te profiteren van hun behaalde status. Er zijn altijd van die domme sukkels die dit prachtig vinden.Thulcandra is gewoon een vreselijke KUT band met heelveel gebrek aan orginaliteit

Thulcandra - Under A Frozen Sun
Reactie van Erik op 06-01-2012 om 16:00u
Score: 90 / 100

Als je alle bands gaat afbreken die hun inspiratie elders halen dan kun je 80 % van alle artiesten wel afschrijven. Thulcandra heeft Dissection inderdaad als groot voorbeeld maar doet dit hoorbaar met veel liefde voor het genre en met een muzikaliteit waar veel bands nog een dikke punt aan kunnen zuigen!

Thulcandra - Under A Frozen Sun
Reactie van Marc op 06-01-2012 om 19:12u
Score: 88 / 100

Vind het ook een erg lekkere cd, net als de eerste trouwens. Ik luister toch liever naar deze dan naar de derde van Dissection. Verder wat Erik zegt. @jt Ben bang dat je van een tour niet veel hoeft te verwachten, misschien wat losse optredens. Obscura schijnt de absolute prioriteit te hebben. Ook een topband overigens.

Thulcandra - Under A Frozen Sun
Reactie van Een Metalfan op 07-01-2012 om 13:33u

eindelijk weer eens realssssss yeah geweldig.

Thulcandra - Under A Frozen Sun
Reactie van triest op 10-01-2012 om 17:29u

Dik album. Muziek klinkt erg vet. Misschien niet origineel, maar idd er zijn nog maar weinig bands die dat wel zijn. Midian0 doet dan ook gewoon huilie huilie!

Thulcandra - Under A Frozen Sun
Reactie van Edwynn op 16-01-2012 om 15:59u
Score: 80 / 100

Dissection all over the place. Dat is vaak gezegd en het is ook gewoon waar. Maar Dissection is niet meer. Was al niet meer toen hun opperhoofd de bak invloog. Derhalve vind ik dit meer dan gerechtvaardigd. Want Thulcandra is zeker zo goed als Dissection toen was. Het is inderdaad gemakkelijk om te kopiëren. Maar om ook alles wat het origineel qua sfeerdingen enzo gaaf maakte, dunnetjes mee te pikken lijkt mij een stuk minder eenvoudig. En daar slaagt Thulcandra met Under A Frozen Sun net als op het debuut meer dan voldoende in.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.