Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Review

Thulcandra - Fallen Angel's Dominion
Jaar van release: 2010
Label: Napalm Records
Thulcandra - Fallen Angel's Dominion
We schrijven het jaar 2004. Na een jarenlange gevangenisstraf wordt Jon Andreas Nödtveidt vrijgelaten. Vrijwel direct na zijn vrijlating werkt hij met Dissection, de band waarmee hij in het midden van de jaren negentig twee melodieuze black metal klassiekers (The Somberlain en Storm Of The Light’s Bane) uitbracht, aan een comebackalbum. Al snel verzamelt hij een nieuwe line-up om zich heen en begint hij te werken aan nieuw materiaal.

Na een aantal felle discussies over de te volgen koers wordt besloten om het tot dan toe opgenomen materiaal voor de voorlopig als Reinkaos gedoopte plaat op de plank te laten liggen en opnieuw te beginnen. De sound van het nieuwe album dient volgens Nödtveidt meer aan te sluiten bij het oude materiaal waarmee Dissection groot is geworden: kil, maar zeer melodieus gitaarwerk, een ijzige productie en krachtige, groots klinkende nummers met kop en staart. Na enkele jaren vertraging ziet dit jaar eindelijk het nieuwe album Fallen Angel’s Dominion het levenslicht en het lijkt erop dat de band in zijn opzet is geslaagd.

Met nummers als Night Eternal en Frozen Kingdom (voorzien van schitterend akoestisch gitaarwerk) herleven de hoogtijdagen van weleer. Het zijn nummers die vooral opvallen door hun uitmuntende gitaarwerk en souplesse. Hoewel de band buitengewoon melodieus klinkt, is de dreigende en donkere ondertoon altijd aanwezig. Het lijkt erop dat Nödtveidt er alles aan heeft gedaan om Fallen Angel’s Dominion tot een waardig nieuw Dissection-album te maken, dat niet alleen als mosterd na de maaltijd verschijnt, maar met recht naast zijn twee klassieke voorgangers staat. De fans van de band – die zo lang op dit album hebben moeten wachten – kunnen niet anders dan tevreden zijn.

De bovenstaande tekst zou zomaar afkomstig kunnen zijn van de recensie van een nieuw Dissection-album, ware het niet dat de zaken natuurlijk anders zijn gelopen. Nödtveidt bracht Reinkaos uit, stelde daarmee veel fans teleur, verloor zich in antikosmisch geneuzel en maakte vervolgens een eind aan zijn eigen leven. Gelukkig is er sinds dit jaar het Duitse Thulcandra. Zoals wel uit de rest van de recensie blijkt, stelt deze band zich als doel om zijn grote voorbeeld Dissection in alle mogelijke aspecten op te volgen.

Fallen Angel’s Dominion is het debuutalbum van deze jongelingen en lijkt als twee druppels water op Storm Of The Light’s Bane en The Somberlain. Pessimisten kunnen het afdoen als een schaamteloze kloon, maar wat mij betreft past dit album qua niveau net zo goed tussen bovengenoemde albums. Sterker nog: dit album is wat mij betreft het enige ‘echte’ Dissection-album dat na Storm Of The Light’s Bane is uitgebracht. Dissection is dood, lang leve Thulcandra!

Tracklist:
1. In The Realm Of Thousand Deaths
2. Night Eternal
3. Fallen Angel's Dominion
4. Frozen Kingdom
5. Everlasting Fire
6. Spirit Of The Night
7. Legions Of Darkness
8. In Silence We Eternally Sleep
9. The Somberlain (Dissection Cover)

Score: 87 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 29 december 2010

Thulcandra - Fallen Angel's Dominion
Reactie van iron_dennis op 30-12-2010 om 00:29u
Score: 85 / 100

Leuke review van een idd fantastische plaat!

Thulcandra - Fallen Angel's Dominion
Reactie van DeathmetalTom op 30-12-2010 om 08:28u
Score: 90 / 100

Ik dacht al; 'Waar blijft die recensie!' Deze plaat staat al een flinke tijd in mijn top10 van 2010! Echt een aanrader deze schijf. Stieken even onder een ander e-mailadres opnieuw je top10 inzenden met de nieuwe 'Dissection' erin vermeld ;-)

Thulcandra - Fallen Angel's Dominion
Reactie van Midian op 30-12-2010 om 09:37u

Het is allemaal leuk en aardig maar om nou een bekende band schaamteloos te kopieren en zo de oude Dissection fans mee te krijgen is wel heel erg fout. Het is gewoon profiteren op het succes van een ander. natuiurlijk zijn er zat Dissectionfans die hier gewoon in trappen. Deze cd is gewoon stijlloos. Als dit een opzich staande cd was geweest dan was dit deze cd wel een 90 punten waard geweest maar dit kan ik echt niet waarderen. kopiebands zijn er al genoeg

Thulcandra - Fallen Angel's Dominion
Reactie van Liber_Daemonis op 30-12-2010 om 19:26u
Score: 88 / 100

Misschien dat er al genoeg kopiebands rondlopen maar weinigen kunnen, naar mijn bescheiden mening, tippen aan Dissection hun 2 klassiekers. Deze Thulcandra geeft ook eerlijk toe dat zij een tribute wilden maken aan Jon & Dissection. Als zij dit niveau kunnen aanhouden, lijken zij mij klaar om Dissection hun plaats in te nemen.

Schitterende plaat en iedereen die maar iets interesse heeft in Dissection moet dit eens beluisteren.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.