Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-10-2020

Battle Beast - Unholy Savior
Jaar van release: 2015
Label: Nuclear Blast Records

Battle Beast - Unholy Savior

De ster van het Finse Battle Beast is rijzende. Dat is ook niet verwonderlijk, want de groep heeft de afgelopen jaren al twee ijzersterke albums geproduceerd en wint met elk van hun aanstekelijke liveshows meer metalzieltjes. Mijn verwachtingen zijn dan ook hooggespannen naar deze derde plaat Unholy Savior.

Al vanaf opener Lionheart klinkt Battle Beast weer vertrouwd. De combinatie van opzwepend gitaarwerk, een levendige bas en de prominente aanwezigheid van een keyboard, geeft de muziek van dit zestal een heerlijk frisse inslag. Ondanks dat het misschien niet bijster origineel is om terug te grijpen naar bijvoorbeeld Motörhead en Saxon van de vroege jaren tachtig, is het duidelijk de deze groep deze veelbewandelde paden nieuw leven in weet te blazen. Het is niet verrassend dat deze groep op tour gaat met bijvoorbeeld Sabaton en Powerwolf, want ze tappen allen uit hetzelfde vaatje. Toch hebben ze alledrie iets unieks; voor Battle Beast zijn dat raspende vocalen van zangeres Noora Louhimo en bandleider Anton Kabanen die samen garant staan voor fijne duetten. Daarnaast is er het interessante gebruik van het keyboard, dat vaak zorgt spannende accenten of soms dienst doet als een derde gitaar met spetterende solo's.

Het leeuwendeel van de songs van deze nieuwe plaat is dan ook dik in orde. Opzwepende heavymetaltracks volgens bekend recept zoals single Madness en het aanstekelijke Far Far Away, maar ook veel aardige midtempo songs, bijvoorbeeld de titelsong. Met name de midtempo liefdesgeschiedenis Touch In The Night werkt goed en is een van de hoogtepunten van de plaat. De sterke melodielijnen van keyboard en gitaar werken in deze song perfect samen en zijn goed gemixt met de stem van Noora Luhimo die zich hier van haar warme kant laat horen. Sowieso is haar stemgeluid meer ontwikkeld en diverser dan op voorgaand album Battle Beast. Dit geldt voor zowel het ruigere werk alsook de ingetogen ballads waar Unholy Savior er twee van kent: Angel Cry en Sea Of Dreams. Het is duidelijk dat de band in ontwikkeling is en ondanks dat zij een redelijk vast kader hebben waarbinnen zij hun muziek schrijven, schromen ze het niet om ook nieuwe dingen te proberen. Dat lukt aardig, zoals met het eerder genoemde Touch In The Night en het ingetogen Sea Of Dreams.

Toch valt er ook het een en ander op Unholy Savior aan te merken en dan vooral op de kwaliteit van de songs. Het meeste is allemaal wel in orde, maar met regelmaat bekruipt je het gevoel dat deze plaat als geheel net wat minder knalt dan de twee voorgaande. De songs zijn globaal iets minder sterk en voelen vaker als fillers. Daarnaast halen de vele midtempo liederen de vaart uit de plaat. Het scheelt ook dat Steel en Battle Beast allebei afsloten met twee echte knallers, terwijl Unholy Savior eindigt met een ballad waardoor de algehele luisterervaring minder spetterend eindigt.

Desondanks moet hier niet al te zwaar aan getild worden. Het is duidelijk dat Battle Beast geen troep op de markt brengt en dat een iets mindere plaat nog altijd dik in orde is met een paar nummers die ongetwijfeld uit zullen groeien tot fantastische livefavorieten. Reden genoeg om je naar de winkel te haasten om dit album aan te schaffen, maar misschien in een iets minder rap tempo dan voor Battle Beast van twee jaar terug.

Tracklist:
1. Lionheart
2. Unholy Savior
3. I Want The World... And Everything In It
4. Madness
5. Sea Of Dreams
6. Speed And Danger
7. Touch In The Night
8. The Black Swordsman
9. Hero's Quest
10. Far Far Away
11. Angel Cry

Score: 77 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 13 januari 2015

Koop dit album in

Meer Battle Beast:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Battle Beast - Unholy Savior
Reactie van TomA op 13-01-2015 om 16:08u
Score: 30 / 100

Touch in the night een hoogtepunt? Als men van alphaville uit de jaren 80 houdt misschien wel ja. Als deze band in ontwikkeling is heeft ze echt nog een lange weg te gaan. Veel te gladde metal die nooit blijft hangen.

Battle Beast - Unholy Savior
Reactie van Hans op 13-01-2015 om 17:35u
Score: 30 / 100

Ik sluit mij volledig aan bij bovenstaande reactie.

Battle Beast - Unholy Savior
Reactie van Triest op 13-01-2015 om 17:48u
Score: 75 / 100

Haha de haters hebben gesproken! Leuke cd van een leuke band. Niet beter dan de vorige cds. Ik kan het dan ook alleen maar eens zijn met de recensie.

Battle Beast - Unholy Savior
Reactie van Matt op 13-01-2015 om 21:34u
Score: 70 / 100

Hier en daar behoorlijk spetterend, hier en daar ook behoorlijk vervelend (met name de ballads).

Battle Beast - Unholy Savior
Reactie van Ronald op 20-01-2015 om 22:36u

Ik heb de vorige cd gekocht, vind deze wel aardig, maar niet meer dan dat.
Bijna alle songs zijn hetzelfde opgebouwd, nauwelijks echte nieuwe riffs, veel meerstemmige zang en erg gladde productie, kortom, heel commercieel gericht. Is op zich niet erg, maar als je 1 cd gehoord hebt, dan ken je ze eigenlijk allemaal wel. Op zo'n band ben ik nu dus wel uitgekeken als ik deze recensie lees.

Battle Beast - Unholy Savior
Reactie van metal mamma op 01-04-2015 om 19:58u
Score: 100 / 100

geweldige cd vooral d e ballads zijn van uitzonderlijke klasse