Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Jaar van release: 2014
Label: Roadrunner Records
Slipknot  - .5: The Gray Chapter
Na de tragische dood van Paul Gray in 2010, was het de vraag of er ooit nog nieuw Slipknot-materiaal uit zou komen. De groep was kapot van verdriet en er kwamen tegenstrijdige berichten uit het kamp over de toekomst van de band. Na een poos lukte het de mannen om uit hun dal te klimmen en stond een nieuwe plaat in de steigers. Het creatieproces ging echter niet zonder slag of stoot en leidde zelfs tot het ontslag van drummer Joey Jordison. Met hem verloor de band wederom een prominent lid en de vraag is of de zeven overgebleven leden samen sterk genoeg zijn, om het imposante Slipknot-geluid in ere te houden.

Zoals de naam doet vermoeden, staat .5: The Gray Chapter in het teken van het overlijden van de bassist. Dit wordt meteen duidelijk tijdens intro XIX. Hoorbaar emotioneel zingt Corey Taylor in het sfeervolle nummer over wanhoop en verdriet maar ook over hoop. Het tempo ligt echter nog laag en het is pas bij opvolger Sarcastrophe waar Slipknot zijn ware gezicht laat zien. Alle bekende elementen die de band rijk is, komen hier ruimschoots naar voren en dat geldt ook voor AOV en The Devil In I. Bij Killpop wordt het rustiger aan gedaan. Bekoeld en kil zet Taylor een zangprestatie neer waar de sterke wisseling tussen melodieuze zang en agressief geschreeuw in positieve zin opvalt.

Killpop is dan ook een uitstekend voorbeeld van Slipknot dat steeds vaker teruggrijpt naar cleane zang en meer pop-gestructureerde nummers. Hiermee zeg ik niet dat de band een radiovriendelijk geluid opzoekt, maar dikwijls wordt het tempo omlaag geschroefd en verdwijnen de vele complexe lagen. Het materiaal klinkt lichter van aard door de cleane productie, wat eigenlijk niet past bij een band als Slipknot. Het onderhuidse gevaar en de rauwe agressie zijn hierdoor vaak ver te zoeken.

Wanneer deze elementen wel naar voren komen is het weer genieten als vanouds. Zo heb je het sterke Lech en het uitstekende The Negative One (dat zo van het debuut afkomstig zou kunnen zijn.) Custer is alleen al het vermelden waard vanwege zijn powerrefrein, dat tijdens elk optreden gegarandeerd voor chaos zal zorgen. De enige tracks die niet weten te overtuigen zijn The One That Kills The Least en Goodbye. Ondanks dat laatstgenoemde een eerbetoon is aan Paul Gray, slaat het bij mij de plank mis en klinkt het te zoetsappig. Nee, als je een ode wil leveren aan een gevallen kameraad, doe het dan zoals op Skeptic met teksten als: "The world will never see another crazy motherfucker like you."

Slipknot keert zes jaar na All Hope is Gone terug met .5: The Gray Chapter, een album dat in het teken staat van rouw, verwerking, boosheid en vooruitgang. Het materiaal luistert weg als een reis door het imposante oevre van de band maar ook als een stap richting een nieuw geluid. De balans tussen hard en zacht wordt vaker dan ooit opgezocht en dat zal niet iedereen bevallen. Toch blijft de muziek onmisbaar als Slipknot aanvoelen. Treffend is de bewoording van Corey Taylor wanneer hij in Goodbye zingt: "This hasn't torn us apart, so nothing ever will." Slipknot is de tragedie namelijk te boven gekomen en klinkt muzikaal beduidend als een hechter collectief, met als resultaat een zeer sterke comebackplaat!

Tracklist:
1. XIX
2. Sarcastrophe
3. AOV
4. The Devil In I
5. Killpop
6. Skeptic
7. Lech
8. Goodbye
9. Nomadic
10. The One That Kills The Least
11. Custer
12. Be Prepared For Hell
13. The Negative One

Score: 87 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 17 oktober 2014

Koop dit album in

Meer Slipknot :

[ Terug naar de Album Reviews ]

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van Een Metalfan op 17-10-2014 om 12:48u

Veeeeeet!!!!!!! Ik kan niet wachten :-D

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van Een Metalfan op 17-10-2014 om 14:00u

Ik heb hem al.en ik vind hem beter dan de vorige 2 platen in mijn ogen had dit zo de derde plaat kunnen zijn aangezien die in veel lijnen toch wel gelijk ligt met het debut en iowa

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van Henk op 17-10-2014 om 23:09u

En nu maar hopen dat deze overgewaarde kutband niet op Fortarock komt. Al worden de geruchten helaas steeds sterker van wel.

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van Een Metalfan op 18-10-2014 om 00:08u

is geen kutband, zij spelen metal en daar draait alles om heden terdage.

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van Een Metalfan op 18-10-2014 om 07:26u

Enkel de stroming is anders en dat. Kan je liggen of niet.

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van Rens op 18-10-2014 om 12:13u

Ik had altijd een negatieve indruk van Slipknot en vond de muziek echt kut.

Totdat ik ze live gezien had op Graspop 2013. Overtuigend, hard maar vooral goed! Slipknot is een fantastische band en de wereld moet dat weten.

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van Arjay op 18-10-2014 om 15:50u

Grappig plaatje, kan helaas niet tippen aan debuut en das de enige echte goeie plaat.

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van Een Metalfan op 18-10-2014 om 22:42u

vind ik dus niet.

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van Michel op 19-10-2014 om 01:22u
Score: 90 / 100

Zeer sterk comeback album. Eentje die live zeker zal imponeren. Naar mijn mening is dit album beter als met Jordison. Kan niet wachten tot 2 Feb.

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van De pomper op 19-10-2014 om 22:10u
Score: 25 / 100

Wat een zak stront weer, en dat noemen we metal.

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van Metal Meepy op 19-10-2014 om 22:51u

Tja, Andre Rieu noemen we ook klassieke muziek. Massa versus niche; populariteit versus fijnproeverij. Ik probeer dit maar niet eens, maar mopper ook niet.

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van appie op 20-10-2014 om 07:49u

Het zou prettiger wezen als de massa hier naar luisterde dan naar de jankers uit de smartlappen stal.
Toch blijft slipknot als het over fijnproeverij gaat een vies ranzig balletje dat al veel te lang in het vet ligt bij de plaatselijke voetbalkantine.

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van iron_dennis op 20-10-2014 om 10:55u

B.A.G.G.E.R.

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van Robert op 20-10-2014 om 16:21u
Score: 85 / 100

Aan de reacties te zien is Slipknot een band in de categorie - your hate them or you love them. Onzinnige discussie of dit wel metal of geen metal is overigens. Voor mij een sterke plaat!

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van Artorius op 20-10-2014 om 20:39u
Score: 30 / 100

Het is metal, en daar is dan ook alles mee gezegd.

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van Erik op 24-10-2014 om 13:33u
Score: 80 / 100

Best wel een goeie plaat eigenlijk en een stuk rustiger dan de eerste 2 albums. Het is een beetje een hardere versie van Stone Sour geworden. En populair zijn ze blijkbaar nog steeds want hun concert in de HMH is al uitverkocht!

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van Nico op 26-10-2014 om 07:13u

Wat een stelletje gore nichten!!

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van des duivels op 26-10-2014 om 22:50u

Nichten?....eeuh volgens mij zijn zijn ze gewoon hetero hoor..de gitarist heeft een relatie met de zangeres van Lucuna Coil en de zanger is ook getrouwd met een dame...dus nichten? not really...

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van Lau op 31-10-2014 om 10:28u
Score: 90 / 100

Die emotie in XIX. Geweldig. Daarvoor alleen al 80 punten. Die andere 10 voor de rest.

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van pantera op 31-10-2014 om 23:38u
Score: 10 / 100

er zijn er veel die kunnen horen , maar er zijn er maar weinig die kunnen luisteren. een van de beste van 2014

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van jasta op 10-11-2014 om 18:00u
Score: 83 / 100

triestig als je je moet bezig houden met reacties te komen plaatsen enkel omdat je de band niet afkunt....achja ik zal te volwassen worden zeker ;) verder lekker comebackalbum enkel goodbye hadden ze van mij achterwege mogen laten. welcome back slipknot

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van Rein op 16-11-2014 om 13:07u
Score: 85 / 100

Ik ben eigenlijk geen al te grote Slipknot fan (eerste album vond ik wel heel goed). Maar ik vind dit een bijzonder coherent en beladen album dat zeer veel lekkere riffs, grooves, zanglijnen en stuwende ritmes laat horen. Ik ben er heel blij mee in elk geval (door dit album gewoon eens aan te horen zonder meteen te gillen dat het nep is heb ik in elk geval wat plezierige luisteruurtjes!

Slipknot - .5: The Gray Chapter
Reactie van FCDH op 20-07-2015 om 21:09u
Score: 100 / 100

Van het begin tot einde SlipKnot fan deze kicked wederom ass ok ok het is hier en daar wat minder rauw kan ik goed mee dealen en als je het bagger vind wat doe je hier dan....GFOH!!