Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-11-2020

Underjord - Sheol
Jaar van release: 2014
Label: Massacre Records

Underjord - Sheol

Underjord is een Fins vijftal dat in 2014 met haar debuutplaat Sheol komt die via het label Massacre Records wordt uitgebracht. Er is eigenlijk weinig bekend over de band. Underjord, dat onderwereld betekent, wordt omschreven als experimentele doom metal. En hoewel deze omschrijving in grote lijnen wel klopt, dekt het de lading zeker niet. De Finnen brengen namelijk nogal wat uiteenlopende elementen naar voren op hun debuutalbum. Sheol blijkt een sferische plaat te zijn, die moeilijk te categoriseren is. En dat is meestal een positief punt.

Met name de synths en samples van Joakim Finholm drukken (in positieve zin) een flinke stempel op de muziek van Underjord en geven het album een mooie mystieke en soms naargeestige ambiance. De band heeft in de aanloop van dit album twee nummers vrijgegeven op YouTube, Book Of The Dead en Dance Of The Dead. Dit zijn meteen de beste tracks van het album. Book Of The Dead kenmerkt zich door mooie, trage doomriffs, Thomas Finholms brommende en schrapende vocalen en bijna naar Brian Eno-neigende synths. Ook Erebus is een prima nummer, dat een beetje de Tiamat-kant op gaat.

Dat Sheol geen typische doomplaat is, wordt nog eens bewezen op Hunt Of The Death God. Het nummer is erg onconventioneel en kan door het hoge experimentele, folky karakter de luisteraar de wenkbrauwen doen fronsen. Halverwege de plaat komt er toch een beetje de klad in en lijkt de band zich af en toe te herhalen. Met name de ambitieuze, driedelige epische track To Death komt niet helemaal goed uit de verf. Het nummer is zeker niet slecht, maar haalt het tempo toch flink uit het album. Wellicht had een dergelijke track beter aan het einde van het album gepast.

Underjord laat met Sheol horen hoe je een atmosferische plaat moet neerzetten met een eigen geluid. Het album is dan ook een unieke luisterervaring. De debuutplaat is met ruim drie kwartier net iets te lang en helaas komen enkele nummers iets te kort om dit tot een topalbum te maken. Maar omdat dit een debuutplaat is, is dat de Finnen vergeven en is het hopen dat Underjord zich verder blijft ontwikkelen op mogelijke toekomstige releases.

Tracklist:
1. Book Of The Dead
2. Erebus
3. Hunt Of The Death God
4. To Death
5. To Death II
6. To Death III
7. Sheol
8. Dance Of The Death
9. Epilogue

Score: 78 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 18 september 2014

Koop dit album in

Meer Underjord:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Underjord - Sheol
Reactie van Roy O op 19-09-2014 om 15:41u

Volgens mij is het een Zweedse band en is Underjord ook zweeds en zeker geen fins. Maar dat terzijde ;)

Ik weet nog niet zo goed wat ik van het album vind. Wellicht is het er een die moet groeien.

Underjord - Sheol
Reactie van Hugo op 19-09-2014 om 16:40u

Underjord is wel degelijk een Finse band Roy O.

Underjord - Sheol
Reactie van Roy O. op 21-09-2014 om 10:48u

Ok ik geloof je :) Ik zag allemaal zweedse namen bij de bandleden (nou wonen die veel in Finland) en Underfjord is naar mijn weten zéker geen Fins woord vandaar.

Underjord - Sheol
Reactie van Hugo op 21-09-2014 om 16:06u

Op alle info die ik heb, inclusief promosheet van het label staat dat ze fins zijn. Maar die namen ogen idd Zweeds. Wellicht uit het grensgebied? :-) De plaat is best goed te doen. Zeker eentje die wat meer luisterbeurten vergt.