Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-11-2020

Prong - Ruining Lives
Jaar van release: 2014
Label: SPV / Steamhammer Records

Prong - Ruining Lives

Er zijn bepaalde muzikanten die het gezicht van de band zijn. Denk je aan Motörhead, dan denk je aan Lemmy, bij Megadeth aan Dave Mustaine en een AC/DC zonder Anges Young is ook ondenkbaar. Bij Prong is dat gezicht al jarenlang Tommy Victor. Zanger/gitarist/tekstschrijver Victor is het enige overgebleven originele lid en brengt dit jaar alweer het elfde studioalbum uit, Ruining Lives.

Op het nieuwe album laat Prong weer een flinke dosis groove metal horen. Evenals Ministry, waar Tommy Victor een tijd deel van uit maakte, legt Prong op de meest recente albums wat meer de nadruk op strakke thrash riffs en zijn de industrial en crossover elementen minder hoorbaar. De sterke opener Turnover hakt er in ieder geval meteen sterk in en blijkt een refrein te hebben dat verdacht moeilijk uit je hoofd te krijgen is. Al gauw in de plaat blijkt dat de nummers meer gedragen worden door Victor’s krachtige, maar toch melodieuze zang. Remove, Separate Self is daar ook goed voorbeeld van. De riffs zijn vaak allesbehalve origineel en staan in dienst van de melodieuze zangpartijen.

Op snelle nummers als The Book Of Change en The Barriers doet de band een gooi naar de hoogtijdagen uit de jaren negentig toen de band met albums als Beg To Differ, Prove You Wrong en Cleansing op haar top van populariteit was. Verdere sterke aanwezigheden op het album zijn de titelsong en Windows Shut, dat bij vlagen doet denken aan Killing Joke.

Ruining Lives zal voor Prong fans weinig verrassend zijn. Helaas bevalt het album enkele nummers die ondergemiddeld zijn en derhalve weinig toevoegen. Als geheel is Ruining Lives is daarom toch wat onstabiel geworden en kan het helaas niet tippen aan de befaamde albums uit de jaren negentig. Prong is echter niet vergeten hoe het strakke, groovende metalsongs moet maken.

Tracklist:
1. Turnover
2. The Barriers
3. Windows Shut
4. Remove, Seperate Yourself
5. Ruining Lives
6. Absence Of Light
7. The Book Of Change
8. Self Will Run Riot
9. Come To Realize
10. Chamber Of Thought
11. Limitations And Validations

Score: 73 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 25 april 2014

Koop dit album in

Meer Prong:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Prong - Ruining Lives
Reactie van Een Metalfan op 26-04-2014 om 10:37u
Score: 70 / 100

Leuke plaat,niet meer en minder.live wel nog altijd super zoals laatst in roermond

Prong - Ruining Lives
Reactie van Wouter op 27-04-2014 om 14:38u
Score: 85 / 100

Ik begrijp deze review niet goed... Prong, je bent er voor of je bent er tegen. Ofwel vindt je dit soort muziek goed of slecht. Er is geen tussenweg. Ik ben opgegroeid met cleansing en dat is voor mij het beste album dat ze ooit gemaakt hebben. Ja, zelfs beter dan beg to differ. Maar dit album zit toch bij de beste 3 dat ze gemaakt hebben. Deze agressie hebben ze nooit laten horen. Alles is precies dat tikkeltje sneller, meer dubbele bassdrum, beter gezongen ook, noem maar op. Productie is goed, kortom een sterk album. Misschien ben ik hier alleen in, maar ik vind het een goed album! Live zijn ze trouwens super, zoals ze vorige maand in de biebop stonden. Heerlijk genieten!

Prong - Ruining Lives
Reactie van Callahan op 30-04-2014 om 13:52u
Score: 90 / 100

Ik sluit me aan bij wat @wouter zegt. Prong heeft een lekkere, vette plaat gemaakt! Long live Prong

Prong - Ruining Lives
Reactie van Hans op 02-05-2014 om 08:46u
Score: 85 / 100

Prima plaat zal de prong fans niet teleurstellen! ze zijn echt weer bezig met een creatieve opmars sinds het laatst zeer sterke "carved into stone"

Prong - Ruining Lives
Reactie van iwan op 04-06-2014 om 18:21u
Score: 99 / 100

Ik vind deze review wel wat overdreven. Persoonlijk vind ik dit ook wel top 3 van hun albums ze. Ik heb de cd al zeker 20 keer beluisterd en moet zeggen dat ik echt weg ben van deze .De vorige 2 waren anders ook ni slecht,al komt deze er met kop en schouders boven uit . limitations and validations alsook de bonus track op hun cd repeat ,zijn echt mega lekker. Ik kan echt elke metal fan deze aanraden, topper