Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Dream Theater - Dream Theater
Jaar van release: 2013
Label: Roadrunner Records

Dream Theater - Dream Theater

Vier jaar geleden schreef ik in mijn review van Black Clouds And Silver Linings, het laatste album met drummer Mike Portnoy, dat het een plaat was geheel in stijl van het inmiddels typisch geworden geluid van Dream Theater. Progressief in de zin van aparte ritmes, spannende melodieŽn die vaak een andere kant opgaan dan dat je bij doorsnee rockbands hoort en een algeheel dromerig geluid dat je direct herinnert aan de symfonische en progressieve rockbands van de jaren zeventig, maar tevens is de sound van Dream Theater na zoveel jaren verworden tot een bekend recept, waar de groep iedere keer nieuwe variaties op bedenkt. Het echte experimenteren is er wel uit en dat gebeurt dan ook niet op deze nieuwe plaat die simpelweg Dream Theater heet.

Mensen die iets anders verwachten dan wat we de afgelopen decennia voorgeschoteld hebben gekregen, zullen met deze schijf dan ook van een koude kermis thuiskomen. Dat geldt eveneens voor hen die na zoveel jaren nog altijd niet uit de voeten kunnen met de zangkunsten van James LaBrie. Hoewel er op dit Dream Theater wel enige reden tot kritiek is, zingt hij ook hier weer net als altijd. Voor diegenen die dat allemaal wel best vinden, is Dream Theater een ontzettend warm weerzien, want naast alle muzikale capriolen die de heren ook hier weer uithalen, is dit een plaat vol melancholieke en nostalgische songs.

Uiteraard wordt er geopend met een hoop spektakel met het instrumentale False Awakening Suite, dat op een paar typische Dream Theater-riedeltjes net zo goed de opening had kunnen zijn van een plaat van Nightwish. De echte start is met The Enemy Inside, dat heerlijk hard opent met een beetje weggestopt tussen het zware gitaargeweld een paar spannende keyboardpartijen. In het duelleren van keyboard en gitaar tijdens de diverse soloís horen we de bekende Dream Theater-foefjes waar we door de jaren heen zo van zijn gaan houden.

Zo kabbelt deze plaat voort met hinten naar songs waar we in het verleden zo van hebben genoten. Voor doorgewinterde fans zal het niet moeilijk zijn om tijdens een eerste luisterbeurt een aantal stukken al mee te neuriŽn. Zoals gezegd moet de groep het op deze plaat vooral hebben van de warmte die uit sommige songs straalt, bijvoorbeeld enkele prachtige melodieŽn uit The Bigger Picture, maar vooral tijdens het ingetogen Along For The Ride zijn er wat kippenvelmomenten. Welhaast net zo mooi als het einde van The Count Of Tuscany op Black Clouds And Silver Linings, weet deze song precies de juiste snaar te raken voordat het einde van dit album wordt ingeluid met de grootse afsluiter Illumination Theory.

Deze laatste song duurt ruim tweeŽntwintig minuten en is opgebouwd uit verschillende delen met flink veel ruimte voor instrumentaal geweld. De openingsmelodie van deze groots opgezette afsluiter hint naar de welbekende opening van het eerste pianoconcert van Tchaikovsky, maar dat wordt al snel verruild voor een ruiger en dreigender geluid. Na een berg aan soloís begint LaBrie aan een groots oplopend einde, dat je het idee geeft larger than life te moeten klinken, maar waar hij het helaas niet meer geheel zuiver houdt naar het hoogtepunt toe, waardoor dat effect van grootsheid verloren gaat. Helaas een gemiste kans en een van de weinige echte schoonheidsfoutjes op deze schijf.

Ondanks dat Mike Mangini meer invloed heeft gehad op de drumpartijen dan op voorganger A Dramatic Turn Of Events heeft dit ook nu weer niet geluid tot drastische wijzigingen aan het geluid. Wellicht dat de drums iets meer geÔnspireerd klinken dan ze twee jaar geleden doen, maar dat is dan ook het enige. Het is en blijft Dream Theater zoals we dat kennen, en zoals gezegd, biedt dit album dan ook geen echte verrassingen, maar heel erg is dat ook niet wanneer je na zoveel jaren nog ballads kunt schrijven als Along For The Ride.

Tracklist:
1. False Awakening Suite:
I. Sleep Paralysis
II. Night Terrors
III. Lucid Dream
2. The Enemy Inside
3. The Looking Glass
4. Enigma Machine
5. The Bigger Picture
6. Behind The Veil
7. Surrender To Reason
8. Along For The Ride
9. Illumination Theory:
I. Paradoxe De La LumiŤre Noire
II. Live, Die, Kill
III. The Embracing Circle
IV. The Pursuit Of Truth
V. Surrender, Trust & Passion

Score: 83 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 24 september 2013

Koop dit album in

Meer Dream Theater:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van Een Metalfan op 24-09-2013 om 12:37u
Score: 80 / 100

je slaat de spijker op zijn kop

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van TesseracT op 24-09-2013 om 14:21u

Ben benieuwd. Hij zat deze ochtend in de brievenbus maar ik heb nog niet de tijd gehad om te luisteren.

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van Metaller op 24-09-2013 om 15:40u
Score: 96 / 100

Hij is juist weer erg geÔnspireerd! Superplaat, sterke nummers

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van jack op 24-09-2013 om 15:48u
Score: 93 / 100

zozo...deze plaat knalt wel weer erg goed uit mijn speakers. ..wat een spel..goede balans dus hard melodieus soft...
welliswaar weer naar paar x luisteren..maar juist de groeiplaten bevallen mij althans altijd t meest...of t een klassieker wordt in dt catalogus wordt is altijd maar weer de veaag...potentie heeft ie zeker...

in mijn nopjes!!:)

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van Simaloder op 24-09-2013 om 16:39u
Score: 95 / 100

Ik begon met een score van ca. 75 punten, maar zit na een keer of tien luisteren op 95. Zeker een groeiplaat.

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van Pomper op 24-09-2013 om 18:44u
Score: 94 / 100

83 punten, bespottelijk.
Oftewel net zoveel als de gemiddelde spaghetti power metal band.

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van Sargent D op 24-09-2013 om 20:11u
Score: 93 / 100

Tja, fans blijven fans. Ik vind het een lekkere plaat met een images achtige drumsound en een paar memorabele nummers. Net als DTOE is het een plaat die blijft hangen. Fraaie solo's van Petrucci en meer balans als band, waar Portnoy in het verleden wel eens de boventoon wilde voeren in muziek en mix.
Knap dat een band zich na zo'n aderlating van creatief "brein" Portnoy weet te herpakken!

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van Metal Meepy op 24-09-2013 om 21:19u
Score: 90 / 100

Mijn complimenten; ik had nog van niemand gehoord of gelezen dat dat eerste pianoconcert van Tchaikovsky ook was opgevallen. Bij mij zakte mijn broek af toen ik het voor het eerst hoorde, en dit bepaalde meteen in hoge mate mijn flink negatieve oordeel voor de plaat als geheel. Zo magistraal als Tchaikovsky deze orkestpartij heeft neergezet, zo slecht vond ik dit door DT overgenomen (en afgeraffeld).

Na heel veel luisterbeurten ben ik een stuk positiever - zeker ook over de plaat als geheel. Ik vind dit persoonlijk een van de betere DT platen van de laatste 10 jaar. Behalve het intro staan er voor mij geen 'skippers' op, en dat was de laatste jaren wel anders. Ook geen absolute toppers overigens, maar daar kan ik mee leven.

Voor mij dus een doorsnee DT plaat, en dat is nog altijd veel beter dan het gros van alle releases dit jaar. Ik hoopte uiteraard op een echte knaller, maar misschien zit dat er simpelweg niet meer in.

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van RIk op 24-09-2013 om 23:05u
Score: 95 / 100

Super! ZO wil ik ze horen!

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van Een Metalfan op 25-09-2013 om 01:35u
Score: 60 / 100

ik zet liever een plaat van symphony x op!!!

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van sietse grind op 25-09-2013 om 08:53u
Score: 95 / 100

1 woord SUPERPLAAT!

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van JohnP op 25-09-2013 om 09:08u
Score: 94 / 100

(prog-) metal BAZEN!! wat een plaat!

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van Een Metalfan op 25-09-2013 om 10:55u

toch een tegenvaller op het laatste nummer na
er zijn betere progmetal platen dit jaar uitgekomen

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van Een Metalfan op 25-09-2013 om 20:39u
Score: 97 / 100

hier ga ik nog heel wat van genieten!:)

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van Metal Meepy op 25-09-2013 om 23:28u
Score: 94 / 100

En ik vind 'm eigenlijk steeds beter worden. Een paar puntjes hoger dan mijn eerdere score, daarom. Wordt zeker jaarlijst... wat ben ik toch een fanboy...

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van Een Metalfan op 26-09-2013 om 12:24u
Score: 90 / 100

Wordt steeds beter na een paar keer luisteren. Wanneer houdt het gezever over James nu een keer op, tuurlijk is het niet de allerbeste zanger maar het is wel onmiskenbaar DT. en je kunt ook nog lekker meebrullen zonder dat het opvalt

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van iron_dennis op 26-09-2013 om 22:37u

Idd wat zijn jullie toch fanboys! Het wordt tijd voor een groepsmasturbatie met deze nieuwe DT op de achtergrond!!!

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van Johnny op 28-09-2013 om 08:40u
Score: 95 / 100

Toen ik voor het eerst het vorige album hoorde met de nieuwe drummer dacht ik dat deze nooit de laatste Black Clouds... kon overtreffen maar naar een aantal luisterbeurten vond ik het een van de beste albums die ik thuis heb. De nieuwe DT heb ik gisteren gekocht en vond hem meteen goed. Ze zijn er weer in geslaagd om een goed album uit te brengen. Of ik hem net zo goed vind als de laatste 2 kan ik nu nog niet zeggen. Maar goed is ie zeker.

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van Edwin op 28-09-2013 om 21:48u
Score: 85 / 100

Dit album is niet echt spannend, maar wel herkenbaar als DT album. Tsja, de discussie over James LaBrie; die blijft terugkomen. En terecht. Een aardige zanger, maar niet te vergelijken met het vakmanschap van de andere muzikanten. John Petrucci en John Myung zijn voor mij (weer) de uitschieters. De komende dagen kritisch luisteren. Wie weet verandert mijn score.

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van Nicko op 30-09-2013 om 16:30u
Score: 93 / 100

Lekker plaatje over de gehele linie erg sterk!

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van Phil de Metal op 26-11-2013 om 22:12u
Score: 92 / 100

Inderdaad een groeiplaat, maar daar is niks mis mee.
Ik keek er naar uit want een album dat de groepsnaam meekrijgt als titel, daar valt normaal gezien wel iets van te verwachten. Zeker na het wat flauw uitgevallen ADTOE (maar dat was een echte overgangsplaat door het vertrek van Portnoy, toch wel de bezieler van de eerste incarnatie van de band). Na de eerste keer beluisteren was ik vrij teleurgesteld, maar intussen - een achttal luisterbeurten later - valt de plaat me erg goed mee. Mijn beperkte muzikale brein heeft duidelijk wat tijd nodig om de creatieve vondsten van de heren muzikanten naar waarde te schatten.
Veel nieuwe wegeltjes zijn ze hier niet ingeslagen, maar aangezien in deze band zowiezo de lat altijd zeer hoog gelegd wordt kan je dat eigenlijk niet echt als een minpunt beschouwen.

Dream Theater - Dream Theater
Reactie van Rens op 04-12-2013 om 17:04u
Score: 90 / 100

Ik wist in het begin niet wat ik ervan moest vinden..
Na flink wat luisterbeurten kwam ik er toch achter dat dit album mij wel goed ligt, van the bigger picture krijg op bepaalde momenten (zoals ook in de review aangegeven) echt kippenvel, elke keer weer.
Illumination theory is een goede song die niet gaat vervelen, the count of tuscany kan ik vaak met moeite afluisteren. Maar deze nieuwe klinkt elke keer weer lekker.
Top Dream Theater!