Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-10-2021

Hidden Masters - Of This & Other Worlds
Jaar van release: 2013
Label: Rise Above Records
Hidden Masters - Of This & Other Worlds
De afgelopen tien jaar zijn er talloze bands geweest die het geluid van rockmuziek uit de jaren zeventig laten herleven. De jaren zestig, de glorieuze exploratiedagen van rock ‘n’ roll, komen er een beetje bekaaid vanaf. In Zweden hebben ze een band als Dean Allen Floyd; wij als Nederlanders hebben het aanstekelijke en ontwapenende The Kik. Om de gelederen van deze geslaagde formaties te versterken komen nu uit Groot-Brittannië (de geboortegrond van harde gitaarmuziek) Hidden Masters. Misschien wel de beste jaren zestig band sínds de jaren zestig.

Op hun debuutalbum Of This & Other Worlds laat dit Britse trio een bijzonder geslaagde mix horen van de mod/beat-muziek van hun vaderland en Californische psychedelische rock uit dat decennium waarover je ouders maar niet uitgepraat raken. Verplichte referentiekaders zijn The Kinks en The Byrds. Vooral de hoofdzanger doet erg denken aan frontman Ray Davies van die eerstgenoemde band uit Engeland. Ik zeg ‘hoofdzanger’, want de andere twee bandleden dragen vocaal ook hun steentje bij. Het resultaat is harmonische mid-hoge samenzang. Helder en dromerig, zoals we dat kennen van The Beatles. Geef maar toe: dat miste je. Je gaat spontaan meezingen.

Een paar jaar geleden brachten Hidden Masters al een single uit met twee nummers. Die staan nu ook op deze lp. Het gaat om Grey Walls (bij vlagen net Waterloo Sunset van The Kinks) en Nobody Knows Thats We’re Here. Aanvankelijk lijken dit de beste nummers op de plaat te zijn. Maar na meerdere luisterbeurten zijn meerdere toppers te ontwaren. Bijvoorbeeld de mystieke opener She Broke The Clock Of The Long Now en het weemoedige Last Days Of The Sun. Uiteindelijk zijn slechts drie nummers iets minder. Het Amerikaanse jaren ’50-nummer There Are More Things, het plastische, zoetsappige Like Candy en afluister Fall In Line. Pakkend en absoluut niet slecht, maar meer een soort van fillers.

Fillers stonden natuurlijk ook op talloze albums uit de jaren zestig. Hier valt hun aantal relatief mee. In tegenstelling tot rockmuziek uit die periode buiten Hidden Masters bepaalde pakkende elementen compleet uit. Daardoor zijn de nummers op deze plaat ook wat langer dan de twee tot drie minuten speelduur die destijds standaard waren. Toch klinkt dit als een authentiek midden-jaren zestig album. Pakkend en verslavend. Luisterbeurten geven je een melancholisch, maar tegelijkertijd ook een opbeurend gevoel. Excellente dagdromer-muziek voor deze zonnige voorjaarsdagen en zo stijlvol als een BBC-detective. Britannia, rule the waves. Toen, en nu weer!

Tracklist:
1. She Broke The Clock Of The Long Now
2. Into The Night Sky
3. Perfume
4. See You In The Dark
5. Last Days Of The Sun
6. There Are More Things
7. Nobody Knows That We're Here
8. Like Candy
9. Grey Walls
10.Fall In Line

Score: 87 / 100

Reviewer: Kees
Toegevoegd: 24 juni 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van appie op 24-06-2013 om 19:34u

is dit niet meer een bandje voor in de wereld draait door.
waar de doorgesnoven gitarist van direct die zich de reincarnatie van jimi hendrix waant, zichtbaar onder invloed verteld hoezeer dit als de bands uit zijn vorige leven klinkt.
en als vervolgens 2,5 seconde van een willekeurig nummer van deze cd gedraaid wordt, matthijs van nieuwenkerk faked dat die klaarkomt.

Reactie van Een Metalfan op 25-06-2013 om 15:36u

Even een kleine opmerking, deze recensie werd geplaatst op 24 juni, al ver voorbij de voorjaarsdagen!