Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2020

Myrkvar - As En Bloed
Jaar van release: 2012
Label: Shiver Records
Myrkvar - As En Bloed
Folk metal en Nederland: het is niet de meest gelukkige combinatie. Ondanks de onverminderd grote internationale interesse in het genre, kom ik niet veel verder dan Heidevolk als ik nadenk over welke Nederlandse folkmetalbands mij kunnen bekoren. Het (eveneens Gelderse) Myrkvar hoorde in ieder geval niet hierbij. Datgene wat ik van het debuutalbum Als Een Woeste Horde heb gehoord, klonk zeer zwak, niet in de laatste plaats door de futloze productie (die de titel van die plaat nu niet bepaald eer aandeed).

De band heeft de tijd genomen om een opvolger in te blikken, want As En Bloed verschijnt vier jaar na het debuutalbum. Die ruime tijdsinvestering betaalt zich uit, want deze opvolger is in ieder geval al een flinke stap vooruit. Zo klinkt de productie een stuk voller en krachtiger dan op Als Een Woeste Horde. De prominente rol voor de viool is weliswaar niets nieuws onder de zon, maar voegt wel een mooie melancholische tint aan de folk/vikingmetalnummers toe. En het mag gezegd: ook compositorisch gezien heeft de band stappen gezet. Met name nummers als Voorspelling, Nagelschip en Twistengod (zwierig vioolwerk en veel tempowisselingen) zitten gewoon prima in elkaar en worden per luisterbeurt beter.

We hoeven niet te pretenderen dat As En Bloed een meesterwerk is, of dat de band in staat is om het genre een impuls te geven. Maar dit tweede album is in ieder geval een aardige plaat voor de genreliefhebbers geworden. En hoewel de keyboards af en toe nog een iets te hoog ‘Age of Empires-gehalte’ hebben (Asenbloed), laat Myrkvar met As En Bloed horen dat we de band wel degelijk serieus kunnen nemen. In een zwetend zaaltje, met flink wat gerstenat achter de kiezen, zullen de nummers waarschijnlijk nog beter uit de verf komen, maar intussen is As En Bloed zeker geen straf om uit te zitten.

Tracklist:
1. Noodlot
2. Voorspelling
3. Nagelschip
4. Gjallarhoorn
5. Asenbloed
6. Twistengod
7. Balders Dood
8. In Aegirs Hal
9. Vigrid Brandt
10. Widars Wraak
11. Donderslag
12. Uit As Herrezen

Score: 74 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 21 januari 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Myrkvar - As En Bloed
Reactie van Een Metalfan op 21-01-2013 om 21:13u

Het is een netwerk... een beweging

Myrkvar - As En Bloed
Reactie van Santtu op 19-05-2013 om 21:11u

Gisteren live gezien het voorprogramma van Heidevolk, waar ze zeer overtuigend de zaal op z'n kop wisten te zetten. De CD ken ik nog niet, maar mijn eerste indruk is wel erg postitief, ik werd aangenaam verrast!