Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-06-2021

Mnemic - Mechanical Spin Phenomena
Jaar van release: 2003
Label: Nuclear Blast Records
Mnemic - Mechanical Spin Phenomena
Uit Denemarken komt Mnemic, een vijfkoppig gezelschap wat zichzelf omschrijft als fusion future metal. Fusion? Future? Beide termen passen wel redelijk voor hun debuutalbum Mechanical Spin Phenomena, wat onlangs uitkwam.

Mechanical Spin Phenomena telt 9 songs (10, als je de geremixte bonustrack ook meetelt), waarop de band een lichte mengelmoes van thrash en industrial laat horen. Kijk, daar komen dus gelijk de fusion en future termen om de hoek kijken. Fusion vanwege dat de muziek redelijk thrashy is (hier en daar herinnert het me wat aan Machine Head's debuutalbum), met een scheut industrial (stukje Fear Factory, stukje Meshuggah) en een klein beetje nu-metal erin. Future vanwege dat het door het mechanische, wat industrial-aandoende geluid al snel een beetje klinkt alsof het uit een kille toekomst komt. De nummers zijn redelijk catchy, zitten aardig in elkaar, en bevatten toch wel lekkere riffs.

Zanger Michael's stem volstaat, en daar is het wel mee gezegd. Soms schreeuwt hij z'n longen eruit, soms doet hij het iets rustiger aan, maar erg bijzonder is het niet. Gelukkig is niet goed te horen dat ze uit Denemarken komen, want een accent is niet echt hoorbaar. De productie was in handen van Tue Madsen, die al eerder wat met onder andere The Haunted deed, maar zijn werk kon wel iets beter gedaan worden. Alles klinkt niet slecht hoor, daar niet van, maar het klinkt ook niet zo vet als het had kunnen klinken. Met name de bas kon wel wat harder en gelikter.

Om eerlijk te zijn weet ik niet precies wat ik van Mechanical Spin Phenomena moet denken. Aan de ene kant zitten de nummers redelijk goed in elkaar, en kan je lekker bangen op de riffs. Aan de andere kant is het schijfje niet zoveel speciaals, en mist het toch iets waardoor het niet echt boven de middenmoot uitkomt. Bovendien heb je het na een aantal nummers wel gehoord. Wel leuk is dat de cd zelf rood is, maar goed dat zie je toch niet als je hem afspeelt. Kortom, aardig schijfje, maar geen topper.

Tracklist:
1.Liquid
2.Blood Stained
3.Ghost
4.Db 'Xx'd
5.Tattoos
6.The naked and the dead
7.Closed eyes
8.Mechanical spin phenomenon
9.Zero gravity
10.Blood stained (Rhys Fulber's Recall Remix)

Score: 70 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 12 augustus 2003

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]