Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

17-06-2021

Fear Factory en Mnemic
Op 15 december 2004 in Tivoli, Utrecht
Een review door Bas Verbeek
Na de hereniging van Fear Factory hebben de metalfans de band alweer een aantal keer kunnen zien dit jaar zoals in Amsterdam of Graspop. De band keert nog maar eens een keer terug naar het door hun zo geliefde stukje Europa. In een uitverkocht Tivoli geeft de band een krachtshow met Mnemic en In Quest in het voorprogramma.

Soms zit het mee en soms niet. Lopend naar de trein die me naar Utrecht zal brengen waar vanavond Fear Factory speelt, realiseer ik me dat mijn portemonnee niet in mijn broekzak zit. Dat betekent heen en weer en een trein later. Natuurlijk heeft die trein vertraging zodat de aansluiting op de trein naar Utrecht niet aansluit. Om het plaatje compleet te maken zijn er ook nog gastenlijstproblemen bij de entree.

Of ik spektakel gemist heb van de eerste band In Quest? “Nee daar was geen ruk aan”, laat ik me vertellen. Intussen loopt Mnemic al op zijn einde. Klein opvallend feitje is dat Fear Factory weer een band in het voorprogramma heeft, die zanger Bell noemde in het interview eerder dit jaar op deze website, toen hem gevraagd werd wie de Fear Factory-volgelingen zijn. In het optreden in de Melkweg, ook eerder dit jaar, stond Dagoba, inderdaad ook een Fear Factory-achtige band met toch een eigen retestrakke geluid en net zo strakke live optredens. Bij binnenkomst in de zaal waar Mnemic speelt, klinken de strakke riffs wel erg bekend. Na even goed luisteren blijken ze ‘All Hail To The New Flesh’ aan het coveren zijn, van Strapping Young Lad. Deze band van Devin Townsend blijkt een voorbeeld te zijn voor Mnemic. Het eigen werk is een SYL-geluid, maar dan lomer en lomper doch even strak, ondanks het wat onduidelijke zaalgeluid. Met het enthousiasme van de band krijgen de killer riffs een goed live imago.

Voor Fear Factory staat de zaal vol, uitverkocht. Natuurlijk jammer dat de band na zijn reünie wederom niet in het Tilburgse 013 staat, iets wat ten goede was gekomen aan ruimte, zicht en geluid. In Tivoli is het gezelliger als het wat minder druk is, in 013 is dat andersom. Druk zoekende naar een plek beland ik in een hoekje op het balkon boven het podium wat zorgt voor hetzelfde uitzicht dat de muzikanten hebben.

Daar zie ik het publiek massaal samenpersen als Fear Factory aan de gang is. Het begin van de archetypische setlist kampt nog met een wat rommelig geluid en plastic drumklanken (triggers). Dat laatste blijft wel, maar de het geluid van de band herstelt, mede naar mate van het enthousiasme van de band. Constant pompen de schouders van Burton Bell op en neer en ziet tegelijkertijd regelmatig de moshpit opleven.

Vooraan staan de echte fans, waarvan ik er één echt in trance zie raken. De jongen zingt alles van voor tot achter mee met de nodige lichaamsbeweging. Anderen zoeken met meezingende evil metalblikken oogcontact. Ook meisjes die vooraan tussen de jongens in geperst staan zoeken met glunderende oogjes contact met hun idolen. Dat glunderen vergaat de meeste vooraanstaanders wel als Fear Factory maar door blijft gaan met stevig tekeer gaan. De hitte door overdreven knusheid die de moshende mensen achter hen aanduwen, loopt hoog op.

Behalve een paar keer de vraag of we het allemaal nog naar ons zin hebben is er ook een intermezzo waarin eer wordt bewezen aan de overleden gitarist Dimebag Darrell. Op een versterkertoren van de band staat dan ook met tape geschreven RIP DBD. De aandacht voor deze trieste gebeurtenis wordt gewaardeerd met luid gejoel en applaus.

Terug naar het optreden met de variërende setlist, van het oude Scapegoat tot veel nieuw werk van Archetype. Digimortal is wederom het meest genegeerde album. Misschien terecht hoewel ik een pompend Linchpin samen met vele anderen erg zou waarderen. Maar rust is er nooit, zelfs bij de meer ballad-achtige nummers overheerst de kracht van het grootse geluid van Fear Factory en blijft er dus passend rumoer in de zaal. Zoals het hoort maakt de band dit vette optreden af in één pauzeloze krachtbeweging die eindigt met Replica. Zit het toch nog mee vandaag.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Marcel op 17-12-2004 om 10:45u


even ter notitie het was Hail The New Flesh die ze coverde van SYL (als ik me niet vergis) en ik vond het inderdaad erg jammer dat je dood geperst werd als je vooraan stond maar dat kwam gewoon doordat er geen mensen waren die de Moshpit ring afsloten omdat iedereen gewoon wou genieten van de show

Reactie van Mark op 17-12-2004 om 11:28u


Jammer dat het concert niet in de 013 gehouden werd. Helaas heb ik de eerste band en bijna de laatste band van het voorprogramma gemist. Het valt ook niet mee, een parkeerplaats vinden in hartje Utrecht. Graag sta ik altijd bij de bar, dit was alleen lastig in de Tivoli je zicht wordt daar namelijk belemmerd door een idioot grote pilaar. het stem geluid van Burton was in het begin wel een beetje galmend waar later in het optreden was alles naar wens. Zeker een geslaagde avond om van Noord Brabant naar Utrecht te cruisen

Reactie van Bas op 17-12-2004 om 12:52u


Inderdaad Marcel, nu je het zegt. Zwaar heersend nummer trouwens.

Reactie van ikki op 18-12-2004 om 14:07u


Dat dood persen viel wel mee bij mij en ik stond bijna vooraan (ik probeerde om de zoveel tijd mijn vriendin die een kop kleiner is dan ik te verdedigen maar het was neit echt nodig geloof ik. Mnemic vond ik bizar goed eigenlijk, het is een wat meer ge groovde gemixte muziek dan fear factory met veel invloed van fear factory wel, maar in concert waren ze heel enthousiast =) dat in quest was een beetje loos , onbekend, weinig zeggende band

Reactie van Stegnation op 20-12-2004 om 13:11u


Het is wel "All Hail The New Flesh" zoals in de review staat hoor. Ik heb zeker genoten van de optredens, zowel Mnemic als Fear Factory speelden lekker. In-Quest was niet echt mijn ding, te veel van het zelfde. Jammer alleen dat ik weinig foto's heb kunnen maken. Ik werd aangesproken door een gast achter de mengtafel die zei dat ik m'n camera moest inleveren bij de garderobe (hij vond m'n camera er te professioneel uit zien..jaaajaaa). Dit heb ik natuurlijk niet gedaan, maar had ook geen zin om het risico te lopen om de tent uitgezet te worden. Gezeik altijd met foto's maken.

Reactie van Evert op 21-12-2004 om 23:29u


Was inderdaad een goed concert. Ik vond het optreden van FF alleen zo kort, net na elven was het alweer afgelopen met de pret.

Reactie van Mike op 23-12-2004 om 10:53u


InQuest was egt de grootste bagger bij elkaar..... alsof r n aantal junks op straat gitaren aangeboden waren en gevraagt werd om een half uurtje te spelen in Tivoli... Maargoewd.. mnemic maakte t direct dubbel en dwarz goewd... Prima band... relaxt live... was tjil.... en toen Fear Factory.... Noujah... is commentaar nog nodig?? Speelde t dak eraf.... absoluut... alleeen jammer dat linchpin niet gespeeld is... Prima show.. tjille avond ghad...

Reactie van Richard op 10-02-2005 om 09:44u


MHUAHAUAHA, IK STOND VOORAAN EN HEB EEN ZWEETBANDJE VAN CHRISTIAN GEVANGEN!!!!!!!