Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Black Country Communion - Afterglow
Jaar van release: 2012
Label: Mascot Records
Black Country Communion - Afterglow
Het was producer Kevin Shirley die in 2009 het laatste zetje gaf om een nieuwe band te formeren rond zanger/bassist Glenn Hughes en gitarist Joe Bonamassa, die toentertijd samen een optreden hadden gegeven in House Of Blues in Los Angeles. Drummer Jason Bonham en toetsenist Derek Sherinian werden eveneens door Shirley naar de band gelokt en zo nam dit gezelschap tot nu toe twee cd's op en een live album.

Dat Glenn Hughes een vocaal stempel op de muziek drukt moge duidelijk zijn. De 'Voice Of Rock' is erg aanwezig, en ook de composities ademen overwegend een Deep Purple-sfeertje. In dat opzicht ook alle complimenten aan Sherinian, die zich keurig schikt in zijn rol, maar af en toe zijn virtuositeit mag laten zien daar waar er minder 'paarse muziek' wordt gemaakt. Het album staat bol van prima composities, hardrock met een bluesy inslag hier en daar zoals we dat gewend zijn van zowel Hughes als Bonamassa. De vorige cd had nog een zweem van ingetogenheid over zich, maar dat heeft de band hier toch wel van zich afgeschud. De invloeden van legendarische rockbands zijn echter door het album heen goed merkbaar. Waar Midnight Sun een 100% Deep Purple-nummer is (waarvan overigens de heer Hughes zelf vindt dat er veel invloeden van The Who in zitten), zo is Afterglow een regelrechte Led Zeppelin-track. Maar als je luistert naar Common Man dan hoor je toch bijna écht een intro van Rush. Rode draad van het album is toch wel het overduidelijk aanwezige vakmanschap van de heren.

Als je de muzikale invloeden op een rijtje zet dan moet je toch bekennen dat het er op papier heel interessant uitziet. Jammer alleen dat dit zeer waarschijnlijk het laatste album is van dit collectief. Naar verluidt houden solotourplannen en het gebrek aan aangeleverde songs door Joe Bonamassa een BCC-tour tegen, waardoor Glenn Hughes er geen zin meer in heeft en het bijltje er bij neer gaat gooien. Er stond een show gepland begin 2013 die ook op DVD uitgebracht zou worden maar zelfs die show werd afgezegd. Kortom, geniet van Black Country Communion nu het nog kan. Het drieluik is compleet en we zullen het er denk ik mee moeten doen.

Tracklist:
1. Big Train
2. This Is Your Time
3. Midnight Sun
4. Confessor
5. Cry Freedom
6. Afterglow
7. Dandelion
8. The Circle
9. Common Man
10. The Giver
11. Crawl

Score: 83 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 5 november 2012

Koop dit album in

Meer Black Country Communion:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Black Country Communion - Afterglow
Reactie van Rens op 06-11-2012 om 10:51u

Heb ze op Bospop gelukkig mogen aanschouwen vorig jaar..

Ik kende deze band toen nog niet, maar ik heb inmiddels al een hele tijd hun 2e cd in mijn kast liggen

Deze nieuwe nog niet beluisterd, zal ongetwijfeld goeie zijn!

Black Country Communion - Afterglow
Reactie van Bastiaan op 10-11-2012 om 00:46u
Score: 50 / 100

Ik was ook op Bospop. Mijn show van het jaar, was dat. Vorige twee platen waren goed (eerste) en geniaal (tweede). Deze vind ik ronduit slecht.

Black Country Communion - Afterglow
Reactie van henny op 11-11-2012 om 17:43u
Score: 100 / 100

ook deze cd in een woord geweldig