Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Borknagar - Urd
Jaar van release: 2012
Label: Century Media Records
Borknagar - Urd
Urd markeert de terugkeer van ICS Vortex in de gelederen van Borknagar. Hij zong op Universal al een aantal regeltjes in, maar hanteert nu tevens de basgitaar. Zijn krachtige zang past goed bij de agressieve strot van Vintersorg (die ook veel heldere vocalen voor zijn rekening neemt). De nieuwe plaat doet sowieso sterk terugdenken aan Quintessence (de laatste langspeler met Vortex op zang) en Empiricism, mijns inziens de beste platen die het gezelschap tot nu toe fabriceerde.

Op het gebied van productie overtreft Borknagar echter alle voorgaande schijven. Nog niet eerder klonk de muziek zo vet en gelaagd. Was Epic soms wat rommelig en kende de sound van Universal net wat te weinig power, daar is op Urd geen sprake van. De gitaren en drums knallen er lekker direct uit en melodieuze partijen krijgen door een niet te overdreven galm een grootse klank. Dit is exact de productie die een vooruitstrevende band nodig heeft.

Qua songmateriaal is het al niet slechter toeven. De composities zijn sterk en bevatten voldoende wendingen en variatie om de fans maandenlang zoet te houden. Slechts af en toe bedienen de gitaristen Brun en Ryland zich nog van een traditionele blackmetalriff, maar de hoofdtoon wordt gevoerd door originele riffconstructies die elementen van zowel black metal, progrock, folk als heavy metal bevatten. De rol van de keyboards is een stuk kleiner dan op Universal, maar het gitaarwerk is op zichzelf al sterk genoeg om een plaat lang te boeien. Luister maar eens naar het pakkende The Earthling met zijn opzwepende refrein, fraaie solo en sterk drumwerk van de inmiddels vertrokken David Kinkade. De meeste lof gaat echter naar het lange en complex gestructureerde The Winter Eclipse waarin vooral de ijzersterke zangpartijen roem verdienen.

Nee, Borknagar stelde al nooit teleur en levert opnieuw een prachtplaat af vol schitterende songs. De cd is een stuk consistenter dan de twee voorgangers en nodigt iedere keer uit tot herbeluistering. Op deze wijze mag het van oorsprong Noorse collectief nog wel even doorgaan. Urd behoort in ieder geval tot de beste albums van dit jaar, dat is zeker.

Tracklist:
1. Epochalypse
2. Roots
3. The Beauty Of Dead Cities
4. The Earthling
5. The Plains Of Memories
6. Mount Regency
7. Frostrite
8. The Winter Eclipse
9. In A Deeper World

Score: 87 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 23 april 2012

Koop dit album in

Meer Borknagar:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 23-04-2012 om 16:27u

90 punten geweldig

Reactie van Edwynn op 23-04-2012 om 19:26u
Score: 80 / 100

Sterke plaat inderdaad. Vol met boeiende composities en een prachtige, ietwat dromerige sfeer. Alleen is het met drie vocalisten wel wat druk geworden achter de microfoon. Ik zou het volgende album voor één vaste vocalist gaan als ik het voor het zeggen had. En daarbij zou die Lazare de eerste zijn die afvalt.

Reactie van Een Metalfan op 24-04-2012 om 11:58u

vind ik ook

Reactie van Lex op 24-04-2012 om 13:56u
Score: 88 / 100

Volgens mij bedoelen jullie Lars A. Nedland van Solefald. Hij is een geweldige en meer veelzijdige zanger.

Toegegeven, zelf ben ik meer een fan van Simen Hestnæs AKA ICS Vortex en zeker ook van Krystoffer "Garm" Rygg. The Olden Domain is nog altijd mijn favoriete album.
Ik ben ook altijd een groot fan van Arcturus geweest.

Ik ben eigenlijk net weer terug als fan Borknagar. Na Quintessence heb ik het een beetje af laten weten.
Ik heb altijd al een hekel aan dat debiele stemgeluid van Vintersorg gehad. Die cleane zang van hem was niet om aan te horen. Gelukkig is dat er ook wat op vooruit gegaan maar wat mij betreft mag Vintersorg ook wel weer inpakken.

Reactie van Martin op 26-04-2012 om 16:43u
Score: 90 / 100

Geweldig album, maar als we toch op die tour gaan, trap Vintersorg er lekker uit, zo goed is die live niet!

Reactie van Marco op 27-04-2012 om 20:06u
Score: 90 / 100

Wat een geweldig album is dit, ik was nog niet bekend met deze band. het 3e nummer The Beauty Of Dead Cities dat is echt Kippevel .

Reactie van TesseracT op 08-05-2012 om 17:21u
Score: 90 / 100

Wat Marco zegt. Ik ging er altijd van uit dat dit de zoveelste black metal band was maar met deze CD ben ik echt verkocht. The Beaty Of Dead Cities is ook mijn favoriete nummer ondertussen.
The Earthling kon wat mij betreft zo op Elegy van Amorphis gestaan hebben.