Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2020

Panchrysia - Massa Damnata
Jaar van release: 2011
Label: Shiver Records
Panchrysia - Massa Damnata
2011 was een prachtig jaar voor de liefhebbers van black metal. De laatste verrassing van dat jaar bereikte mij echter pas sinds kort, in de vorm van Massa Damnata. Het Belgische Panchrysia is al sinds zijn oprichting een van de meest veelbelovende bands uit het land van onze zuiderburen geweest, maar met dit vierde album mag deze groep zich definitief tot de internationale elite rekenen. Massa Damnata staat namelijk vol met zeer sterke black metal die vooral opvalt door de gedrevenheid en de zeer vernuftig in elkaar zittende composities.

De lange opener The Praise Of Folly maakt al direct duidelijk hoezeer Panchrysia is gegroeid ten opzichte van het ook al zeer verdienstelijke, maar zwaar op Satyricon-leest geschoeide debuutalbum In Obscure Deaths uit 2002. Het nummer varieert van fel en bezeten tot slepend en dreigend. Het is echter vooral frontman Zahrim die zich vanaf deze opener in de kijker weet te krijsen. Hij doet qua intensiteit nauwelijks onder voor iemand als Mortuus (Funeral Mist, Marduk) en dat mag toch wel een prestatie van jewelste genoemd worden.

Het zinderende titelnummer laat echter horen dat het onderste nog niet uit de kan wordt gehaald. Dit nummer haalt het qua niveau met gemak bij het fantastische White Stone van Funeral Mist (en is een soortgelijk traag nummer met zieke vocalen en subtiel trompetgeschal). Op andere momenten, zoals het statige en bijzonder overtuigende In Gloria, In Excelsis flirt de band nadrukkelijk met de gedistingeerde, maar diep in de orthodoxe black metal gewortelde sound van Secrets Of The Moon. Hoewel kwade tongen kunnen beweren dat Panchrysia hier te driftig leentjebuur speelt bij bovengenoemde bands, is dat door de enorm hoge kwaliteit geen moment storend en gaat het ook veel te ver om onomwonden van copycatgedrag te kunnen spreken. Sterker nog: op veel momenten overstijgt Panchrysia zijn eventuele voorbeelden.

Het enige kleine minpuntje vind ik afsluiter The Curtain Of Darkness And Death, dat weliswaar op zichzelf een sterk nummer is, maar door de American Psycho-samples niet echt aansluit bij de orthodoxe sfeer die de rest van het album uitstraalt. Dat is echter van dusdanig minimale betekenis dat de enige conclusie kan zijn dat Massa Damnata verplichte kost is voor de liefhebbers van bovengenoemde bands. Ook fans van Watain kunnen overigens toeslaan.

Tracklist:
1. The Praise Of Folly
2. Massa Damnata
3. Black God
4. In Gloria, In Excelsis
5. The 13th Horseman
6. Of Rebel Angels
7. The Curtain Of Darkness And Death

Score: 87 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 21 maart 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Panchrysia - Massa Damnata
Reactie van pp op 21-03-2012 om 14:36u


Dit 87 punten geven. En Psycroptic 82? Hoe haal je het in je hoofd.
Dit Panchrysia is 8 keer slechter. Onkundig en amateuristisch.
Zeg Rik heb jij journalistieke achtergrond(opleiding)
Trouwens hoe kun je dit vergelijken met Watain. Fans van Watain komen hierdoor van koude kermis thuis.

Panchrysia - Massa Damnata
Reactie van Rik op 21-03-2012 om 14:57u
Score: 87 / 100

Gelukkig weet jij hoe het zit.

Panchrysia - Massa Damnata
Reactie van sanguis op 22-03-2012 om 01:35u
Score: 87 / 100

Dit album is z'n 87 meer dan waard. Een erg sterk album van onze zuiderburen. Ik ben er alleen nog niet uit of ik deze sterker vind dan hun vorige, Deathcult Salvation.

Panchrysia - Massa Damnata
Reactie van Roetkur op 29-03-2012 om 11:56u
Score: 87 / 100

Wel knap dat je kan zeggen dat deze 8 keer slechter is en niet 7 of 9 keer. Maar dat terzijde.

Vind dit weer een puik album. Zeker wel 87 punten waard!