Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2020

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Jaar van release: 2011
Label: Ván Records
The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Mocht er nog enige twijfel zijn, dan neem ik die bij deze weg. The Devil’s Blood is simpelweg de beste Nederlandse hardrockband van het moment. Punt uit. Ik wil verder geen tegenspraak horen of gezeik over smaakkwesties. Dit gezelschap is zo goed bezig dat het op dit moment met elke Nederlandse band in kwalitatief opzicht de vloer aanveegt. De occulte rockscene is nog altijd erg in opmars. Samen met Jex Thoth, Blood Ceremony en Ghost zou er best gesproken mogen worden nieuwe big four. Alles wat zij aanraken, verandert ten slotte in goud.

Na enkele tientallen luistersessies zou ik evenveel boeken kunnen schrijven over het nieuwe meesterwerk van The Devil’s Blood. Is hij goed? Ja, hij is goed. Een kleine kanttekening die ik daarbij moet maken, is dat het wel even gekost heeft. Zeker de eerste helft van de plaat kwam het aanvankelijk eentonig over. Net als bij het voorgaande werk was wel duidelijk dat je The Thousandfold Epicentre meerdere luisterbeurten zou moeten gunnen. Ook dit is weer een groeiplaat, want waar ik het geheel eerst ‘best aardig’ vond, durf ik nu wel met termen als ‘geniaal’ en ’briljant’ te strooien.

Om een lang verhaal kort te maken (want er valt zoveel over dit album te vertellen), The Thousandfold Epicentre is het meest diverse album van The Devil’s Blood tot nu toe. On The Wings Of Gloria is bijvoorbeeld een heerlijk bombastische opener, waarin vooral opvalt dat Farida gegroeid is in haar zangkunsten. Een lijn die zich helaas niet voortzet op de rest van dit album. De bombast doet dat daarentegen wel. Songs als Die The Death, Within The Channel Of Death en She lijken op die manier vrij veel op elkaar. Toch is van eentonigheid geen enkele sprake. Zeker niet na meerdere luisterbeurten, wanneer behalve het sublieme gitaarwerk ook de vele knipogen naar psychedelische rock uit de jaren zestig gaan opvallen. De titeltrack is een soort ommekeer. Samen met Fire Burning, de beste ‘echte’ rocksong van The Devil’s Blood tot nu toe, is het het laatste recht-toe-recht-aan stuk voor de grote finale.

Het is de tweede helft van de plaat waar Selim Lemouchi zich van zijn briljante kant laat zien. Noem het goddelijk of noem het duivels, maar wanneer hij op de psychedelische tour gaat, lijkt niets hem nog te kunnen stoppen. Het meest wonderbaarlijke zijn misschien wel de afwisselingen die volstrekt natuurlijk en subtiel zijn. De overgangen tussen gelukzalige en dromerige stukken naar het duistere en het beklemmende werk zijn net zo sterk als de muziek zelf. Op een of andere manier ontstijgt het zelfs het psychedelische rockgenre en wordt het iets surrealistisch. Het is goed te behappen, maar tegelijkertijd ongrijpbaar. Het luisteren van Everlasting Saturnalia, The Madness Of Serpents en Feverdance doet alle besef van tijd vergeten. Een wonderbaarlijk mooi drieluik. Het beste wat The Devil’s Blood ons tot nu toe gebracht heeft.

Muziek hoort over muziek te gaan. Tijdens het luisteren heb ik nauwelijks nagedacht over randzaken. Het geluid is niet volledig zuiver, maar bij nader inzien is dat ook niet wat The Thousandfold Epicentre nodig heeft. Een bepaald niveau aan ruizigheid is exact wat deze muziek ten goede komt. Het zorgt er voor dat het geheel tijdloos klinkt. Verder kan geen enkele reviewer niet om de verpakking heen. Ik heb me wel eens vaker vergaapt aan prachtig artwork, maar mijn versie van The Thousandfold Epicentre heeft maar liefst elf prachtige schilderingen in het boekwerk. Ieder een kunstwerk op zich en uitermate geschikt om je er uren aan te vergapen, terwijl dit meesterwerk uit je speakers schalt. Dus doe jezelf een plezier en koop de wonderschone limited edition.

Tracklist:
1. Unending Singularity
2. On The Wings Of Gloria
3. Die The Death
4. Within The Charnel House Of Love
5. Cruel Lover
6. She
7. The Thousandfold Epicentre
8. Fire Burning
9. Everlasting Saturnalia
10. The Madness Of Serpents
11. Feverdance

Score: 97 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 28 november 2011

Koop dit album in

Meer The Devil's Blood:

[ Terug naar de Album Reviews ]

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van Een Metalfan op 28-11-2011 om 13:11u

GEWELDIGGGGGGGGGG.

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van Marcel op 28-11-2011 om 20:25u
Score: 60 / 100

"Ik wil verder geen tegenspraak horen..."

Shit, ik wilde net een comment neerzetten, nou laat maar dan.

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van Kees op 28-11-2011 om 21:13u
Score: 93 / 100

Ik kan me goed vinden in deze recensie. The Thousandfold Epicentre is een ambitieuze, escapistische plaat. Evenals zijn voorganger (weet nog niet of ze even goed zijn) een mijlpaaltje in de Nederlandse popgeschiedenis. Mijn favoriete Nederlandse album sinds het debuut van Urban Dance Squad - en misschien nog wel beter.

Met de nieuwe Hammers of Misfortune, Mastodon en ICS Vortex de beste albums van 2011.

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van arjans op 28-11-2011 om 21:45u
Score: 90 / 100

Of beter nog, koop de LP waar het artwork helemaal prachtig tot zijn recht komt.

Prachtige plaat waarmee TDB zichzelf weer een stapje hoger op "de kaart" zet. Uitstekende songs waar de passie en ambitie vanaf druipt.
Dit is genieten!

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van iron_dennis op 28-11-2011 om 23:01u
Score: 90 / 100

Tot nu toe steeds een poging gewaagd. Het pakte me steeds niet. Deze plaat toch blind aangeschaft. Eindelijk begin ik het te waarderen. Wat een band!

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van Bastiaan op 28-11-2011 om 23:26u
Score: 60 / 100

Gewoon niet echt mijn ding. Vind hier weinig aan. Wel een sterke liveband.

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van Een Metalfan op 29-11-2011 om 10:02u
Score: 30 / 100

Aardig plaatje,
Beetje erg gehypet, jammer, want geweldig is het niet.
Erg pop-achtig terwijl ze doen alsof ze Watain of Dissection zijn.

Owja, en Selim is een poser!!

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van Een Metalfan op 29-11-2011 om 10:27u

geweldig alleen heeft het niks met METALLLLLLLLLLLLLLLLL te maken.

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van Een Metalfan op 29-11-2011 om 12:52u

Poeh...Schijtband!

Overgewaardeerd!

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van Tim op 29-11-2011 om 14:26u

Ik vind The Devil's Blood geweldig, overigens vind ik Ghost, waarmee TDB wordt vergeleken helemaal niks, dus occulte rock? Sferisch, dromerig, ja. Lekker plaatje. En laten we nou niet doen of dit een echte NL band is, want de achternaam Lemouchi is bepaalde niet NL!

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van Kees op 29-11-2011 om 19:20u

The Devil's Blood is natuurlijk wel een Nederlandse band. Voor zover ik weet zijn broer en zus Lemouchi geboren en getogen in Nederland, met een Nederlandse moeder en Algerijnse vader. In deze moderne tijden met veel mobiliteit helemaal niet vreemd.

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van Edwynn op 30-11-2011 om 13:13u
Score: 90 / 100

Tjee, wat worden termen als ' overgewaardeerd' gemakkelijk in de mond genomen. Volstrekt arbitraire term. Wanneer is iets overgewaardeerd? Aan welke criteria moeten we een album dan toetsen om tot zo'n conclusie te komen?
Of is het meer dat de eigen mening bepaalt hoe iets door een ander gewaardeerd dient te worden.

Ondanks dat het allemaal niet wereldschokkend is op het eerste gehoor, heeft het album op mij ook een verslavende werking gekregen. Catchy songs, maar dan wel met voldoende afwisseling om te blijven boeien. Leuke akoestische passages en op het eind ook wat sterke sfeerstukken.
The Devils Blood heeft ook een hoog oud Uriah Heep gehalte vind ik. Met name de zangeres herinnert mij daar aan.

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van Barnacle Bill op 04-12-2011 om 17:56u
Score: 91 / 100

Klinkt echt heerlijk, zoals Edwynn al zei: erg verslavend ven catchy! Ook de zang vind ik helemaal top!

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van Een Metalfan op 06-12-2011 om 13:47u

wat een bagger geen metal dusssssssssssssssssssss, daag.

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van troep op 06-12-2011 om 22:44u

overgewaardeerd

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van Naeblis op 03-02-2012 om 20:52u
Score: 99 / 100

Goddelijk! mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik.

The Devil's Blood - The Thousandfold Epicentre
Reactie van Oz op 09-03-2012 om 08:56u
Score: 8 / 100

Live zijn ze echt stukken harder, geweldige band die af en toe boven zichzelf uitstijgt.