Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Carcass - Heartwork
Jaar van release: 1993
Label: Earache Records
Carcass - Heartwork
In 1993 deed Carcass vriend en vijand opnieuw verstommen en bracht Heartwork uit. Nadat Reek Of Putrefaction (1988) een mijlpaal in de grindcore was geworden en Necroticism: Descanting The Insalubrious (1991) de blauwdruk voor death metal vanaf dat moment werd, besloot Carcass het weer over een andere boeg te gooien. De melodieuze boeg welteverstaan. En dat was uiteraard wel even slikken voor de fan die het grindcore-debuut regelmatig draaide.

Het is overduidelijk te horen dat Michael Amott voor het eerst een behoorlijke vinger in de pap had bij het schrijven van Heartwork. Zijn specifieke gitaargeluid dat later bijvoorbeeld heel goed te horen is bij Arch Enemy, is ook op deze plaat zeer aanwezig. En juist dit geluid maakt deze schijf zo bijzonder. Helaas stopte Michael Amott na de opnames van deze plaat met Carcass, om zich volledig te richten op Spiritual Beggars en Arch Enemy. Heel Heartwork blinkt uit wat betreft songwriting: deze nummers zitten ontzettend goed in elkaar. Vooral Carnal Forge (mijn persoonlijke favoriet), Heartwork en Death Certificate zijn zonder twijfel een paar van de beste nummers die de heren van Carcass ooit geschreven hebben.

De productie was wederom in handen van Colin Richardson. Waar hij bij Necroticism: Descanting The Insalubrious al een topprestatie had neergezet, gingen bij Heartwork alle remmen los. De kraakheldere productie waar geen speld tussen te krijgen is, klinkt zo ontzettend goed, dat je zou verwachten dat het afbreuk zou doen aan de muziek die toch een bepaalde smerigheid nodig heeft, maar niets is minder waar. Richardson zet hier een meesterwerk neer wat betreft de productie.

Overigens zit bij deze luxe digipackversie de Pre-Heartwork Parr Street Demo. Dat is goed nieuws voor iedereen die toch een iets smerigere productie wenst. Het zijn namelijk precies dezelfde nummers in een andere volgorde en met een productie die veel meer death metal klinkt dan Heartwork zelf. Voor alle Carcass-verzamelaars is dit uiteraard een must om te bezitten. Ook deze editie heeft een dvd-gedeelte, met deze keer deel vier van The Pathologist Report (het grote Carcass-interview) en is een leuke toevoeging.

Heartwork is death metal geschiedenis. Één van de grote schijven in dit genre en een klassieker met een grote K. Bovendien is het de vierde schijf op rij waarbij Carcass laat horen tot de absolute top van de metal te behoren. Lang leve Carcass...

Tracklist:
Heartwork:
1. Buried Dreams
2. Carnal Forge
3. No Love Lost
4. Heartwork
5. Embodiment
6. This Mortal Coil
7. Arbeit Macht Fleisch
8. Blind Bleeding The Blind
9. Doctrinal Expletives
10. Death Certificate

Pre-Heartwork Parr Street Demos February 1993:
1. Blind Bleeding The Blind
2. Buried Dreams
3. Carnal Forge
4. Death Certificate
5. Deliverance
6. Doctrinal Expletives
7. Heartwork
8. No Love Lost
9. This Mortal Coil
10. Arbeit Macht Frei

DVD: The Pathologists Report – Part IV: Epidemic
1. Lyrical Inspiration & Themes
2. Parr Street Studios
3. Colin Richardson As Producer
4. H.R. Giger
5. Were Your Hearts Still Into The Work?
6. Touring The Album
7. Veggies & Vegans
8. The Importance Of Mike
9. Mike´s Departure
10. Arbeit Macht Fleisch

Score: 90 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 21 februari 2011

Koop dit album in

Meer Carcass:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Carcass - Heartwork
Reactie van b op 21-02-2011 om 15:23u
Score: 9 / 100

deze draait nog regelmatig een rondje in de cd lade. wat is en blijft dit toch een gave plaat. persoonlijk mijn carcass favoriet.

Carcass - Heartwork
Reactie van Frankster op 21-02-2011 om 17:28u
Score: 88 / 100

Geweldig plaatje idd ik denk ook mijn hoge favoriet!

Carcass - Heartwork
Reactie van Marco op 21-02-2011 om 20:47u
Score: 90 / 100

Geweldige cd inderdaad

Carcass - Heartwork
Reactie van =nietMetaalMoe op 23-02-2011 om 11:27u
Score: 90 / 100

Heerlijke plaat!

Carcass - Heartwork
Reactie van 666 op 27-02-2011 om 13:33u
Score: 10 / 100

Ik wil n nieuwe in de stijl van heartwork

Carcass - Heartwork
Reactie van Rein op 02-03-2011 om 11:29u
Score: 80 / 100

Inderdaad een prima plaat maar de eerste plaat van Carcass die me echt omver blies was Symphonies of Sickness. Die heb ik zo onwijs vaak gedraaid. De albums die daarna kwamen zijn zeker goed maar hadden op mij niet meer de indruk die Symphonies had !