Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Dimaeon - Exit Reality
Jaar van release: 2010
Label: eigen beheer

Dimaeon - Exit Reality

Geduld is een schone zaak. Laat daar geen twijfel over bestaan, maar Dimaeon neemt dit wel heel ernstig op. In acht jaar tijd is dit pas de derde ep. Gelukkig is dit een voorproefje van de te verschijnen full-length. Is ons geduld terecht op de proef gesteld? We stappen in voor een proefrit van dit prototype.

Even in de achteruitkijkspiegel kijken voor we uitparkeren: mijn collega's noemden Opeth als belangrijke invloed op hun voorgaande ep's en er was nogal wat kritiek op de zang. Voornamelijk waar dat clean uitgevoerd werd. Nou is Opeth zelf dermate gevarieerd dat elke progressieve band wel overeenkomsten met ze vertoont, en op Exit Reality lijkt Opeth behoorlijk uit het zicht verdwenen te zijn. En die cleane zang blijft een heikel punt, maar daarover later meer. We hebben veilig uitgeparkeerd en bevinden ons inmiddels op de grote weg.

De diversiteit aan landschappen die voorbij trekken gedurende deze epische rit, is bewonderenswaardig. Zowel op vocaal gebied als qua tempo's, ritmes en genres rijden we door woestijnen via oases door hoogvlaktes naar een groen, meanderend rivierenlandschap. Zonder haast, alles op zijn tijd.

Hoewel zanger Ferdinand zich voornamelijk tegemoet schreeuwt met death metal growls, horen we in de verte ook ook black metal screams. Het lijkt zelfs of ik een vrouwenstem hoor op nummertje drie genaamd Aeon, maar die is zover richting horizon... Het zou ook zomaar een synthesizer kunnen zijn. Op hetzelfde nummer horen we ook een computerized voice en later dus die cleane mannelijke zangstem voorbij komen. Misschien toch nog even terug naar de ontwerptafel wat dat betreft. Het klinkt gewoon niet helemaal lekker en echt functioneel is het niet.

Andere zwakke punten zijn moeilijk te vinden. Misschien het inkakmomentje zo rond minuutje zeven van Terra. Daar ligt het tempo wel erg laag. Maar dat beseft Dimaeon zelf gelukkig ook en vanuit het akoestische wordt er weer op opgeschakeld naar een stevige derde versnelling.

Dit proefritje bevalt wel. Exit Reality schakelt lekker, trekt aangenaam strak op, heeft een heerlijk verfrissende airco en hij loopt gewoon lekker gesmeerd, als een zonnetje. Zowel in cruise control als handmatige besturing heeft deze bak gecontroleerde herrie een lekkere wegligging. O, had ik het al over het geluid van die motor gehad? Die ronkt heerlijk dames en heren. Prototype goedgekeurd! Nog eventjes geduld hebben op de full-length. Het komt goed met deze Friezen.

Tracklist:
1. Blood Of Millions
2. Terra
3. Aeon

Score: 87 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 16 november 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]