Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Dark Tranquillity - We Are The Void
Jaar van release: 2010
Label: Century Media Records
Dark Tranquillity - We Are The Void
Het Zweedse Dark Tranquillity is niet alleen een van de vaandeldragers van de melodieuze death metal scene, maar ook één van de meest consistente bands binnen dat genre. Daar waar het latere werk van bijvoorbeeld In Flames flink wat discussie weet op te roepen, is de kwaliteit van de albums die Dark Tranquillity in de loop der jaren uitbracht behoorlijk constant gebleven. Zelfs albums waarop wat meer geëxperimenteerd werd met electronica-invloeden (zoals Projector en Haven), konden op bijval van een groot deel van de fanschare rekenen. De afgelopen jaren boekte de band echter het grootste succes met het prima Character, waarin een perfecte balans tussen het oudere werk en de modernere invloeden werd gevonden.

We Are The Void is inmiddels alweer het negende album van Dark Tranquillity. Al snel wordt duidelijk dat het nieuwe album minder in het verlengde ligt van zijn voorgangers Character en Fiction, maar weer wat meer electronica-invloeden bevat. Ook is het tempo wat lager uitgevallen dan voorheen en schemeren hier en daar wat relatief nieuwe geluiden door de typische Dark Tranquillity-sound. Zo doet opener Shadow In Our Blood hier en daar behoorlijk aan het latere werk van Arch Enemy denken. Desondanks wijkt We Are The Void ook weer niet drastisch af van het eerdere werk. Zo behoren de transparant klinkende grunts van Mikael Stanne nog altijd tot één van de troeven van de band. Hetzelfde geldt voor de uitstekend op elkaar ingespeelde gitaartandem Sundin / Henriksson, die schijnbaar moeiteloos met heerlijk in het gehoor liggende riffs strooit.

Het hoogtepunt van het album is het prachtige The Fatalist, een opzwepend, typisch Dark Tranquillity-nummer met gelikt gitaarwerk en een machtig klinkend refrein. Ook het statige, melodieuze The Grand Accusation en het heerlijke At The Point Of Ignition behoren tot de betere nummers op het nieuwe album. Desondanks gaat het ietwat langzame tempo van veel nummers op een gegeven moment ietwat vervelen, ondanks de schitterende melodielijnen. Daardoor verliest We Are The Void op het eind een klein beetje aan kracht, hoewel het opzwepende (bijna-)titelnummer veel goedmaakt.

Concluderend kunnen we zeggen dat We Are The Void een prima aanvulling is op de Dark Tranquillity-catalogus, hoewel het niveau van met name Character niet wordt gehaald. De band heeft echter wel nog altijd een neusje voor melodieuze riffs die nog lang blijven hangen, dus houd er rekening mee dat je jezelf nog regelmatig zult betrappen op het neuriën van melodieën van dit album.

Tracklist:
1. Shadow In Our Blood
2. Dream Oblivion
3. The Fatalist
4. In My Absence
5. The Grandest Accusation
6. At The Point Of Ignition
7. Her Silent Language
8. Arkhangelsk
9. I Am The Void
10. Surface The Infinite
11. Iridium

Score: 79 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 18 mei 2010

Koop dit album in

Meer Dark Tranquillity:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Metalmachine op 18-05-2010 om 11:10u
Score: 85 / 100

Het is echt een geweldig album geworden. Het ligt inderdaad erg in het verlengde van Fiction. Het album is geweldig melodieus maar toch vrij agressief. Nummers als 3. The Fatalist, .4.In My Absence en 7. Her Silent Language zijn mijn favorieten! Ook de nummers Arkhengelsk en iridium vind ik erg mooi en breken het album.

Reactie van Wob op 18-05-2010 om 23:25u
Score: 90 / 100

Ik vind echt alles wat die gasten uitbrengen geweldig, was wel ontzettend kwaad toen ik 'Projector' voor t eerst hoorde maar ook die plaat hoor ik tegenwoordig graag, vind ook de nieuwe weer helemaal goed
al mis ik de laatste 3, 4 platen in de snelle nrs. wel n beetje dat avontuurlijke van 'The gallery', die afwisseling en die overrompelende zanglijnen/reffreinen, die plaat maakte zo'n indruk op me, zo goed word t nooit meer i.m.o. maar ze leveren altijd kwaliteit.
kan niet wachten om ze weer ( voor de 7e keer) live te zien, ze schijnen echt n lange, verrassende set te gaan spelen de komende tour

Reactie van DeathmetalTom op 22-05-2010 om 00:42u
Score: 80 / 100

Groeiplaat denk ik. Al hoor ik overduidelijk dat er een hoop pas in de studio geschreven is. Toch idd altijd kwaliteit wat DT doet. Laat die tour maar komen....en dat te weten dat Insomnium supportact is: Geweldig!

Reactie van Een Metalfan op 10-06-2010 om 00:36u

Eerste indrukken vallen een beetje tegen, alhoewel Her Silent Language een fantastisch nummer is.
groeiplaat inderdaad