Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Troll - Neo-Satanic Supremacy
Jaar van release: 2010
Label: Napalm Records

Troll - Neo-Satanic Supremacy

Met enige scepsis begon ik aan Neo-Satanic Supremacy van de Noorse band Troll. Wist de ex-Dimmu Borgir bassist Nagash me jaren geleden te overtuigen met In Times Before The Light en Nexus Polaris van The Kovenant, stelde hij me enigszins teleur met de industriële stijl die erop volgde. Het in 1992 opgerichte Troll werd al snel een solo project van Stian Arnesen, waar we na Universal uit 2001 nauwelijks meer wat van hoorden.

Anno 2010 is Troll terug. Als vijfkoppige band leren zij ons nog voor één keer de kneepjes van de symfonische black metal.
Terwijl bands zoals Dimmu Borgir en Cradle of Filth de afgelopen jaren oude stijlen hebben doen evolueren naar moderne innovatieve producties, brengt Troll het ouderwetse gevoel van de symfonische black metal uit midden jaren 90 terug. Neo-Satanic Supremacy kan gerust geschaard worden in het rijtje platen zoals Enthrone Darkness Triumphant, Dusk And Her Embrace of Nemesis Divina.

Heeft dat genre zijn beste tijd niet gehad? Als het aan Troll ligt niet. Erg vernieuwend is Neo-Satanic Supremacy, ondanks de term Neo, daarom niet. Het is gewoon een sterke plaat met de productie van nu en de muziekstijl van toen. Even heerlijk terug bij af.

Troll levert een kristal heldere productie met talloze tempowisselingen, composities die variatie bieden tussen explosieve blastbeats en trage momenten waar de toetsen vrij spel hebben. Ondanks het ouderwetse karakter van de muziek, beschikt het vijftal over bijzonder hoog muzikaal talent. Het doet je rustig vergeten dat je naar een uitgemolken genre luistert. De heren komen het beste uit de verf in nummers zoals Alt For Satan, waar Troll de snelheid flink opvoert naar indrukwekkende blasts in combinatie met catchy gitaarriffs.

Of het nummer Hvor Tåken Ligger Så Trist Og Grå, waar het nostalgische gevoel uit 1996 uit de speakers knalt: Nostalgiske symfosvartmetall. Geweldige articulatie in de zang, een groovende opbouw naar een refrein dat aanzwelt tot een agressieve symfonische climax, begeleidt door sinistere toetspartijen. En als je dan toch bezig bent? Geef Smertens Rike dan ook meteen een kans en geniet van het subtiele drumwerk onder de gitaarsolo aan het einde. Knap werk!

Zelfs de teksten bevatten dezelfde inhoud als voorheen. Maar doet een humoristische portie peuterschoolsatanisme iets af aan de kwaliteit van de muziek? Integendeel. Troll verrast me onverwacht, met een overtuigend en ouderwets klinkend Neo-Satanic Supremacy. Leuk!

Tracklist:
1. Til Helvete Med Alt
2. Alt For Satan
3. Gå Til Krig
4. Burn The witch
5. Mørkets Skoger
6. Hvor Tåken Ligger Så Trist Og Grå
7. Neo-Satanic Supremacy
8. At The Gates Of Hell
9. Smertens Rike
10. The Age Of Satan

Score: 80 / 100

Reviewer: Jim
Toegevoegd: 14 februari 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Troll - Neo-Satanic Supremacy
Reactie van iron_dennis op 19-02-2010 om 17:09u
Score: 83 / 100

Dikke plaat!

Troll - Neo-Satanic Supremacy
Reactie van TheHorror op 20-03-2010 om 23:09u
Score: 95 / 100

Hoewel de recensie in de kern klopt zijn de stelllingen over oude uitgemolken stijl, peuterschoolsatanisme en de bewering dat dit genre de beste tijd gehad heeft belachelijk. Laat een ieder in zijn waarde en oordeel niet over uitgemolken genres. What`s new anyway? alles is in principe al gespeeld en vertoond. Is Metallica ook dood? rammstein? slayer? Dimmu? etc. Joh, als we zo doorgaan is alles oud, versleten, commercieel en klote. Troll is gewoon een van de weinigen die met Dimmu en CoF in dit genre op het hoogste nivo spelen en helemaal mijn ding zijn. NSS is een retestrakke CD met prachtige nummers en past in de stijl van DB, en daar hou ik van, if you don`t mind en mij niet verslijt voor ouderwets en quasi metalhead omdat ik van commerciële DB houdt. Sterker nog: In sorti diaboli vind ik samen met DCA de beste van DB en dat is vloeken in de kerk alhier geloof ik..the bottomline: je review is OK maar de marginalisering van het genre is overtrokken, onheus en getuigt van weinig respect voor fans die hier wel van houden en niet weggezet willen worden als een soort infantielen. No offense.

Troll - Neo-Satanic Supremacy
Reactie van DedicatedSATANist ! op 04-06-2011 om 19:56u

E X C E L L E N T ! ! ! ! !