Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Orphaned Land - The Never Ending Way Of ORWarriOR
Jaar van release: 2010
Label: Century Media Records
Orphaned Land - The Never Ending Way Of ORWarriOR
Het Israelische Orphaned Land neemt de tijd voor een nieuwe cd. Het derde album Mabool stamt alweer uit 2004, wat dus betekent dat we een kleine zes jaar hebben moeten wachten op de opvolger. Deze is er nu, en heeft de illustere titel The Never Ending Way Of ORWarriOR. Was het het wachten waard?

Ja, ja en nog eens ja! Onlangs had ik debuutalbum Sahara nog eens opstaan, en dan is goed te horen dat de band sindsdien erg veel progressie heeft geboekt. Dat mag ook wel na zestien jaar, maar ook sinds het eerdergenoemde Mabool is de band vooruit gegaan. Orphaned Land mengt haar zware vorm van progmetal met wat lichte death, en gooit er nog een flinke dosis Midden-Oosterse instrumenten doorheen. In combinatie met vele zangstijlen - cleane zang (mannelijk en vrouwelijk), growls, koren - vormt dit een prachtig geheel. Ook de afwisseling tussen Engelse, Hebreeuwse en Arabische zang voelt erg natuurlijk. En deze keer wordt er gebruik gemaakt van een compleet orkest, wat vooral duidelijk is in The Warrior. Dit nummer klinkt alsof het zo in een big budget Hollywoodfilm kan zitten. Ook de gesproken tekst in dit nummer helpt het filmmuziekgevoel versterken. De rustige nummers, zoals bijvoorbeeld His Leaf Shall Not Wither, versterken het gevoel alsof je naar een compleet verhaal luistert. The Never Ending Way Of OrwarriOr is namelijk een conceptalbum, zoals wel vaker voorkomt in deze tak van sport.

Het album is wel een hele zit. De cd staat vol van begin tot eind, maar door de vele variaties is het album nooit saai. Echter, juist door die variatie is het album erg lastig om in een paar luisterbeurten helemaal in je op te nemen. Ook is de cleane stem van frontman Kobi Farhi soms wat aan de magere kant, al vormt dat wel een mooi contrast met zijn growls. Het geluid op de cd is echter wel moddervet. Steven Wilson (Porcupine Tree) zat achter de knoppen, en wist duidelijk waar hij mee bezig was. Ook leverde hij nog her en der een gastbijdrage op de keyboards, al is dat door de vele lagen wellicht niet direct op te merken.

We werden het afgelopen jaar al getrakteerd op diverse goede progmetalreleases, maar we beginnen het nieuwe jaar ook erg goed met deze nieuwe van Orphaned Land.

Tracklist:
1. Sapari
2. From Broken Vessels
3. Bereft In The Abyss
4. The Path Part 1 – Treading Through Darkness
5. The Path Part 2 – The Pilgrimage To Or Shalem
6. Olat Ha'tamid

Part II: Lips Acquire stains – The WarriOR Awakens
7. The Warrior
8. His Leaf Shall Not Wither
9. Disciples Of The Sacred Oath II
10. New Jerusalem
11. Vayehi Or
12. M I ?

Part III: Barakah – Enlightening The Cimmerian
13. Barakah
14. Codeword: Uprising
15. In Thy Never Ending Way (Epilogue)

Score: 88 / 100

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 12 januari 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]