Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Orphaned Land - All Is One
Jaar van release: 2013
Label: Century Media Records

Orphaned Land - All Is One

In de rockwereld zijn conceptalbums inmiddels al vijftig jaar een bekend fenomeen. Vooral in de progressieve rock hoek zijn ze sterk vertegenwoordigd. Zo ook bij het Israëlische Orphaned Land. De band timmert al 22 jaar aan de weg en heeft tot dusver enkele zeer complexe, lang uitgesponnen, thematische albums gemaakt. De Israëliërs nemen daar ook de tijd voor, want het ijzersterke album Mabool verscheen acht jaar na het vorige album en vervolgens deed de band er nog zes jaar over om het volgende album The Never Ending Way Of ORWarriOR uit te brengen. Dat de band nu al na drie jaar met een opvolger komt is dus een positieve verrassing.

De oorzaak van de relatieve snelle release van All Is One ligt gelukkig niet ten grondslag aan kwaliteitsverlies. De band heeft het echter op de nieuwe plaat wel anders aangepakt. De songs zijn korter, toegankelijker en meer op zichzelf staand. Uiteraard is er wel een algeheel thema uit All Is One te halen, maar de plaat heeft niet de gecompliceerde structuur en opzet van de vorige albums. Wat voor de metalliefhebbers wel een belangrijk punt kan zijn is de bijna afwezig zijnde gruntvocalen. Het contrast met een prog/death metal album als Sahara is dan ook groot.

Op de opener en tevens titeltrack pakt de band direct groots uit met een 25 koppig koor en Midden Oosterse instrumentatie, een lekker bombastisch meezingertje. Ook op The Simple Man en Brother zet Orphaned Land deze koers voort. Op Fail is weer wat van de oude albums terug te horen met een progressieve insteek en de eerder genoemde schaarse gruntvocalen. Het instrumentale Freedom is voor de progrockers onder ons een aanrader met een heerlijk Midden Oosters outro. Met nummers Our Own Messiah en Children eindigt All Is One op een waardige manier.

Het valt niet te ontkennen: op All Is One is Orphaned Land te horen op zijn meest toegankelijk. Dat wil echter niet zeggen dat het een stap terug is. Het album bevat, met name is het begin, enkele zeer makkelijk in het gehoor liggende nummers. De tweede helft van het album is echter af en toe ouderwets Orphaned Land. Zoals menige bands die veel conceptalbums maken doet de band een uitstapje met een album met een wat directere en toegankelijkere aanpak. Prima release weer.

Tracklist:
1. All Is One
2. The Simple Man
3. Brother
4. Let The Truce Be Known
5. Through Fire And Water
6. Fail
7. Freedom
8. Shama'im
9. Ya Benaye
10. Our Own Messiah
11. Children

Score: 79 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 14 juli 2013

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Erik op 14-07-2013 om 16:09u
Score: 90 / 100

Geniaal album weer en voor mij absoluut jaarlijst materiaal! Als je oprecht van muziek houd kan dit je niet onberoerd laten.

Reactie van Andre op 14-07-2013 om 20:24u
Score: 90 / 100

Idd weer een topalbum van deze nog steeds een beetje ondergewaardeerde band. Hulde!!

Reactie van appie op 14-07-2013 om 23:29u

goeie band zeg, een keer wat anders

Reactie van Louis op 15-07-2013 om 19:07u
Score: 95 / 100

Prachtplaat!

Reactie van e-RIC op 16-07-2013 om 17:35u
Score: 90 / 100

Ik vind het een oppervlakkige review van deze fenomenale CD. En dan die opmerking over metalliefhebbers en gruntvocalen....alsof alleen dat muziek ineens tot metal maakt. Who Cares. Ook bij een band als My Dying Bride varieert de zang per album: alleen grunts wanneer de muziek of tekst dat nodig heeft.

Reactie van Ruud op 26-07-2013 om 16:08u
Score: 95 / 100

Geweldige cd, ben hem echt helemaal grijs aan het draaien. Er staan eigenlijk maar twee iets mindere nummers op. En bijna geen grunts, dat is voor mij ook een groot pluspunt. Ik vind dit echt veruit hum beste album. Zeker in mijn top 3 van dit jaar.