Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in juli 2022 is uitgebracht?

Altars – Ascetic Reflection
Ashenspire – Hostile Architecture
Belphegor – The Devils
Blind Channel – Lifestyles Of The Sick And Dangerous
Chat Pile – God's Country
Conjurer – Páthos
Derek Sherinian – Vortex
Fellowship – The Saberlight Chronicles
Grima – Frostbitten
Imperial Triumphant – Spirit Of Ecstasy
Ithaca – They Fear Us
Jeff Beck & Johnny Depp – 18
Journey – Freedom
Karl Sanders – Saurian Apocalypse
Krisiun – Mortem Solis
Mantar – Pain Is Forever And This Is The End
Municipal Waste – Electrified Brain
Oceans Of Slumber – Starlight And Ash
Shinedown – Planet Zero
Sinner – Brotherhood
Stick To Your Guns – Spectre
Traitor – Exiled To The Surface
Wake – Thought Form Descent
Wormrot – Hiss
een ander studio-album uit juli 2022

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
 • David "The Edge" Evans (U2) - 61
 • Les Binks (Judas Priest) - 71
 • Rikki Rockett (Poison) - 61
 • Sam Totman (Dragonforce) - 43
 • Scott Stapp (Creed) - 49
Concertreview

Blind Guardian en Orphaned Land
Op 17 december 2015 in Tivoli, Utrecht
Een review door Lennert
Foto's door Ruud

Voor een tweede keer dit jaar staan Blind Guardian en Orphaned Land in Nederland, al is het dit keer een stukje verder naar het noorden dan in april het geval was. De feestvreugde is dit keer echter nog een stukje groter, aangezien Blind Guardian na een kleine tourpauze van enkele weken uitgerust terug is om ditmaal ook nog eens opnames te maken voor een nieuw live-album. De fans die Tokyo Tales en Live in huis hebben, weten zodoende wat hen te wachten staat. Na eerder deze maand Gamma Ray van een verslag voorzien te hebben, zijn Lennert en Ruud ook nu aanwezig om een van de andere powermetalgrootheden aan het werk te zien.

Net zoals in april het geval was, staat het Israëlische Orphaned Land in het voorprogramma. De band gaat van start voor een redelijk lege zaal met All Is One, maar krijgt net zoals een half jaar geleden behoorlijk snel de handen op elkaar en de voeten van de vloer. Er zit een stukje levendigheid en originaliteit in de Israëlische folky metal die met weinig andere bands te vergelijken is en gewoon makkelijk aanzet tot bewegen. Hoeveel metalbands krijgen het publiek nu uiteindelijk echt aan het springen of dansen, en dat ook nog eens op Midden-Oosterse melodiëen? Persoonlijk vond ik de songs net wat beter uit de verf komen in Eindhoven, maar dat Orphaned Land wederom een fijne opener is, staat vast.

Orphaned Land @ Tivoli Vredenburg, Utrecht, 17-12-2015

Orphaned Land @ Tivoli Vredenburg, Utrecht, 17-12-2015

Tegen het moment dat Blind Guardian het intro van The Ninth Wave inzet, is de zaal vrij goed gevuld, maar duidelijk niet uitverkocht. Heeft het iets te maken met het feit dat we het hier met een doordeweekse avond te maken hebben of is de zaal toch net iets te hoog gegrepen in vergelijking met de qua capaciteit duizend man kleinere Effenaar van eerder dit jaar? De band lijkt zich er verder niet aan te storen. Het publiek heeft immers toch al voorgenomen de band in haar armen te sluiten en gaat meteen uitzinnig tekeer. De uitzinnigheid wordt nog groter op het moment dat zanger Hansi Kürsch meedeelt dat het optreden opgenomen zal worden voor een live-cd. Of dit betekent dat de hele show gebruikt zal worden, weet ik niet, maar het wordt net wel aangekondigd nadat hij bij (een verder smetteloze uitvoering van) Time Stands Still (At The Iron Hill) toch even flink de mist in gaat qua tekst.

Blind Guardian @ Tivoli Vredenburg, Utrecht, 17-12-2015

Dit is echter het enige punt in de set waarop er een fout gemaakt wordt. Ik heb Blind Guardian nu al meerdere malen live aanschouwd, maar zo goed als vanavond heb ik de band nog nooit gehoord. Dit ligt vooral aan Hansi Kürsch' zang die voor het grootste gedeelte van het optreden loepzuiver en zeer krachtig klinkt. Het zeer heldere geluid dat de Ronda-zaal biedt, heeft daarnaast ook een belangrijk aandeel in het plezier. Over de setlist zelf verschillen de meningen nog wel enigszins. Het is lastig om met een dergelijk groot oeuvre iedereen te plezieren, maar Into The Storm, Nightfall en Lost In The Twilight Hall worden toch door verscheidene mensen om me heen gemist. Waar ik zelf echter het meest blij mee ben, is het feit dat men een verloren kraker als The Curse Of Feanor van stal heeft gehaald, aangezien dit altijd een persoonlijke favoriet geweest is en live ook goed bevalt bij de fans. Een ander hoogtepunt is het massaal meegezongen Lord Of The Rings dat live zoveel beter uit de verf komt dan op de cd.

Blind Guardian @ Tivoli Vredenburg, Utrecht, 17-12-2015

Als Hansi na elf nummers vertelt dat dit alweer het einde is, staat iedereen vanzelfsprekend te wachten op de encores. De band blaast ons vervolgens weg met een tweetal nieuwere tracks (Sacred Worlds en Twilight Of The Gods) om vervolgens publieksfavoriet Valhalla tevoorschijn te trekken. Ook de tweede toegift (alsof we iets anders verwachtten), slaat in als een bom. In dat opzicht heb ik wel een opmerking naar de grote menigte die eigenlijk iedere Blind Guardian-show die ik gezien heb, hetzelfde ritueel herhaalt. Zullen we gedurende een show eens stoppen met te schreeuwen om Majesty? Ja, iedereen is dol op het nummer en het is een heerlijke crowdpleaser, maar om dit gesmeek al vanaf het begin van een concert te horen, is verschrikkelijk ergerlijk. Het nummer zelf horen aan het einde van de show is dit gelukkig dan weer totaal niet. Vanzelfsprekend kunnen we ook niet om het magische The Bard's Song – In The Forest en het door een grote moshpit ondersteunde Mirror Mirror heen. Hierna is de koek echter wel op, maar kunnen we alsnog terugkijken op een zeer geslaagde avond en hebben we ook nog eens een nieuwe live-cd in het vooruitzicht.

Blind Guardian @ Tivoli Vredenburg, Utrecht, 17-12-2015

Setlist:
1. The Ninth Wave
2. Banish From Sanctuary
3. Time Stands Still (At The Iron Hill)
4. Fly
5. Tanelorn (Into The Void)
6. Prophecies
7. The Last Candle
8. Lord Of The Rings
9. Bright Eyes
10. The Curse Of Feanor
11. And The Story Ends

Encore:
12. Sacred Worlds
13. Twilight Of The Gods
14. Valhalla

Encore 2:
15. Majesty
16. The Bard's Song - In the Forest
17. Mirror Mirror

Reactie van Tom op 27-12-2015 om 13:16u


Ben benieuwd naar de live cd :) helaas niet in Utrecht aanwezig kunnen zijn maar in Eindhoven wel. Afwachten welke nummers van beide shows ze gaan indelen op cd. En wanneer de cd uitkomt :) ik kan niet wachten!!!!!

Reactie van Rens op 27-12-2015 om 19:17u


Apart dat jullie niet naar whitesnake in de Ronda geweest zijn...

Zoeken
  5 augustus:
 • Abaddon Incarnate - The Wretched Sermon
 • Amon Amarth - The Great Heathen Army
 • Demons Of Rock'n'Roll
 • Dub War - Westgate Under Fire
 • Einherjer - Norse And Dangerous (Live... From The Land Of Legends)
 • Grigorien - Magtens Evangelium
 • Imperial Age - New World
 • Psycroptic - Divine Council
 • Soulfly - Totem
 • Toxik - Dis Morta
 • 12 augustus:
 • Arch Enemy - Deceivers
 • Blasted Heath - Vela
 • Bleed Like Mylee - Nuk Soo Kow
 • Seventh Storm - Maledictus
 • The Halo Effect - Days Of The Lost

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.