Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2020

Ancient Rites - And The Hordes Stood As One
Jaar van release: 2003
Label: Hammerheart Records
Ancient Rites - And The Hordes Stood As One
Eindelijk een live album van Ancient Rites! De multinationale Black Metal band heeft een uitstekende reputatie als liveband en mag dan ook graag op de planken staan, maar tot recentelijk beschikte de band nog niet over het benodigde repertoire om zo'n vet, uitgebreid live-album op te nemen. Met het goddelijke "Dim Carcosa" uit 2001 werd daar verandering in gebracht, en zo kwam het dat Ancient Rites op 14 juni vorig jaar een verpletterend concert in Vosselaar vast liet leggen.

En het is een dijk van een album geworden. Maar liefst 16 nummers passeren de revue in bijna tachtig minuten, gespeeld door een band die waarschijnlijk nog nooit zó gepassioneerd gespeeld had als op die avond. Gunther Theys is goed bij stem en de rest van de band laat geen steekje vallen, terwijl de ze de ene na het andere topnummer ten gehore brengen. Ook het publiek heeft er veel zin in; er wordt luidkeels meegezongen en uit de enthousiaste reacties op de muziek blijkt dat de band wordt door z'n publiek op handen wordt gedragen.
Opmerkelijk is dat er erg veel van de laatste twee albums wordt gespeeld, vooral van "Dim Carcosa", waarvan bijna alle tracks langskomen. Het enige nummer van dat album dat niet wordt gespeeld, naast het pianonummer "Remembrance" en het afsluitende, gesproken stuk "Dim Carcosa", is "Lindisfarne". En laat dat nou net mijn favoriete Ancient Rites track zijn. Een kleine, persoonlijke teleurstelling dus.
De band opent met de intro "The Return", en hierna volgen opmerkelijk genoeg zowel "Exile" als "Victory or Valhalla". Het daaropvolgende nummer, de lekker agressieve klassieker "Total Misanthropia", hakt er als vanouds in en zal wel even slikken zijn geweest voor de aanwezigen die de band nog maar korte tijd, via het meer melodieuze, moderne werk kennen. "Aris" is een van de nummers die het best uit de verf komt en blijkt ook een publieksfavoriet te zijn. Alleen deze vijf nummers, waarvan de spetters afvliegen, zijn de aanschaf van "And the Hordes Stood As One" al waard.

De rest van het album is een continuering van die kwaliteit. Oude nummers als "Blood of Christ" en "Evil Prevails" doen het prima naast recente krakers als "North Sea" en "Mother Europe", en voeren de luisteraar mee terug in de tijd, naar het Europa van de duistere Middeleeuwen, iets waar Ancient Rites als geen ander toe in staat is. Het geluid is heerlijk helder en lekker krachtig, waardoor alle details volledig hoorbaar zijn. Het artwork en het boekje, met onder andere een foto door onze eigen Tokus, zijn uitermate verzorgd, met als hoogtepunt de uitgebreide 'liner notes' van Gunther, waarin hij herinneringen over de band, en hoe deze op z'n plaats in de metal scene viel, ophaalt en op zijn vertrouwde verhalende stijl beschrijft. Gewoon een klasseproduct dus, op alle mogelijke manieren.

Zowel voor fans als voor onwetende geïnteresseerden is dit een must-have. Schaf deze plaat aan, je zult er geen spijt van krijgen. Laat "And the Hordes Stood As One" als voorbeeld dienen voor bands die nog eens een live-album op willen nemen. "Metal!"

Tracklist:
1. The Return
2. Exile (Les Litanies de Satan)
3. Victory or Valhalla (Last Man Standing)
4. Total Misanthropia
5. Aris
6. And the Horns Called For War
7. North Sea
8. Blood of Christ
9. Longing For the Ancient Kingdom
10. Götterdämmerung (Twilight of the Gods)
11. Ode to Ancient Europa
12. (Het Verdroken Land van) Saeftinge
13. On Golden Fields (De Leeuwen Dansen)
14. Mother Europe
15. Evil Prevails
16. Fatherland

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 14 maart 2003

Koop dit album in

Meer Ancient Rites:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ancient Rites - And The Hordes Stood As One
Reactie van Een_Metalfan op 14-03-2003 om 12:57u
Score: 100 / 100

waaanzinnig goed album, waanzinnig concert !

Ancient Rites - And The Hordes Stood As One
Reactie van Een_Metalfan op 14-03-2003 om 17:32u

idd,men voorganger neemt me de woorden uit de mond! Nog nooit zo een prachtig concert gezien en dat dit is vastgelegd op cd/dvd heerlijk gewoon. Hailz AR

Ancient Rites - And The Hordes Stood As One
Reactie van Een_Metalfan op 25-03-2003 om 12:01u
Score: 80 / 100

gaaf album!

Ancient Rites - And The Hordes Stood As One
Reactie van Tokus op 27-03-2003 om 18:59u
Score: 90 / 100

het concert was gaaf, de live cd dus ook.

Ancient Rites - And The Hordes Stood As One
Reactie van Een_Metalfan op 27-03-2003 om 19:47u
Score: 100 / 100

Nice review!!! Hailllzzzz! "...And The Hordes Stood As One" IS A FUCKING MILESTONE in the METALSCENE!!! Indeed, EVERY METALHEAD MUST have this at home!!! Come & taste THÉ REAL POWER OF ANCIENT RITES LIVE!!! And Bàààààààààng your fuckin' heads!!! ...btw METALFREAKS!!! >>>SEE YOU on THEIR TOUR!!! (oa 11/05/03 Biebob) Rites 'til death!!! !!! TRUE METAL FOREVER !!!

Ancient Rites - And The Hordes Stood As One
Reactie van Iscariah op 11-04-2004 om 13:35u
Score: 100 / 100

Dankzij deze band ben ik zo trots op Belgie en vooral Vlaanderen. 1 van de beste live cd's die ik in jaren gehoord heb eerlijk gezegd. Het publiek die de teksten en de melodieen meezingt gecombineert met de fantastische nummers en de fantastische muzikanten. Wat ik gewoon wil zeggen: beste live cd OOIT !!!!!!!!!!!!!!