Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Crimson Glory - Transcendence
Jaar van release: 1988
Label: Roadrunner Records
Crimson Glory - Transcendence
In death I've found the answer..
In death I live again..
Fear not the reaper's blade..
It does not mean the end..
It does not mean the end, no..
It never really ends...

Bovenstaande woorden krijgen toch wel een zeer diepe betekenis na het overlijden van John Patrick Jr. McDonald, de legendarische zanger die onder de naam 'Midnight' de eerste drie albums van Crimson Glory inzong. Hij is er niet meer na een leven vol dieptepunten en drank. Net nu hij langzamerhand de draad weer oppakte om zijn solo carrière nieuw leven in te blazen. Midnight stierf midden in de nacht van 8 juli 2009 en daar mogen we met z'n allen toch wel even stil bij staan.

Hoe roerig zijn leven ook was en hoe grillig zijn persoonlijkheid ook geweest mag zijn, hij laat een grootse muzikale erfenis achter. Het titelloze debuut van Crimson Glory was een schot in de roos, maar Transcendence uit 1988 bleek de ware klassieker. Een album dat vandaag de dag nog altijd vele liefhebbers in vervoering brengt. Grotendeels is dat te danken aan de stem van de destijds gemaskerde zanger. Als geen ander weet hij ook nu nog de rillingen over de rug te laten lopen. Zo heeft de opening van Painted Skies een aantal zanglijnen die gerust als magisch betiteld mogen worden. Met veel gevoel en emotie baant de zanger zich een weg door de prachtige compositie.

Het masker op het gezicht lijkt te staan voor de twee uitersten van de zanger. De melancholische Midnight zoals in het tranentrekkend mooie Lonely en de felle agressieve tong zoals in het stevige Red Sharks. Het bereik is indrukwekkend en de muziek is dat eveneens. De spannende riffs en melodielijnen staan garant voor muzikale klassiekers die zich gemakkelijk kunnen meten met het beste werk van Queensrÿche en Heir Apparent. De progressieve power metal ademt een sfeer van mysterie en mystiek zoals steeds minder bands dat kunnen uitdragen. Dat element was misschien wel hetgeen waardoor Crimson Glory zich onderscheidde van talloze andere groepen.

Je hebt tegenwoordig goede platen, maar albums met een dergelijke magie zoals Crimson Glory en Transcendence hadden tref je maar weinig meer aan. De ietwat mechanisch klinkende drums vormen slechts een kleine smet op een weergaloos werkstuk, waarop één van de beste zangers uit de Amerikaanse metalmuziek ongekend uitblinkt. Het traantje dat ik wegpink als de laatste tonen van het titelnummer wegsterven is oprecht. Deze man komt nooit meer terug, maar de briljante muziek met zijn fabelachtige zang blijft..

Spread your wings, you can fly..

Tracklist
1. Lady Of Winter
2. Red Sharks
3. Painted Skies
4. Masque Of The Red Death
5. In Dark Places
6. Where Dragons Rule
7. Lonely
8. Burning Bridges
9. Eternal World
10. Transcendence

Score: 93 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 8 juli 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Lone Starr op 09-07-2009 om 00:30u
Score: 100 / 100

Wat mij betreft een ultiem metal album. Er staan songs op die weergaloos van agressie zijn maar ook een paar ontroerende songs, zonder uit de (metal)toon te vallen. IMO een van de weinige PERFECTE albums. Zelfs over de genoemde drums heb ik geen klachten.

CLASSIC

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Johnny op 09-07-2009 om 07:29u

In die tijd kregen ze veel lof voor dit album kan ik me herineren en ook traden ze op op het Aardschokfestival. Echter mijn kameraad en ik konden dit niet boeien. De rede hiervoor was de maskers, als je goede muziek maakt heb je dit niet nodig, dit gelde toen ook voor King Diamond.
Dus wij hebben dit soort groepen dan ook links laten liggen.
Ze zijn ook nooit echt doorgebroken. Misschien wel onterecht, dat kan ik niet beoordelen. Het blijft natuurlijk triest dat Midnight is overleden en het lijkt me ook frustrerend als muzikant dat je heel goede muziek maakt en nooit echt doorbreekt en veroordeeld bent tot clubs (Y&T, Motherst Finest)

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van martin op 09-07-2009 om 12:22u
Score: 100 / 100

Dit album is bijna een genre op zich, wat mij betreft. Ik ken geen ander album met deze combinatie van magische zang, scherpe riffs die toch 'smooth as silk' klinken (dit was een van de selling slogans, indertijd). Bovendien was dit mijn allereerste CD die ik ooit kocht.
Over de drums gingen toen al de geruchten dat het een drummachine was, overigens.

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Edwynn op 09-07-2009 om 14:44u
Score: 100 / 100

Prachtalbum. Van begin tot eind blijft het boeiend en afwisselend.
De songs zijn stuk voor stuk subliem. Soms melancholisch, soms fel en agressief. Van doorslaggevende aard is de ronduit magische, onaardse sfeer die het album uitademt. Dit geeft dat album net dat beetje extra wat zo veel bands nou net missen.Dat komt niet in de laatste plaats door de werkelijk betoverend mooie vocalen van Midnight.
Ook de maskers bij aan die sfeer. In mijn vriendenkring waren er ook verscheidenen zoals Johnny die de maskers als homofiel, en dus daarmee de muziek als kut bestempelden. Maar diegenen die zich daardoor lieten leiden, begrepen niet waar het bij CG om ging en leden wat mij betreft aan een ernstige identiteitsstoornis. Want zon'n houding was gewoon meeloperij met de down to earth imaged thrashbands, als je het mij vraagt.
Transcendence is wat mij betreft een verplicht document voor een ieder die de metal een warm hart toedraagt.

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Wil op 09-07-2009 om 20:56u
Score: 9 / 100

Geweldige cd.
Denk met veel plezier terug aan de tijd dat ze op de aardschok dag speelden. De tijd dat ik met hun door Nederland toerde.
Gewone jongens die kei hard gewerkt hadden om eindelijk naar Nederland te komen, dat was toen het walhalla voor de rockmuziek.
Over de maskers deden ze niet moelijk, die gingen na t optreden gewoon af en ze gingen gewoon zonder maskers mee op stap en op de foto. Er zijn maar weinig artiesten die hun natuurlijke lijf nog hebben...... dat zijn in mijn ogen ook maskers. Muziek spreekt je aan of niet.. ongeacht uiterlijk, masker of wat dan ook.

Midnight r.i.p menneke!

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Old Mhb op 09-07-2009 om 23:22u
Score: 90 / 100

Tweede poging.

Die maskers waren destijds een manier om op te vallen alhoewel CR ze zeker niet nodig had.

Wat het album betreft : OK.

En nogmaals voor Jeroen : Ik vind het spijtig dat je deze review plaatst na de dood van Midnight. Doet me denken aan dat gezever omtrent een omhooggeblazen king of pop die er ooit van verdacht werd de kleine prins te ambeteren. Deze keer noem ik geen naam. Misschien dat mijn berricht deze keer binnen het uur niet gewist wordt.

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van MF op 09-07-2009 om 23:24u

Dit is geen plaats om te mekkeren. Deze recensie is bedoeld als een klein eerbetoon aan een geweldige en veel te vroeg overleden zanger. Geen hernieuwde hype, niets. Dat is wel het minste wat die man verdient heeft. Daarnaast kunnen we niet maar op verzoek recensies gaan maken die jij graag wilt zien. Overigens, we zoeken nog altijd verse recensenten. Dus voel je je geroepen om de achterstand aan klassiekers weg te werken. Reageer daar maar op. Dit is daar de plek niet voor.

MF Crew

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Rinus op 09-07-2009 om 23:50u
Score: 60 / 100

Heb deze cd destijds bij een prijsvraag gewonnen en deze viel mij nogal tegen. .Heb ze tijdens een aardschokdag gezien. Ook toen konden ze mij niet bekoren.
Ook van dat hele masker gedoe zakte mijn broek van af.
Volgens mij was toch de hele band gemaskerd en niet alleen de zanger?!?
Desalnietemin RIP midnight


Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Edwyynn op 10-07-2009 om 14:05u

@ Old mhb. Het is volstrekt menselijk om nog eens extra de aandacht te vestigen op artiesten die net overleden zijn. Immers, als er iemand in je familie of vriendenkring komt te overlijden, herdenk je toch ook het leven en dan met name de goede eigenschappen van die persoon?
Cinderella zong het ooit al eens: You Don't Know What You Got Till It's Gone. En zo is het maar net. De dood van Midnight of Michael Jackson is een uitstekend moment om nog eens een klassieker te draaien en te reviewen. Zodat voor wie het nog niet wist duidelijk wordt dat hun muzikale erfenissen best nog eens gehoord mogen worden.

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Old Mhb op 10-07-2009 om 19:49u

@ Jeroen

Ik heb NIKS verkeerd gezegd over Midnight. Integendeel. Ik maakte alleen een opmerking over het feit dat er voor zijn dood niks, maar dan ook niks over hun albums gezegd werd. Ook niet op MF. Der staat hier voor de rest GEEN enkele review van CG.

En eerlijk is eerlijk. Ik ga zelf geen reviews schrijven omdat ik vind dat smaken verschillen. Wat ik goed vind vinden anderen misschien niet goed en vice versa. Je review zelf over het album vond ik persoonlijk goed. Alleen ware het beter geweest om dat te doen toen de persoon in kwestie nog leefde. Dat ware een opsteker geweest voor hem en de band toen ie nog leefde. Nu heeft ie er niks aan. Je kan niet elke cd reviewen maar deze band bestaat toch al ettelijke jaren. Je zal het zeker niet verkeerd bedoeld hebben maar dit geeft mij zo een gevoel van " Over de doden niks dan goed ".

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Jeroen op 10-07-2009 om 19:55u

Ik begrijp je punt wel. Ik zou kunnen zeggen dat ik het al langer in de planning had, maar wat dan? De recensie is er nu gekomen en dient tegelijkertijd als een (vind ik dan) mooi eerbetoon aan één van de betere zangers uit de metalgeschiedenis. Dat is ook het laatste wat ik er over zeg, het staat je vrij om die mening te hebben.

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Bakvet op 10-07-2009 om 22:10u
Score: 100 / 100

Een van de beste albums ooit, geen twijfel.

Verhaal gaat inderdaad dat dit een van de eerste albums is waarvan de bas en de drums digitaal zijn opgenomen, of voorgeprogrammeerd (zoiets). Weet er verder het technische niet van.

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Metalfuel op 13-07-2009 om 06:42u
Score: 100 / 100

KLASSIEKER!!!!!!!!!!!

Weergaloze plaat die ik nog regelmatig draai.

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Johnny op 17-07-2009 om 19:20u

@ Edwynn

Je schrijft: Ook de maskers bij aan die sfeer. In mijn vriendenkring waren er ook verscheidenen zoals Johnny die de maskers als homofiel, en dus daarmee de muziek als kut bestempelden.

Ik heb het woordt homofiel niet genoemd. En de muziek was niet echt mijn smaak nee. Maar kut???? Vergeet ook niet dat er toen massa's nieuwe groepen met goede cd's bijkwamen.
Trouwens Zakk Wylde met die baard ziet er ook niet uit (vind ik) maar speelt wel goed.

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Edwynn op 19-07-2009 om 19:19u

Beste Johnny, Je geeft in je post aan dat je de muziek enkel slecht vindt vanwege de maskers. Ik vind dat een scheve beredenering en vandaar mijn ietwat gechargeerde reactie daarop.

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Peter K op 23-08-2009 om 21:12u
Score: 95 / 100

Ook ik heb dit altijd een geweldig album gevonden, en kan nog steeds naar die vele geweldige nummers luisteren!
Ik had er geen idee van dat Midnight overleden is, en dat ook nog pas!! Tja, geeft al aan dat hij niet zo bekend meer was, misschien ten onrechte? Ik vond die maskers juist altijd ruig, maar ik ben ook een King Diamond fan, dus artiesten die iets met hun gezicht doen, dat vind ik niet erg!
De cd na Trancendance vond ik trouwens prut, heeft helemaal niks meer met de Transcendance cd te maken! Dat was geloof ik de laaste cd met Midnight als zanger! De cd erna heb ik ook, en die nieuwe zanger lijkt wel een beetje op Midnight qua stemgeluid, maar wat agressiever!

Nogmaals, jammer dat hij er niet meer is, en ik bestempel deze cd zeker als een mijn favoriete top 10 cds!

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Stitch op 17-09-2009 om 00:02u
Score: 100 / 100

Ik herinner me nog dag dat ik deze LP kocht, een paar dagen na de release. Dit album heb ik letterlijk grijs gedraaid. Staat in men top 3 van beste metal aller tijden.

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Dimi S op 05-10-2009 om 11:49u
Score: 100 / 100

Dit album is een hoogstaande mix van techniek, inventiviteit en toch op catchy wijze gebrachte songs die je kan meeschreeuwen. Er is geen enkel ingrediënt dat ontbreekt, om van begin tot einde te genieten!

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Marc op 28-04-2011 om 23:19u
Score: 87 / 100

Goeie band, de 1e 2 albums waren juweeltjes , heb ze al jaren niet meer gedraaid maar destijds vond ik ze geweldig.
Het optreden op de Aardschokdag (vlgs mij met House of lords, Queensryche enz..)kan ik me ook nog herinneren, was erg goed en ik weet nog dat er bij het nummer"in Dark places" een hele aparte mystieke sfeer hing waar volgens mij de eerder genoemde maskers ook aan bijdroegen.
Vind het jammer dat ik er niet bij kon zijn in eindhoven.

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van Metal Michel op 28-05-2011 om 20:49u
Score: 100 / 100

Eind april 2011 Crimson Glory (met nieuwe zanger) live aan het werk gezien in Atak/Enschede. Eerste twee albums zijn integraal gespeeld. Een van de beste concerten welke ik de laatste jaren heb bezocht. De nummers blijven klassiekers en de band was in topvorm en enthousiasme straalde er vanaf. Samen met Death Angel de reden om naar Zwarte Cros te gaan.

Crimson Glory - Transcendence
Reactie van kris op 18-05-2012 om 09:54u
Score: 100 / 100

midnight helemaal te gek, zo iemand vind je niet weer, zo'n stem

jammer van die nieuwe zanger, ik vind het een aanfluiting,ze hebben het er over dat hij midnight evenaart, nou bij lange na niet. wat een geblair,