Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Chimaira - The Infection
Jaar van release: 2009
Label: Nuclear Blast Records

Chimaira - The Infection

Chimaira is zo’n beetje de meest extreme metalband met commercieel succes; er zijn weinig bands die zo compromisloos zijn en toch zulke verkoopcijfers halen als de band uit Cleveland. De band lijkt zich ook keer op keer te overtreffen, met Chimaira en Resurrection als voorlopige hoogtepunten. Die laatste twee albums worden met The Infection echter niet overtroffen, zo kan ik alvast verklappen. Toch is het weer een bovengemiddelde plaat geworden die zowaar wat vernieuwingen laat horen.

Ook The Infection is weer een echte Chimaira-plaat geworden. Echter hebben er ten opzichte van de vorige albums wel een paar veranderingen voorgedaan. De overall sound is nog steeds typisch Chimaira, laat daar geen twijfel over bestaan, maar de invoering van Kataklysm-achtige (denk aan In The Arms Of Devastation en Prevail) death metal en een sterk teruggedrongen tempo vallen niet te missen.

Vooral de death metal in The Venom Inside is opvallend, zeker omdat het niet het hele nummer beslaat maar slechts gedeeltes. In de overige delen ligt het tempo ontzettend laag, iets wat we op eerdere Chimaira-albums niet tegenkwamen. In Frozen In Time horen we zowaar weer wat blastbeats, niet echt een handelsmerk van de band, al waren ze op Resurrection ook te bespeuren. Een laatste nieuwtje zijn de rustige muzikale passages. Het album opent niet furieus, maar juist met een kalm stukje gitaarspel dat niet veel later bijval krijgt van de andere instrumenten. Die lijn wordt in andere nummers vervolgens subtiel doorgetrokken en komt tot een verbluffend summum in de epische afsluiter The Heart Of It All, een tien minuten durende instrumentale parel.

Zoveel indruk als Resurrection maakt The Infection niet op mij. De trage stukken hebben zeker in de eerste helft van het album de overhand, terwijl ik toch liever songs met een iets hoger tempo hoor van Chimaira. Daarbij schitteren Mark Hunters vocalen nog steeds niet door variatie, al moet gezegd dat hij in enkele nummers kortstondig een brute deathgrunt laat horen. Ondanks de nieuwe elementen is The Infection weer een plaat zoals we gewend zijn van Chimaira; hard en compromisloos, precies zoals de fans het hebben willen.

Tracklist:
1. The Venom Inside
2. Frozen In Time
3. Coming Alive
4. Secrets Of The Dead
5. The Disappearing Sun
6. Impending Doom
7. On Broken Glass
8. Destroy And Dominate
9. Try To Survive
10. The Heart Of It All

Score: 82 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 20 april 2009

Koop dit album in

Meer Chimaira:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 20-04-2009 om 09:54u

wreed, een nieuwe chimaira. ik ben benieuwd, je reviuw klinkt goed.

Reactie van Meaufeau op 21-04-2009 om 11:43u

Jammer toch wel dat ze met het nieuwe album op dezelfde voet verder gaan als op de 2 voorgaande albums. Ik had liever gezien dat ze weer een beetje terug zouden gaan naar wat ze deden op The Impossibility Of Reason. Resurrection vond ik ook wel een goed album, maar bij de laatste albums is de vaart er gewoon een beetje uit. De variatie tussen snellere en langzame nummers ontbreekt.

Reactie van peetn op 22-04-2009 om 10:13u
Score: 71 / 100

sorry,maar het beste is er al vanaf

Reactie van Ekibyougami op 22-04-2009 om 23:30u

Moet ik ook nog eens luisteren. Maar als ik het zo hoor zal hij voor mij bij lange na niet in de buurt komen van The Impossibility of Reason, voor mij hun beste plaat.

Reactie van Meaufeau op 23-04-2009 om 16:35u
Score: 75 / 100

Ik heb hem zojuist maar eens even gedownload, maar het is op zich geen slechte plaat. Zeker niet hun beste, maar ook niet hun minste plaat. Het tempo ligt redelijk laag, maar het groovet verder wel en het steekt goed in elkaar. Misschien dat ik hem dan toch binnenkort nog aanschaf...

Reactie van iron_dennis op 24-04-2009 om 03:39u
Score: 88 / 100

Beste plaat tot nu toe!