Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-01-2021

Burning Point - Empyre
Jaar van release: 2009
Label: Metal Heaven
Burning Point - Empyre
Ik kan me het vorige album nog herinneren van deze Finnen, Burned Down The Enemy, wat eveneens via Metal Heaven verscheen. De band kon me toen niet zo bekoren, dus was ik wel benieuwd wat er allemaal veranderd was. Inmiddels is de halve line-up alweer vervangen (drums, keyboards), en blijkens de bio heeft de band een back-to-the-roots cd afgeleverd met een sterk 80s gevoel.

Dat laatste klopt wel. Het intro, The Godfather Theme is een klassiek stukje wat verzwaard door de heren wordt neergezet en zeker niet onverdienstelijk. Het daarop volgende (titel)nummer daarentegen is rechtstreeks gejat van Malice (US metalband uit de tachtiger jaren), zowel een deel tekst als het refrein. Een zwaktebod, zeker als het je titelnummer is.
Verder valt het op dat de band meer melodie in dit album heeft gestopt dan in zijn voorganger, al beukt Face The Truth er wel lekker op los in de stijl van de snellere Priest-nummers. Niet origineel, wel goed uitgevoerd. Ook een powerballad (Was It Me) treffen we op deze schijf en zeker niet onverdienstelijk (mooi akoestisch gitaarwerk), al is het jammer dat de solo niet nog 8 maten is doorgetrokken waardoor de bedoelde climax minder krachtig is dan had gekund. Walls Of Stone en Blinded By The Darkness laten zien dat het songschrijven door de bandleden goed onder de loep is genomen; veel power, meerstemmige koortjes, en vooral transparantie in de opbouw. Jammer dat de gitaarsolo's nog niet op dat niveau meegaan.

Al met al ben ik redelijk aangenaam verrast. Dit album is een paar stappen vooruit, klinkt volwassener dan zijn voorganger (de band produceerde deze schijf zélf) en het is, op het titelnummer na, bijna geen rip-off meer van andere bands. Jammer dat een aantal aangekondigde covers alleen op een Limited Edition komen te staan, zodat daar niet veel over te zeggen valt. Er komt een tour aan met Cryonic Temple en Tragedian en er zijn DVD plannen om het 10-jarige jubileum luister bij te zetten.

Tracklist:
1. Intro (The Godfather Theme)
2. Empyre
3. Manic Merry-Go-Round
4. Face The Truth
5. Fools Parade
6. Was It Me
7. Walls Of Stone
8. Sacrifice
9. Cruel World
10. Blinded By The Darkness
11. Only The Wrong Will Survive

Score: 81 / 100

Reviewer: Hans
Toegevoegd: 16 februari 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]