Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2020

Textures - Silhouettes
Jaar van release: 2008
Label: Listenable Records
Textures - Silhouettes
Als er een band uit Nederland komt met een veelbelovende toekomst is het wel Textures. Met Polars en Drawing Circles gooide de band in zowel binnen- als buitenland hoge ogen. Toen ik twee jaar geleden in Praag over straat liep en Textures hoog op de bill van Brutal Assault zag prijken overspoelde een gevoel van trots mijn hart. Deze band heeft kwaliteit in huis en neemt daarnaast ook al het werk in eigen hand (het opnemen, producen en artwork) en deed dat de vorige keer meer dan goed. En, laat ik meteen maar iedereen geruststellen; van slecht is op derde langspeler Silhouttes nergens, maar dan ook nergens sprake van. Negen tracks lang worden we verwend met hoogstaande technische metal, van eigen bodem welteverstaan.

Muzikaal gezien tapt men nog steeds uit hetzelfde vat, zij het dat de puntjes net iets beter boven de spreekwoordelijke i prijken. Verwacht vooral veel Textures, zoals we alleen van hen kunnen verwachten. Veel staccato riffs afgewisseld met episch uitgesponnen gitaarwerk. Dit, veelal aangevuld met sfeervol toetsenwerk en dat ondersteunt door een strakke ritmesectie. En wat nog steeds aanwezig is zijn de af en toe onnavolgbare hysterische uitbarstingen, waarin we toch het meest Textures herkennen. Dansbaar is het allerminst en dat is ook waar de liefhebber op gehoopt heeft. Het is lastig een minpuntje te vinden op deze schijf. Die valt gewoonweg niet te ontwaren. Het is wel wat toegankelijker geworden, luister maar eens naar een nummer als Awake, een sferisch nummer dat je met name door sublieme zanglijnen kippenvel bezorgt. Dit naast voortreffelijke beukers als State Of The Disobedience en The Sun’s Architect.

Een extra vermelding is wel op z’n plaats voor zanger Eric Kalsbeek. Op de tweede plaat werden wel al aangenaam verrast door zijn kwaliteiten, en opnieuw weet de man het hoge het niveau waar te maken. Naast zijn voortreffelijke beheersing in grunts, screams en cleane zang weet hij zich deze ook eigen te maken. Hij heeft een karakteristieke stem die zich weet te onderscheiden van de grijze massa. Over de gehele cd weet hij zijn gevoel uitstekend tot uiting te brengen, en eigenlijk zijn er geen woorden voor te vinden, de superlatieven zijn niet aan te slepen. Bij tijd en wijlen doet hij denken aan een Björn Strid of een Devin Townsend. Hoe het ook zij, van mijn part mag hij het predikaat van Nederlands beste metalzanger op zijn conto schrijven.

Met Silhouettes heeft Textures zichzelf wederom overtroffen. Er is sprake van vooruitgang op vocaal, instrumentaal én op compositioneel gebied. Wat dat betreft ben ik het voor een keer eens met de meegeleverde biografie van de platenmaatschappij. ‘Silhouettes is met gemak de meest gevarieerde, intensieve, gedurfde en ambitieuze plaat tot op heden’ Hoewel gedurfd wat overdreven is. Dit mag dan wel de meest toegangelijke plaat tot op heden zijn, het is niets meer of minder dan een logisch vervolg. Liefhebbers weten wat ze te doen staat en mensen die niet bekend zijn de band gaan daar heel snel verandering in brengen. Wat ze hier flikken is niets dan lof waard, met Textures en deze nieuwe plaat heeft Nederland goud in handen.

Tracklist:
1. Old Days Born Anew
2. The Sun's Architect
3. Awake
4. Laments Of An Icarus
5. One Eye For A Thousand
6. State Of Disobedience
7. Storm Warning
8. Messengers
9. To Erase A Lifetime

Score: 90 / 100

Reviewer: Bastiaan
Toegevoegd: 15 april 2008

Koop dit album in

Meer Textures:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Textures - Silhouettes
Reactie van Corne op 16-04-2008 om 18:20u
Score: 93 / 100

Dit is beter dan Drawing Circles. En die was al uitermate goed!
Wat een band wat een band dat Textures.
En wat kan die vent prachtig clean zingen!

Textures - Silhouettes
Reactie van Een Metalfan op 22-04-2008 om 19:09u

ik zag gister een artiekel in Dag (de krant), heeft Texturens zijn ziel verkjocht ofzo ze gaan echt comersieel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

beetje jamer want ik vond swan dive wel vet en metal, maar nu zijn ze echt een soort lim bizkit ofzo in de bladen en alles!!!!!!

Textures - Silhouettes
Reactie van Bastiaan op 22-04-2008 om 22:41u
Score: 90 / 100

Misschien moet jij eerst maar eens Nederlands gaan leren voordat je tot zulke uitspraken komt. Vind je bovendien niet dat het om de muziek draait? En als jij Textures ten eerste al verkeerd schrijft en daarna vergelijkt met Limp Bizkit, vraag ik me af of je de plaat wel gehoord hebt? Maar goed, ieder zijn eigen mening. Alleen kan een beetje onderbouwing van je uitspraken in het vervolg geen kwaad lijkt me.

Textures - Silhouettes
Reactie van Matthijs op 22-04-2008 om 22:41u
Score: 80 / 100

Ik vind het knap dat je niet een zin zonder spelfout kan typen, maar wel een hoog-intellectuele krant kan lezen.

Vind je het gek dat ze promotie willen maken voor hun plaat. Als je een plaat in elkaar propt, dan wil je ook dat die gekocht wordt? Of ben ik nou gek. Textures met Limp Bizkit vergelijken slaat nergens op. Deze brute metal zal nooit mainstream worden.

Topplaat trouwens.

Textures - Silhouettes
Reactie van Een Metalfan op 24-04-2008 om 11:58u

ik had vrij snel getiept dus ja vind je het gek dat er spelfauten in ziitten!!!!!!!

Ik snap wel dat Textures promotie willen maken voor de plaat maar dat moet dan gewoon in metal bladen en niet in commersieele kranten of op myspace!!!!!!!!! dat vind ik gewoon raar want normaal staat daar rap en hiphop en zo en geenmetal dus dat is gewoon raar!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ik vindt textures best goed daar niet van alleen hun nieuwe cd is echt wel heel commersieel dus misschien daarom dat ze dan in de krant gaan of op myspace!!!!! die zanger rapt misschien niet maar hij zingt wel net als lim bizkit!!!!!!! vandaar dat ik dat zij!

Textures - Silhouettes
Reactie van Jeroen op 27-04-2008 om 16:47u
Score: 75 / 100

Ik heb maar een woord voor jou: freak
En nu kappen met je TIEPFAUTEN

Leuke plaat overigens, beter dan ik verwacht had. Misschien dat ie nog meer groeien zal.

Textures - Silhouettes
Reactie van bwahaha op 02-05-2008 om 17:07u

Textures vergelijken met limp bizkit...ernstig

ga maar weer fijn korn luisteren want hun zijn lekker underground

Goeie review trouwens waar ik me 100% achter schaar

Textures - Silhouettes
Reactie van metalpunk89 op 04-05-2008 om 20:36u
Score: 80 / 100

zeker een goede plaat.
idd knap dat ze zowel het opnemen als het artwork ook in eigen handen nemen.

Textures - Silhouettes
Reactie van Mark op 06-05-2008 om 22:53u
Score: 95 / 100

Ik was bij de CD presentatie van 'Silhouettes' in Waterfront.
Jezus, wat spelen die gasten strak. Geen speld tussen te krijgen.
300 man compleet uit zijn dak. De plaat is gevarieerder, en wellicht toegankelijker, maar zeker daardoor niet minder. Super band!

Textures - Silhouettes
Reactie van Rein op 14-05-2008 om 13:38u
Score: 70 / 100

Beheersing van de instrumenten is top, productie is top, zanger levert topwerk (inderdaad....het derde nummer getuigt van zijn kunnen). Maar toch heb ik soms wat moeite met de comlplexiteit van de nummers. Afwijkende ritmes en hooks vind ik prima maar sommige nummers krijg ik maar moeilijk onder de knie en komen op mij soms een beeetje geforceerd over. Resumerend; Prima cd maar net niet helemaal in mijn straatje!

Textures - Silhouettes
Reactie van erock op 16-05-2008 om 12:00u
Score: 97 / 100

@Een Metalfan: get ur head out of your ass, gebruik interpunctie en geniet van de aandacht van de kranten. Underground gelul, idiot...... het gaat om muziek en of die goed is, niet of het in je trieste lifestyle straatje past. Over 10 jaar luister jij waarschijnlijk naar de opvolger van marco borsato

Geen 100 omdat de CD een einde heeft. Ik kan hier eindeloos naar luisteren en bovendien vind ik het openingsnummer echt fucking briljant! Echt een bloody rollercoaster ride qua energie en up-tempo agressie. Het gaat maar door en door. Goed om te zien dat er nog bands metal maken waarbij je perfect wakker kunt worden :-)

Textures - Silhouettes
Reactie van Wout op 21-05-2008 om 00:02u
Score: 85 / 100

Inderdaad goed, al moet het nummer het uiteraard wel afleggen tegen 'Take a look around', ; Nookie' en 'Rollin' ;)
Zware klus qua verkoopcijfertjes... Zonder dollen erg goede plaat. Lekker veel variatie. Ik mag die zanger wel. Niet het technische hoogstandje dat ik verwacht had (na geruchten). Het zou Dillinger Escape Plan, qua chaos, naar de kroon steken. Sorry, maar ik denk dat dat nog niet helemaal een reëele gedachtegang is. Daar is de muziek mijns inziens te gestructureerd voor. Wat ik wel moet zeggen is dat ik de muziek beter vind dan de beste Dillinger platen ;)

Textures - Silhouettes
Reactie van Wout op 21-05-2008 om 00:03u
Score: 85 / 100

Het nummer = de cd

Textures - Silhouettes
Reactie van jack op 30-12-2008 om 15:42u
Score: 99 / 100

dit is het gewoon
nie lulle speulhe !!!