Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Origin - Antithesis
Jaar van release: 2008
Label: Relapse Records
Origin - Antithesis
Natuurrampen voltrekken zich dit voorjaar binnenskamers. De imposante beelden van verschuivende aarde, instortend beton en alles lustende windtunnels zijn nu niet langer meer een ver van het bed show. Integendeel. De show kruipt als het even kan bij u n bed, op het moment dat Origin de vrije loop door het huis, auto of van mijn part de Finse sauna van uw vakantiehuisje krijgt, hebt u voor uw ondergang getekend.

Wat wederom duidelijk mag maken dat de nieuwe cd van Origin de band geen windeieren zal leggen, eerder een legbatterij ovums met een gouden randje. Antithesis (met het oog op de muziek een veelbetekenende titel) is niet zomaar een cd, het is een cd die technisch deathmetal naar een ongekend niveau tilt. Sowieso presteerden de heren van Origin op dit vlak al bovengemiddeld, Antithesis is echter zonder gne de overtreffende trap. Het is een cd die vanaf de eenzame technische hoogte neerziet naar hoe de rest veelal maar wat aanklooit.

Dat Origin zowel een brute als een technische band is, weten we al langer. De kunst van de band om met moordende snelheid de maximale destructie uit het geluid te halen is na drie albums al bijna gewoon geworden. Toch heeft Antithesis, naast de ng scherpere muzikale hoeken, bochten en wirwarrige knopen, een aantal modificaties doorgevoerd waarmee het album voordelig is opgefrist.
Binnen het totaalgeluid heeft de band de massa wat gereduceerd. Op Echoes Of Decimation klonk iedere noot, ieder riff, ieder nummer als een mars van een kudde mammoeten. Dit het hele lompe is nu wat minder benadrukt. Het geluid van Antithesis is opener en scherper, soms klinkt de cd in vergelijking met de vorige tientonner bijna hysterisch. Hoewel ik doorgaans wel voorkeur geef aan grof geschut, kan deze zet mijn goedkeurig wegdragen, omdat de band nu destructief n echt giftig klinkt.

De volgende waarneembare strategie is de uitgebreidere uitbuiting van het gitaargeluid. Melodieus zou ik deze niet willen noemen, omdat een band als Origin vooral extreem is, toch krijgen de gitaren op dat vlak meer ruimte, waardoor de composities erg interessant uitpakken. Antithesis is zodoende een ware Origin-plaat geworden, die oude krachten aan een vers strijdwapen bundelt.

Verwoesting heeft weer een naam!

Tracklist:
1. The Aftermath
2. Algorithm
4. Wrath of Vishnu
5. Finite
6. The Appalling
7. Void
8. Ubiquitous
9. The Beyond Within
10. Antithesis

Score: 91 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 8 april 2008

Koop dit album in

Meer Origin:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van metalhead666 op 08-04-2008 om 09:55u
Score: 85 / 100

Dit is werkelijk een sloopkogel van een album!!!!!

Reactie van DirkGrijs op 08-04-2008 om 14:44u

Heerlijk. Vermaak me beter met dit album dan Echoes of decimation. Maar of het Informis infinitas inhumanitas voorbij gaat weet ik nog niet.

Reactie van Amibor op 08-04-2008 om 20:27u

Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb dus nog nooit van deze band gehoord. Tijd om dat eens ff te veranderen.

Reactie van iron_dennis op 22-04-2008 om 13:01u
Score: 88 / 100

Meesterlijke plaat. Samen met Decrepit Birth en Arsis het beste wat er de laatste tijd uit gekomen is!

Reactie van Bronnieponnie op 25-04-2008 om 16:41u
Score: 90 / 100

Wat een beul van een album!!! En dan toch zo verfrissend en verkwikkend. Ik kan er elke dag wel naar luisteren. Naar mijn bescheiden mening vl beter en eigenlijk zelfs harder dan de laatste van Hate Eternal.