Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-05-2021

Godiva - Destruction
Jaar van release: 2007
Label: Mausoleum Records
Godiva - Destruction
Vroeger, toen was alles beter. Op metal festivals was er geen plaats voor punks, gothics en emo’s, kaartjes voor het Iron Maiden concert kostten slechts vijfendertig gulden en Metallica speelde nog thrash metal. Als je naar het derde album van Godiva luistert, waan je je weer terug in die goede oude tijd. De Zwitserse formatie heeft de lokale uurwerken twintig jaar geleden stopgezet en speelt een vorm van heavy metal die eind jaren tachtig al traditioneel werd genoemd.

Van de songtitels die Godiva op Destruction aanwendt, zou je een leuke quiz-vraag kunnen maken: Welke metal band gebruikte deze titel in het verleden al eerder? Zo is Pedal To The Metal de titel van een Vandenberg-song, After The War werd gebruikt door Gary Moore en bij United We Stand dringt het refrein van Judas Priest’s United zich direct op. Originaliteit is derhalve niet het wapen waarmee Godiva ons op de knieën wil krijgen.

Een instrument waar het vijftal wel over beschikt, is vakmanschap. Oudgediende Sammy Lasagni en nieuweling Steve Papacharitos strooien met venijnige riffs en puntige soli, de ritmesectie is rotsvast en frontman Fernando Garcia heeft een mooi hoog stemgeluid dat zich kan meten met dat van Biff Byford (Saxon). De belangrijkste middelen die de heren in de strijd werpen, zijn echter snelheid en melodie.

Na het intro Illuminatio schieten ze uit de startblokken met het rappe Crawl In The Night. Dat voortvarende tempo houdt veertig minuten aan, zonder dat het saai wordt of in speed metal territorium belandt. Dit is nou het soort muziek waar ik aan denk bij de woorden “heavy metal”. De vloeiende aanval wordt afgerond met een stel pakkende refreinen, met hoogstandjes als Vicious Blade, Running From The Past en de titelsong als resultaat.

Het is voor de Zwitsers te hopen dat hun nationale elftal komende zomer, tijdens het EK voetbal in eigen land, evenveel voltreffers weet te scoren als Godiva hier noteert. Alleen het bonusnummer Revelation valt wat uit de toon door de te eenvoudige opzet en het ongepaste gebruik van electronica als ritmische ondersteuning. Inmiddels heeft voormalig hitproducer Beau Hill interesse getoond om met Godiva aan de slag te gaan. Ik ben benieuwd of dat een nog doeltreffender album op zal leveren dan Destruction.

Tracklist:
1. Illuminatio
2. Crawl In The Night
3. Destruction
4. Pedal To The Metal
5. After The War
6. Inside Hell
7. Vicious Blade
8. Bloody Sky
9. Running From The Past
10. Hell’s On Fire
11. United We Stand
12. Revelation [bonus track]

Score: 82 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 8 februari 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van JJ op 09-02-2008 om 11:16u
Score: 100 / 100

Ik ken de cd niet, maar de review is voortreffelijk geschreven. Eindelijk een review waaruit blijkt dat er nog Nederlanders zijn die hun taal op een hoog niveau beheersen.

En aangezien ik van 'ouderwetse' metal houd, komt het album zeker op mijn verlanglijstje.

Reactie van BOKA op 20-02-2008 om 15:57u
Score: 90 / 100

Geweldige plaat!
En de review is inderdaad ook erg goed, leest lekker weg en geen onnodige (rare) vergelijkingen of idioot taalgebruik (Lana).