Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-05-2021

Interview: Godiva
Met Mitch Koontz
Door Bob
Geplaatst in september 2003

Godiva is een talentvolle band uit Zwitserland die Heavy Metal in het straatje van Judas Priest speelt. Omdat ik hun debuutalbum nogal de moeite waard vond, heb ik de symphatieke bassist Mitch Koontz wat vragen gesteld.

Godiva

Jullie komen allevier uit Zwitserland. Ik moet toegeven dat ik nog nooit gehoord heb van een band uit Zwitserland die het groot gemaakt heeft buiten de landsgrenzen. Hoe gaat het met de scene daar?

Je kent geen grote Zwitserse bands? Zeggen de namen Krokus, Gotthard, Celtic Frost, Coroner en Shakra je dan niets? Ik geef je gelijk, Zwitserland is niet zo heel groot, maar er zijn legio goede, jonge bands hier en de lokale scene is aardig groot. Vooral underground natuurlijk maar we hebben bijvoorbeeld wel Z7 in Pratteln, een van de grootste Metalzalen van Europa. En net zoals in de rest van de wereld, is het Zwitserse Metalpubliek een hele gave. Metal forever!

Oeps, volgende keer toch maar iets beter mijn huiswerk doen dan. Welke andere nieuwkomers uit Zwitserland zijn de moeite waard?

We hebben Infinite Dreams die geweldige melodieuze Hardrock spelen, en Pure Yeast brengen ook binnenkort hun debuutalbum uit, geloof ik. En ik moet ook vooral GURD niet vergeten, uitstekende (Heavy? red.) Metal. Ze zijn dan misschien geen nieuwkomers, maar kont schoppen doen ze zeker.

Waar halen jullie de meeste inspiratie uit, wie zijn jullie grootste invloeden?

Ik zou zeggen, Judas Priest, dat is een erg grote invloed, maar we willen uiteraard geen goedkope kopie zijn. Wij zijn Godiva en we denken dat we onze eigen Heavy Metal-stijl hebben gevonden, daar streven we naar. Natuurlijk heeft onze producer Tom Naumann ook wel een vinger in de pap gehad en schemert er wel eens wat Primal Fear door, maar zoals ik al heb gezegd: Wij zijn Godiva en we proberen te spelen wat recht uit ons hart komt: Pure Heavy Metal! We hebben dan misschien geen compleet nieuwe stijl uitgevonden en zullen er mensen zijn die ons onorigineel noemen, maar dat maakt ons geen reet uit. Spelen is plezier hebben en dat is het belangrijkste.

Ja, maar Primal Fear is eigenlijk ook gewoon een Judas Priest kloon. Maar in ieder geval, wat vind je van de tijd dat Ripper nog in Priest zat, en wat vind je van de terugkeer van God?

Ok, over Primal Fear heb je gelijk, moet ik toegeven. Ripper Owens vind ik een uitstekende zanger en performer. Twee jaar terug zag ik Priest op het Bang Your Head-festival in Balingen (Duitsland) en hij deed het geweldig! Maar je snapt natuurlijk wel dat ik een fan ben van alle era's, en de terugkeer van Halford was voor mij kerstmis en verjaardag tegelijk! Priest zonder Halford is niet hetzelfde en ook al zeggen mensen dat Ripper technisch gezien een betere zanger is, het is niet dezelfde magie.

Jullie debuutalbum "Godiva" is vandaag (22 september, mijn verjaardag trouwens) losgelaten op de wereld dus ik neem aan dat jullie al verkoopcijfers hebben. Wel al reacties van de pers gehad?

GodivaHey happy birthday and shall metal forever be with you!
Nee, we hebben nog geen informatie over de verkopen, maar we hopen op het beste en we hopen dat het publiek onze stijl en sound goed vind. We hebben tot nu to wel hele goede reviews gehad... Maar er zijn nogal wat grotere bands die deze maand hun nieuwe album uitbrengen, denk aan Iron Maiden, Alice Cooper, Destruction en ga maar door (Vergeet Dimmu Borgir niet, red.). Dus het is voor een nieuwkomer best wel moeilijk om op te vallen tussen al die grote namen.

Wat zijn de de plannen voor de toekomst? Gaan jullie nog touren?

Om te beginnen gaan we eerst hier in Zwitserland wat optredens doen en we hopen dat we later een supporttour kunnen doen voor een grotere naam. We zijn al wel in onderhandeling met een aantal bands maar er is nog niets zeker. We zijn er in ieder geval mee aan het werk en misschien zouden we ook wat shows kunnen doen in Nederland. Het zou fantastisch zijn om in Amsterdam te kunnen spelen, de coffeeshops daar zijn uitstekende locaties voor afterparties. Ook zijn we alvast begonnen met nummers voor het nieuwe album. Ik denk dat we in de herfst van 2004 de studio weer in gaan voor het tweede album.

Een package-tour met andere Limb Music-bands zou gaaf zijn. Met welke bands zou jij graag eens op het podium willen staan voor, laten we zeggen, een wereldtour? Een droomtour of iets meer realistisch, jij mag het zeggen.

Da's niet moeilijk, de Judas Priest Reunietour natuurlijk! Hehe, het is een beetje hoog gegrepen natuurlijk, maar dat is echt een droom van ons. Maar wie weet, dromen kunnen uitkomen! Wat meer realistisch maar niet minder cool zou een tour met Primal Fear, Brainstorm, Rage of zoiets zijn.

Op de website zag ik wat foto's van D'Angelis, jullie zanger, met paint op zijn gezicht. Heeft dat iets te maken met een concept of stageshow?

GodivaDat IS ons concept. We proberen onze fans te amuseren met show-elementen die onze zanger voor zijn rekening neemt. We willen anders zijn dan andere Heavy Metal-bands. Als iemand naar ons optreden komt voor de muziek, dan zou hij net zo goed thuis de cd op kunnen zetten. Onze show is een belevenis en niet alleen een luistersessie. We denken dat er al meer dan genoeg bands zijn die op het podium gewoon hun songs spelen. Wij willen meer dan dat. Het zijn een soort Horrorshow-elementen, maar meer verklap ik nog niet ;).

Bij de promoversie die ik kreeg zat behalve de bio weinig informatie. Wie is er verantwoordelijk voor de muziek en de teksten?

Schrijven doen we meestal samen. De meeste nummers zijn geschreven in onze oefenruimte. Ook aan de teksten heeft iedereen meegeholpen, hoewel Anthony (D'Angelis, zanger) natuurlijk het meetse heeft geschreven. Onze cd is echt het resultaat van een strakke samenwerking.

Waar gaat het nummer 'Bullshit Lover' over?

Dat nummer gaat over een man die zijn vrouw als een slaaf behandelt. Hij verkracht haar, drinkt en hij slaat haar en zijn kinderen elke avond als hij thuiskomt van zijn werk. Dit nummer is opgedragen aan alle families die elke dag te maken hebben met zulke klootzakken.

Ok, dat waren mijn vragen wel zo'n beetje. Nog laatste woorden?

Yeah! Metal is Forever!! Stay hard, drink a lot and have fun! Groeten uit het land van de Emmentaler aan het land van Gouda! hahaha!

[ Terug naar de Interviews ]