Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-03-2021

Brainstorm - Downburst
Jaar van release: 2008
Label: Metal Blade Records
Brainstorm - Downburst
Zo, de nieuwe Brainstorm gaat wel erg lekker uit de startblokken! Maar voor het geluid van gierende banden en scheurende motoren zijn we eigenlijk allemaal weerloos, toch? Daarna komen de evenzo scheurende gitaren en gaat het feestje past echt beginnen met de snelle opener Falling Spiral Down. Het nummer geeft je inderdaad het gevoel dat je aan het vallen bent in een bodemloze pit. En wat hoor ik? Het geluid is voor Brainstorm-begrippen wel erg gelikt. Opeens klinkt Brainstorm niet meer zo hersenloos als voorheen. Dat was ook lekker natuurlijk, maar met het album Downburst is de band (cliché op komst!!!) volwassen geworden.

Een gelikter geluid dus, en dat is het werk van producers Sascha Peth en Miro (Kamelot, Epica, Avantasia etc.). Die weten wel hoe je van een berezwaar geluid een wat meer toegankelijkere aanpak maakt. En met die twee achter de producersknoppen kun je er donder op tegen zeggen dat de keyboards meer ruimte krijgen. Maar geen nood, dit pakt zeer goed uit voor Brainstorm. Het nummer Surrounding Walls bevat vele blazers en violen en is zeker een mooi werkstukje geworden hierdoor. Brainstorm goes Kamelot! Maar op de rest van de nummers komen de keyboards sporadischer voor. Zoals bij rampestamper Fire Walk With Me, waarbij het begin aangedikt wordt met dat grootse geluid, maar dan verder gaat als een ouderwets Brainstorm-nummer waarbij lekker geheadbangd mag worden.

Verder is deze cd niet per se beter dan het vorige album Liquid Monster. Er is dit keer gewoon meer aandacht voor details gegeven en lijkt het alsof men een maandje langer de studio is geweest om de nummers echt af te maken. De beste nummers zijn al in de review genoemd, maar ook Frozen en het up-tempo Redemption In Your Eyes verdienen extra vermelding. Wederom goede cd van deze Duitse heavy metal-band onder aanvoering van klasse-zanger Andy B. Franck.

Tracklist:
1. Falling Spiral Down
2. Fire Walk With Me
3. Stained With Sin
4. Redemption In Your Eyes
5. End In Sorrow
6. How Do You Feel
7. Protect Me From Myself
8. Surrounding Walls
9. Frozen
10. All Alone

Score: 85 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 26 januari 2008

Koop dit album in

Meer Brainstorm:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Brainstorm - Downburst
Reactie van Gilbert op 28-01-2008 om 22:23u
Score: 84 / 100

Inderdaad een goede cd en een klasse-zanger. Mijn persoonlijke favorieten zijn de single "Fire Walk With Me", het met een ijzersterk refrein gezegende "Protect Me From Myself", het dramatische "End In Sorrow" en het aan Judas Priest refererende "Frozen".

Brainstorm - Downburst
Reactie van Een Metalfan op 21-02-2008 om 21:25u

Brainstorm - Downburst
Reactie van jeroen op 21-02-2008 om 21:31u
Score: 80 / 100

goede cd ,ik heb 'm reeds een week in huis en al heel wat keer geluisterd.inderdaad een goede zanger en live weet hij ook het publiek goed mee te krijgen.ik vind deze cd iets sterker dan liquid monster ik hou ook wel van sommige nummers op dit album met die meeslepende ritmes,als ze weer eens in nederland zijn ga ik er zeker naartoe !