Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Endstille - Endstilles Reich
Jaar van release: 2007
Label: Regain Records

Endstille - Endstilles Reich

Aan het eind van deze maand brengt het Duitse Endstille alweer hun vijfde album uit; Endstilles Reich. Endstille is een band die weinig introductie behoeft. Sinds 2001 staan ze garant voor agressieve black metal, met een melodieuze ondertoon. Hoewel niet bepaald innovatief of afwisselend, zijn hun releases tot nu toe van een aardig hoog niveau geweest. Endstilles Reich is van hetzelfde laken een pak. Agressie, veel melodie en als thema wederom oorlog. “Never change a winning concept”, moeten ze gedacht hebben. Gelijk hebben ze...of niet?

Afgaande op Lauschangriff..., de split die Endstille vorig jaar met Graupel uitbracht, werd de indruk gewekt dat het geluid van de band wel eens veranderd zou kunnen zijn. Zwaar en dreigend, maar nog steeds met dezelfde melodieuze inslag die ze op de rest van hun werk hebben, hoewel meer op de achtergrond. Meer in lijn met Graupel eigenlijk. Ik ben dan ook enigszins verbaasd dat er van dat geluid niets meer over is. De formule die ook op de overige albums is toegepast, is doodleuk weer opgepakt; agressie en enthousiasme, maar zonder dreiging en weer met die hoge mate van toegankelijkheid.

Op technisch vlak valt er, zoals gewoonlijk, weinig aan te merken op Endstille’s werk. De basis wordt gelegd door het vakkundige drumwerk van Mayhemic Destructor; snel en organisch, goed passend bij het solide geluid. Wachtfels en Cruor spelen ook weer uitstekend. De bekende melodieën komen weer goed uit de verf; bijna slepende riffs met een treurige ondertoon, alsof de wanhoop en hulpeloosheid van het fenomeen oorlog uitgebeeld worden. Hoewel je soms riffs hoort die meer heroïsch van aard zijn, kan je altijd vertrouwen op de tragiek, die je weer met beide benen op de grond zet. Iblis dan. Zijn krijsen spelen in op hetzelfde gevoel van tragedie, dat de muziek bij je oproept. Pijn en radeloosheid weerklinken in zijn stem, maar soms hoor je een tikkeltje hoop of woede.

Het moge duidelijk zijn dat Endstille nog altijd veel in hun mars heeft, maar waarom wordt dat dan niet ten volle benut, vraag ik mij af? Waarom wordt altijd maar weer dezelfde formule gebruikt? Lauschangriff... was een stap in de goede richting, immers, verandering van spijs doet eten. Op Endstilles Reich is alles echter weer bij het oude en dat vind ik jammer, want zelfs succesformules raken ooit uitgewerkt.

Tracklist:
1. Among Our Glorious Existence
2. Endstilles Reich
3. Der Ketzer
4. Vorwärts! (Sturmangriff II)
5. I Am God
6. No Heaven Over Germany
7. The One I Hate
8. Scars
9. Erase
10. Endstille (Realität)

Score: 78 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 19 september 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Endstille - Endstilles Reich
Reactie van iron_dennis op 26-10-2007 om 16:24u
Score: 95 / 100

Deze release krijgt overal wisselende resencies. Ik vind het echt een supergoede plaat. Alles vermorzelend van begin tot eind! Hopelijk komen ze snel naar Nederland!

Endstille - Endstilles Reich
Reactie van Erik op 26-10-2007 om 17:20u

Dit jaar in ieder geval niet meer, maar ze spelen nog wel vlakbij Nederland. In Saint, Oberhausen, in December.

Endstille - Endstilles Reich
Reactie van margrave op 03-08-2008 om 03:57u
Score: 87 / 100

niet mn favoriete(dat is navigator), maar daarom zeker geen slechte plaat.

endstille blijft (bescheiden) heersen.

Endstille - Endstilles Reich
Reactie van DemonicGenocide op 07-05-2011 om 23:30u
Score: 89 / 100

Lekkere snelle en agressieve black metal. Ik word er in ieder geval meteen opgewekt en energiek van als ik deze ware oorlogsmachine uit mijn boxen hoor razen m/