Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2021

Endstille - Verführer
Jaar van release: 2009
Label: Regain Records

Endstille - Verführer

Het is inmiddels alweer een paar maanden geleden dat Endstille hun nieuwe album Verführer ten tonele bracht. Trouwe fans weten dat Endstille al jaren achtereen dezelfde hoge kwaliteit levert en dat we van deze band niet snel vernieuwende ontwikkelingen hoeven te verwachten. Verführer is daarop geen uitzondering. Kleine uitstapjes in het geluid, zoals de band op Lauschangriff… liet horen, zijn de albums tot nu toe bespaard gebleven. Desondanks weet Endstille toch telkens de accenten weer net iets anders te leggen, waardoor hun geluid met ieder album weer een kleine oppoetsbeurt krijgt.

Verführer biedt dus als vanouds een stevig stuk black metal. Flink rammen, met enige terughoudendheid, rauw gekerm en geschreeuw en altijd weer dezelfde typerende melodieën. In mijn recensie van het in 2007 verschenen Endstilles Reich, beschreef ik de treurige ondertoon die in veel nummers weerklinkt. Op Verführer lijkt die toon wat aangedikt te zijn, waardoor bijvoorbeeld een nummer als Depressive/Abstract/Banished/Despised een hele melodramatische sfeer mee krijgt. Aangezien in het thema Wilhelm II, de laatste keizer van het Duitse Keizerrijk, centraal staat, lijkt me dat Endstille hiermee de spijker op zijn kop slaat.

Liefhebbers van flink beukende black metal hoeven niet te treuren, want ook dit is aanwezig, al is het in mindere mate dan op zijn voorganger. In Hate Me… God? laat de band horen ook deze stijl uitstekend te beheersen. De snelheid gaat even flink omhoog, de drums klinken blikkeriger en de zang krijgt een hele aparte, afgeknauwde toon. Dit nummer is zonder twijfel de topper van het album, door de intensiteit en de kwaadaardige lading die de band hierop mee weet te geven. Op de volgende split met Graupel, weet ik welke speelstijl ik prefereer! Overigens halen ze het kunstje vaker uit, maar nooit meer met zo’n vette uitwerking als op Hate Me… God?

Zo kan wederom van een succesvol album gesproken worden. Verführer is in mijn ogen net een tikkeltje beter dan Endstilles Reich, maar het verschil zit hem grotendeels in de details. Erg Endstille weer en zo hoort het grootste deel van de liefhebbers deze muziek toch het liefst. Uitstekend!

Tracklist:
1. Alteration Of Roots
2. … Of Disorder
3. Hate Me… God?
4. Depressive/Abstract/Banished/Despised (mp3)
5. Monotonus
6. Symptoms
7. Suffer In Silence
8. Dead
9. Endstille (Verführer)

Score: 84 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 12 juli 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Endstille - Verführer
Reactie van Artorius op 28-07-2009 om 15:17u
Score: 60 / 100

Kan iemand mij uitleggen wat er nou zo geweldig is aan Endstille? Heb deze band nog nooit op een origineel idee kunnen betrappen, en vergeleken met stijlgenoten Marduk en Dark Funeral klinkt het allemaal maar een beetje tam.