Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Interview: Endstille
Met Mayhemic Destructor
Door Erik
Geplaatst in november 2007

Een populaire band als Endstille krijgt natuurlijk tientallen verzoeken voor interviews per jaar, maar gezien de leuke releases die de band de laatste tijd uitgebracht heeft, mogen we jullie, trouwe lezers, toch een zoveelste interview niet onthouden. Als interviewer wring je je vervolgens in allerlei bochten, om met iets te komen wat nog beetje naar originaliteit ruikt. Of dat gelukt is, dat is aan jullie om te beoordelen.

Endstille

Gegroet! Hoe gaat het met de wereldheerschappij?

Het is net begonnen, we zullen zien hoe het gaat…

Ik was net wat aan het bladeren op het Global Domination-forum en het viel me op dat sommige mensen nog nooit van Endstille gehoord hadden. Hoe kan dat? Jullie zijn toch beroemd?

Dat was eigenlijk de belangrijkste reden dat we het contract met Twilight verbroken hebben. Ze hadden grote problemen met het verspreiden van onze muziek in het buitenland, maar we hadden wel een wereldwijde distributiedeal. Maar goed, ik denk dat dat gaat veranderen, met de release via Regain. Zij zullen hun werk wel goed doen, want het zijn professionals en ze werken wereldwijd.

Waarom zijn jullie eigenlijk een forum begonnen?

Een jaar geleden hadden we ook al een forum, maar daar zijn we mee gestopt, omdat er te veel dom geklets op stond. Met onze nieuwe release hebben we ook een nieuwe website gemaakt en daarbij kregen we van veel fans de vraag of we weer een Endstille-forum wilden installeren, dus dat hebben we gedaan. We hebben dit forum ondergebracht bij Global Domination, omdat deze site één van de beste magazines is en Lord K. Phillipsen met een ijzeren vuist regeert…

Het zou me niet verbazen als er nog enkele Nederlandse metalfans zijn, die nog nooit van Endstille gehoord hebben. Hoe zou je ze overhalen om één van jullie releases aan te schaffen?

Ik zou zeggen: luister naar de samples op onze site. Als dat niet helpt, dan kan ik er niets aan doen.

Is er één release in het bijzonder die ze zouden moeten kopen, een ‘must have’ voor een nieuwe Endstille-fan?

Ik weet het niet. Het is moeilijk voor muzikanten om aan mensen uit te leggen welk album een ‘must have’ is. Je moet ze allemaal hebben!

Ik moet toegeven dat ik niet bekend ben met al jullie albums, alleen met de meest recente drie. Het viel me op dat het muzikale concept dat jullie op deze albums gebruiken, min of meer hetzelfde is; meestal snelle agressieve en emotioneel geladen black metal, met veel melodie. Waarom hebben jullie deze aanpak nooit veranderd?

Endstille - Endstilles Reich Waarom zouden we onze stijl veranderen? We zijn vier mensen die samen onze muziek creëren. Als we totaal andere muziek zouden gaan schrijven, dan zou niemand nog denken dat het van ons is. We spelen gewoon onze stijl. Motörhead en Bolt Thrower spelen ook al jaren hun stijl en dat doen wij ook…

Al jullie teksten gaan over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Waarom deze twee oorlogen en niet oudere? Heeft het iets te maken met L. Wachtfels’ interesse in wapens en strategie?

Tot nu toe was er binnen de band niet voldoende interesse voor oudere oorlogen, maar ik denk dat het volgende album wel eens iets met de Pruisen te maken zou kunnen gaan krijgen. Ook dat heeft iets met zijn interesse voor strategie en wapens te maken. Het oude Krupp kanon dat ze in de Duits-Deense oorlogen gebruikten, mag niet onderschat worden…

Laten we het eens over het nieuwe album hebben. Wat zijn je gedachten ten opzichte van Endstilles Reich? Zijn jullie er tevreden over?

Ja natuurlijk! Ik vind dat dit het meest brute album is dat we ooit geschreven hebben. Elk nummer staat op zichzelf, de sfeer is fantastisch, het geluid is zowel helder als smerig, alles is op zijn plaats gevallen!

Als ik zou zeggen dat Endstilles Reich een stuk volwassener klinkt dan Navigator, zou je het dan met me eens zijn?

Ja. We hebben dit keer meer tijd besteed aan het schrijven van de nummers en de opnames duurden ook langer. We willen altijd het beste maken van onze nieuwe nummers. Dit was eigenlijk de eerste keer dat we echt veel tijd in het schrijfproces gestoken hebben. Je kunt, denk ik, ook horen dat alles met veel zorg afgewerkt is.

Het viel me op dat de zang met Endstilles Reich veranderd is. Iblis legt opeens een stuk meer emotie in zijn stem dan hij op Navigator deed en dat bevalt me goed! Vanwaar deze verandering?

Hij wordt echt met elk album beter en Endstilles Reich bevat veel emotioneel beladen nummers, waar hij al zijn gevoelens in kan leggen. Scars bijvoorbeeld, is een erg persoonlijk nummer voor hem. Aan de andere kant raakt de situatie in de wereld ook steeds meer verkloot, dus de haat groeit…

Even over Lauschangriff…. Het viel me op dat de nummers op die split een veel duistere en beklemmendere sfeer hebben als op jullie albums, wat me eigenlijk een stuk beter bevalt. Zijn jullie tevreden met het geluid op Lauschangriff…?

Ja, want we wilden een smeriger geluid dan op Navigator. Het moest beter aansluiten bij het materiaal van Graupel. Voor een vinyl-versie, klinkt het behoorlijk goed.

Maar waarom dan toch weer dat heldere geluid gebruiken op Endstilles Reich, net zoals op Navigator?

We gebruiken nooit hetzelfde geluid! Elke opname is als het ware een foto van dat moment. De gevoelens die we op dat moment hebben, die stoppen we in onze nummers en het geluid.

Jullie hebben jarenlang niets anders uitgebracht dan albums. Waarom hebben jullie er dan opeens voor gekozen om een split met Graupel te doen?

We kennen Zingultus al jaren en Graupel is één van de beste Duitse Black Metal-bands. Ze zijn volledig underground en hebben een goede reputatie. Endstille echter, is een band die met één been aan elke zijde van scene staat; een scene die als het ware in tweeën gesplitst is. We hebben de status van Duitsland’s meest bekende metalband bereikt, dus daarom zijn we in feite erg untrue, maar aan de andere kant oogsten we veel waardering om juist dit feit, bij de andere kant van de scene. Je moet het eigenlijk zien als een kleine “fuck you!!” aan de scenepolitie. De elite zal de split moet kopen, als ze de nummers van Graupel willen hebben en voor de andere mensen zijn de drie briljante Graupel-nummers een mooie bonus bij ons eigen materiaal.

Zou je enkele van Endstille’s toekomstplannen met onze lezers willen delen?

We gaan volgend jaar een nieuw album opnemen, op een festival spelen, misschien op tour en we gaan in november een video voor Endstilles Reich opnemen.

Endstille

In ben van plan om jullie show in Oberhausen te bezoeken, in december. Wat kan ik op die show (en andere shows) van jullie verwachten? Gaan jullie veel nummers van Endstilles Reich spelen, of ook veel van andere albums?

We zullen altijd nummers van alle albums spelen. We kunnen gewoon niet het podium op gaan, zonder Ripping Angelflesh of Bastard te spelen, maar ik denk dat de nadruk op het nieuwe materiaal zal liggen. We hebben voor deze avond een lange set gepland.

Zijn er bands waarmee jullie graag zouden willen touren? Zo ja, welke?

Skitsystem, omdat dat één van mijn favoriete bands is en ze echt fantastisch zijn! Daarnaast: Slayer en Venom. Waarom ook niet, zij vormen de oorsprong van al het kwaad. Voivod ook, omdat dat absoluut mijn favoriete band is! “Greetz to the Multiverse, Piggy!”

De meeste Nederlandse fans zijn nogal lui en reizen liever niet verder dan hun directe omgeving, voor een concert. Ze zouden het vast leuk vinden om jullie eens in Nederland te kunnen zien. Bestaat er een kans dat jullie ons land aandoen in 2008?

Op het moment staat dat niet op de planning, maar als iemand ons vraagt om een concert in Nederland te geven en het past in ons schema, dan komen we en geven we jullie wat jullie verdienen!

Mijn collega Jan is jullie grootste fan ter wereld. Ik weet zeker dat hij het op prijs zou stellen als je een paar woorden aan hem alleen zou richten.

Achtung! Achtung! Colleague Jan!!! Hold the fort! Good night and Fuck Hell!!!

Toen ik deze vragen bedacht, kwam het in me op dat jullie sommige al wel tientallen keren beantwoord moeten hebben, aangezien jullie zoveel interviews doen. Welke vragen zou je nooit meer in een interview willen horen?

Dat viel in dit interview erg mee. Ik heb eigenlijk geen vragen gehad die ik elke keer beantwoord. Die ene vraag over het oorlogsthema, “Waarom dit thema…bladibla”, is soms bijzonder irritant.

Heel erg bedankt voor de tijd die je in het beantwoorden van mijn vragen gestoken hebt.

Oké, geen probleem. Bedankt voor de steun!

[ Terug naar de Interviews ]