Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2020

Thyrfing - Vansinnesvisor
Jaar van release: 2002
Label: Hammerheart Records
Thyrfing - Vansinnesvisor
Thyrfing staat bij mij bekend als een Viking -metalband. En volgens mij zijn ze dat nog steeds. Daarbij moet ik wel melden dat dit de eerste volledige CD van ze is die ik onder handen krijg.

Indruk en algemeen:
Wat mij bij de eerste luisterbeurt opviel, of eigenlijk niet, was de uniekheid van deze CD. Hij valt een beetje samen met al het andere Viking geweld waar ik de laatste tijd mee geconfronteerd ben. Hij springt daar gewoon niet voldoende tussenuit om echt op te vallen.

Wat weer wel opvallend is, zijn de kwaliteit van de opnamen, deze zijn van een zeer hoog nivo. Wat er helaas ook wel eens voor zorgt dat het geheel een beetje onnatuurlijk netjes in elkaar zit. Al heeft wel elk nummer weer zijn eigen totaalgeluid. Ik kan mij herinneren van andere losse nummers van dat dat niet bij al hun CD's zo is geweest.

De nummers:
1. Draugs Harg
Een stevige headbanger met veel violen of keyboards. Lekker hard en moeilijk om stil bij te blijven zitten.
2. Digerdöden
Een trager nummer maar wel mooi. Zeker het middenstuk. Wordt na een paar keer luisteren wel wat saai.
3. Världsspegeln
Een emotioneel nummer zo linkt het, al zou ik niet weten waar het over gaat. Zeer emotionele zang of schreeuw. In tegenstelling tot de vorige nummers is de zang hier meer echt gezongen op een moderne manier. Wat rustiger nummer duidelijk met moderne invloeden.
4. The Voyager
Een zware stamper, met een verloop van emo-zang naar grunts. Afwisselend nummer met veel orgeldeuntjes. Wat mij wel kan bekoren. Heftige effecten op de percussie maken het af. Had van mij iets korter gemogen.
5. Angestens Högborg
Een traditioneler nummer en ook langer dan de rest. We een zeer apart middenstuk met vreemde geluiden, maar wel heel gaaf. Een gaaf nummer om op te headbangen. Gewoon goed of misschien wel meer. Ook een mooie opbouw.
6. The Giant's Laughter
Een nummer dat weer prima bij de rest past maar toch ook wel weer erg glad klinkt ondanks dat het veel harder is dan het vorgie nummer. Je hoort hier voor het eerst de bassist een beetje naar voren komen. Bij dit nummer komen eindelijk de rollende bassdrums weer los. En een gewone zangstem.
7. Vansinnesvisan
Meer in de trant van het vorige nummer. Hard, redelijk snel en een lekker riedeltje en een gave rif.
8. Kaos Aterkomst
Deze sluit weer aan bij de eerste nummers en is weer rustiger dan de laatste 3. Ook valt weer de wisseling qua geluid op. Mooie intro en interlude.

Ik heb geen favoriet nummer, al vindt ik hem nu wel steeds beter worden dan toen ik de CD voor het eerst hoorde. Het tweede deel van de CD vindt ik ook sterker dan het eerste deel. Misschien doordat het wel lijkt alsof er meer power inzit. Het is wel een groeiplaat.

Conclusie:
Kritiek is dus dat ie niet bijzonder veel beter is dan concurrerende platen uit het genre. Al is Thyrfing duidelijk meer met z'n tijd meegegaan door invloeden uit numetal en emocore. Goed is dat het een zeer sterke CD met stuk voor stuk goede nummers. Houd je eg veel van Viking -metal dan is dit een verplichte aanschaf. Heerlijke muziek voor een eenzame avond. Minder geschikt voor als je zin hebt in een avondje raggen.

Score: 80 / 100

Reviewer: Laus
Toegevoegd: 11 juli 2002

Koop dit album in

Meer Thyrfing:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Thyrfing - Vansinnesvisor
Reactie van Een_Metalfan op 11-07-2002 om 14:08u
Score: 100 / 100

Haha, "numetal invloeden"! Jij bent echt abuis! Ik heb de plaat nog niet gehoord maar numetal zal Thyrfing nooit aandacht aan schenken, laat staan zich hierdoor laten inspireren. Thyrfing is niet als Bathory.

Thyrfing - Vansinnesvisor
Reactie van Een_Metalfan op 11-07-2002 om 14:45u
Score: 85 / 100

Hahaha Laus... jij bent echt een waus! Deze plaat bevat dus echt 0,0% nu-metal invloeden. Iets teveel gesnoven vriend of in een trip blijven hangen???

Thyrfing - Vansinnesvisor
Reactie van laus op 14-07-2002 om 15:19u
Score: 80 / 100

ik dacht al dat mensen daarover zouden vallen. sorry for that. Maar ik wil er mee aangeven dat ook Thyrfing niet stil heeft gezeten en open staat voor bepaalde nieuwe dingen in hun muziek. Daarbij probeer ik mijn eigen mening te koppelen aan objectiviteit, en soms drukt mijn eigen mening wat meer door en soms niet.

Thyrfing - Vansinnesvisor
Reactie van Wolfgard op 05-10-2002 om 20:12u
Score: 95 / 100

Laus, nu metal invloeden zitten er niet in, maar het klinkt inderdaad wel wat moderner en vetter geproduceerd als voorgangers 'Urkraft' en 'Valdr Gaga'. Ook is het echt een cd die je op je in moet laten werken. Na mijn eerste luisterbeurt vond ik het maar een basic plaatje. Maar nu ik hem veel vaker heb geluisterd vind ik het echt een wonderschone supervette knallende black/viking metal cd. Ook de death metalen riffs zijn er goed op hun plaats. deze plaat moet je dus echt een paar keer beluisteren om de pracht en genialiteit ervan te bevatten. Ik luister em nu weer en ik sta versteld van die prachtige melodie in het vijfde nummer Angestens Hogborg Werkelijk een uitstekend album..

Thyrfing - Vansinnesvisor
Reactie van Een_Metalfan op 09-12-2003 om 03:19u
Score: 85 / 100

Wat een schande dat deze review geplaatst is! Wat een onwetende amateur!

Thyrfing - Vansinnesvisor
Reactie van satyr op 25-10-2006 om 09:50u
Score: 90 / 100

niks te nu metal by thyrfing wel een verandering in hun muziek waarby ik eerst een slecht gevoel had omdat ik echt onder de invloed was van valdr galdga wat een paat was dat man!!!!!!ok by nader inzien en meer luisteren kryg je hier dan wel grip op en een song als draugs harg staat in myn top 10 favo metalsongs ooit nu,en the voyager is ook wel een heerlyke song wie goeje viking metal zoekt zal met deze groep zeker geen miskoop doen