Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2021

Naglfar - Harvest
Jaar van release: 2007
Label: Century Media Records
Naglfar - Harvest
Het Zweedse Naglfar wordt de laatste jaren steeds productiever. Waar de band in de vroege jaren op vrij onregelmatige tijden albums uitbracht, ligt er sinds het uitstekende Sheol iedere twee jaar een nieuw album in de winkels. Tot nu toe heeft die verhoogde productiviteit gelukkig nog geen moment afbreuk gedaan aan de kwaliteit van de blackened metal van deze band, want ook Harvest is weer een klein meesterwerk geworden.

Dat voormalig bassist Kristoffer Olivius een uitstekende zanger is voor Naglfar bleek al uit het vorige album Pariah en ook op Harvest klinkt hij buitengewoon overtuigend. Het album bevat geen opzienbarende vernieuwingen ten opzichte van de vorige albums, of het moeten de subtiele effecten zijn, zoals in het nummer The Darkest Road en het afsluitende titelnummer. Er is dan ook geen enkele reden om wijzingen door te voeren. De vorige albums waren fenomenaal en de band heeft de capaciteit om binnen een vast patroon uitstekende, sinistere nummers te schrijven.

Het enige echte verschil met Pariah is gesitueerd in de productie, die ditmaal kristalhelder en minder mechanisch is dan de productie van de voorganger. Dat is ook het enige kleine kritiekpuntje dat ik aan dit album zou kunnen bedenken: de sound is misschien voor sommige black metal-puristen iets té clean. Maar niemand kan om het feit heen dat Harvest van begin tot eind weet te overtuigen met uitstekend gecomponeerde, agressieve, duistere en tegelijkertijd melodieuze nummers.

Het heeft geen zin om hoogtepunten te noemen, want er staat geen enkele vuller op dit album. Ieder nummer is een hoogtepunt op zich. Wie de vorige albums van de band goed te behappen vond, kan gewoon niet om Harvest heen. Wat mij betreft het beste album van het jaar tot op heden en het moet al heel gek lopen als Harvest geen hoge ogen in mijn jaarlijst gaat gooien. Aanschaffen die hap!

Tracklist:
1. Into The Black
2. Breathe Through Me
3. The Mirrors Of My Soul
4. Odium Generis Humani
5. The Darkest Road
6. Way Of The Rope
7. Plutonium Reveries
8. Feeding Moloch
9. Harvest

Score: 90 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 24 februari 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Michael op 25-02-2007 om 11:19u
Score: 100 / 100

Voor mij het beste album tot noch toe van 2007. Ik hou juist heel veel van de heldere black metal. De teksten zijn bruut, en heel goed verstaanbaar, dit geeft net dat beetje extra.

Reactie van Alex op 27-02-2007 om 18:49u
Score: 87 / 100

Ik mis inderdaad dat 'smerige' geluid van Pariah. Verder is het gewoon weer heerlijk strak, lomp en dodelijk! :D Of het ook beter is als Pariah weet ik zo net nog niet..

Reactie van Alex op 27-02-2007 om 18:49u
Score: 87 / 100

Ik mis inderdaad dat 'smerige' geluid van Pariah. Verder is het gewoon weer heerlijk strak, lomp en dodelijk! :D Of het ook beter is als Pariah weet ik zo net nog niet..

Reactie van C.A.R.L.O. op 18-06-2011 om 19:00u
Score: 90 / 100

Ja , goed album , van opener Into The Black t/m Harvest , alleen maar strakke nummers.
Er staat inderdaad geen één zwak of saai nummer op dit album !
Maar de échte uitschieters zijn voor mij toch wel Breathe Through Me , Odium Generis Humani , The Darkest road(super nummer) , Way Of The Rope en de laatste twee nummers !