Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Rage - Speak Of The Dead
Jaar van release: 2006
Label: Nuclear Blast Records
Rage - Speak Of The Dead
Na de valse start met het mindere "Welcome To the Other Side" kwamen de uitstekende twee platen "Unity" en "Soundchaser". Drie platen met de meest verse line-up van Rage: Peavy Wagner, oerlid, op zang & bas; Victor Smolski, de Russische gitaarvirtuoos; en Mike Terrana, het wonderkind op de drums. Dat de samenwerking uitermate bevalt, konden we vooral merken op de eveneens geslaagde live-cd "From The Cradle To The Stage". Dankzij de hoogstaande kwaliteiten van vooral de laatste twee toevoegingen aan de band, is Rage inmiddels uitgegroeid tot een soort van power metal-supergroep. Dus dat de nieuwe cd "Speak Of The Dead" muzikaal weer spetterend vakmanschap brengt, dat mag inmiddels wel duidelijk zijn.

Nee, de nieuwe cd verschilt dit keer in de opzet. De eerste helft is Rage met orkest, de tweede helft is Rage zonder orkest. Dat ze weer eens met een orkest zouden gaan werken, zat er wel aan te komen. Uiteraard heeft Rage dat zelf al eens gedaan met "XIII" en "Ghosts", maar ook Victor Smolski heeft voor zijn Rage-periode al een stel klassiek getinte platen gemaakt.

Ik weet niet, maar het valt me dit keer wat tegen. Het orkest en de metal klikt dit keer gewoon stukken minder. Aan de ene kant zijn de orkestrale composities weer mooi uitgewerkt en is de metalkant weer om je hoofd bij te bangen. Maar samen is het vechten om aandacht en verliest het orkest het meestal van het 'over the top'-gitaarspel van Smoslki. Maar toch, als na de eerste twee intro's het eerste echte nummer "Innocent" van start gaat, is het geen ramp om ernaar te luisteren. Bovendien is de ballad "Beauty" dan weer wel een geslaagde samenwerking.

Vanaf track 9 is het weer ouderwets blazen. In vergelijking met het latere werk, daagt Rage ons uit wat aandachter naar de composities te luisteren. Licht-progressieve power metal is wat we krijgen en het moet wat groeien voordat je het kan waarderen. Dat komt vooral door de refreinen die stukken minder pakkend zijn dan voorheen. Jammer, want een refrein van een willekeurig Rage-nummer bleef normaal wel in je hoofd zitten. Maar voor de rest is er niks aan de hand en is het metal-gedeelte weer oerdegelijk.

Ok, dus over de gehele linie is het weer een goede Rage-cd geworden. Vergeleken met de laatste cd's plus het feit dat de samenwerking met het orkest wat tegenvalt, is de conclusie toch dat het de minste cd is geworden van de nieuwste line-up.

Tracklist:
1. Morituri Te Salutant
2. Prelude Of Souls
3. Innocent
4. Depression
5. No Regrets
6. Confusion
7. Black
8. Beauty
9. No Fear
10. Soul Survivor
11. Full Moon
12. Kill Your Gods
13. Turn My World Around
14. Be With Me Or Be Gone
15. Speak Of The Dead

Score: 77 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 21 april 2006

Koop dit album in

Meer Rage:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Bortje op 21-04-2006 om 14:17u
Score: 80 / 100

Lekker knallende plaat alleen wat er ook in de review ook word gezegd niet echt de refreinen die je zo uit je kop mee zingt. Met als hoogtepunt Innocent..

Reactie van Old MHD op 22-04-2006 om 17:58u
Score: 85 / 100

Zoals alle albu!ms van Rage : Eenmaal gewoon kun je niet zonder.

Reactie van Rob op 15-05-2006 om 03:41u
Score: 100 / 100

geweldige CD!! hij is wat tweeslachtig, maar ach... het is weer eens wat anders he. en ik zou zeker niet zeggen minder of minst. de laatste studio CD van MANOWAR had trouwens een soortgelijke indeling, daar moest je in de eerste helft eerst nog een elvis nummer zien te verteren, en dan moest je nog eens wachten tot het 9e nummer voordat je eens echt lekker kon bangen. (dat hield daarna dan ook niet meer op..) kortom PRIMA CD DUS!!