Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2020

Watchmaker - Erased from the Memory of Man
Jaar van release: 2005
Label: Earache Records
Watchmaker - Erased from the Memory of Man
Nu onder de aandacht gebracht door Earache Records, maar deze plaat is oorspronkelijk uitgebracht op Willowtip Records. Een label wat meer en meer dezelfde reputatie begint te krijgen die bijvoorbeeld een label als Relapse Records al heeft; extreme muziek die kwalitatief zeer hoogstaand is. Willowtip heeft in het verleden platen uitgebracht van bands als bijvoorbeeld Cephalic Carnage, Circle of Dead Children, Ion Dissonance, Rotten Sound en Leng T’che. Als je een klein beetje bekend bent met voorgaande bands weet je ook in welke hoek je deze band moet zoeken. Extreme grindcore dus, en niet zomaar extreme grindcore, want dit is een van de meest zieke, extreme, en compleet over de top albums dat ik in tijden heb gehoord.

In 26 minuten rammen de heren er 16 tot op het bot gefrustreerde nummers doorheen. De dissonante riffs, blastbeats, en screams vliegen je om de oren, en ook al klinkt het geheel op het eerste gehoor nog erg onsamenhangend, na enkele luisterbeurten ontdek je toch wat structuur in de chaos. Want chaotisch dat blijft het, ook al komen er regelmatig behoorlijk groovende stukken aan de oppervlakte.
Gelukkig is de productie vrij helder waardoor alles goed hoorbaar is en het geheel niet verzuipt in een chaotische brei van geluiden. Hier en daar doet men mij denken aan Relapsebands als Gadget en Uphill Battle, terwijl er op andere momenten weer meer een blackmetal (December Wolves en Anaal Nathrakh zijn andere namen die regelmatig in me op komen bij het beluisteren van deze plaat) of extreme punk ‘feel’ aan hun muziek zit.

Voor veel mensen zal dit album iets teveel van het goede zijn, maar liefhebbers van eerder genoemde bands moeten dit zeker eens gaan beluisteren. Het vrij bizarre artwork is trouwens van de hand van zanger Brian Livoti.

Om af te sluiten met een quote uit het cd-boekje
“The common denominator of the universe is not harmony – It’s chaos, hostility, and murder”

En zo is het maar net.

Score: 80 / 100

Reviewer: Armand
Toegevoegd: 6 januari 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Watchmaker - Erased from the Memory of Man
Reactie van DirkGrijs op 07-01-2006 om 14:22u

toch vreemd, de reviewer van Kill.Fucking.Everyone is niet te spreken over deze band.. doet mij twijfelen over wie er nu objectief is, of dat beide het niet zo zeer zijn. verder no offense

Watchmaker - Erased from the Memory of Man
Reactie van Een Metalfan op 07-01-2006 om 15:26u

Dat we voor hetzelfde zine schrijven betekend natuurlijk niet automatisch dat we dezelfde mening over een band hebben. Het vorige album van Watchmaker is mij verder (nog) onbekend dus ik weet ook niet in hoeverre beide albums met verschillen. Het enige wat ik weet is dat ik dit een goed album vind, en Rascul die vorige niet. Lijkt me niets te maken hebben met objectiviteit, maar meer met een eigen mening.