Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-01-2021

Casus Belli - In the Name of Rose
Jaar van release: 2005
Label: Limb Music Products

Casus Belli - In the Name of Rose

Het is weer LMP tijd! Ondanks dat de helft van de melodieuze metalliefhebbers uit onze crew hun handen met het grootste gemak van nieuwe releases van dit label aftrekt onder het motto ‘nee, ik heb al een LMP gereviewed’ doet het niks af van de kwaliteit die ons voorgeschoteld wordt. Casus Belli trekt in ieder geval al snel de aandacht om het feit dat zanger Panos Dedes al gesolliciteerd heeft bij Judas Priest en op een haarlengte verschil werd verslagen door Tim Owens in de strijd om de felbegeerde zangpositie. Helaas voor Panos, maar ik ben des te blijer na het beluisteren van In the Name of Rose.

Ondanks dat in de biografie wordt verteld dat de band power metal speelt wil ik de stijl zelf liever omschrijven als pure, snelle heavy metal. Een bijzonder feit is wel dat Panos totaal niet als Halford klinkt, maar een veel ruwere stem heeft die me nog het meest doet denken aan een betere, krachtigere en zuiverdere Chris Bolthendahl (Grave Digger) en enkele malen zelfs aan Dio. Daarnaast hebben we Panos Arvanitis op de gitaar, die naast perfecte Gus G./Malmsteen solo’s, stevige riffs in de beste Priest/Metal Church stijl uit zijn gitaarkoker tevoorschijn tovert. Zelfs over de ritmesectie, die vaak nogal achterblijft bij de gitaristen en zangers, heb ik niks over dan goeds te melden dankzij prima basspel (van de Nederlandse Fotis Anagnostou) en lekkere drumfills.

Nummers als I’m your Master en Vengeance is my Law zijn snel en zetten al snel aan tot headbangen, terwijl Holy Gates (In the Name of Rose) en het magistrale Naked King een wat gevoeligere en meer epische kant laten zien. Op het moment dat de aan Virgin Steele herinnerende instrumentale afsluiter begint krijgen we eindelijk weer tijd om naar adem te happen en tot de conclusie te komen dat er in de laatste 41 minuten geen zwak nummer voorbij is gekomen. Griekenland lijkt samen met Australië de nieuwe hoop voor kwaliteits-metal te worden. Voor iedereen die wil weten wat de heren van Judas Priest hebben laten schieten zeg ik: Kopen die hap, je zult niet teleurgesteld worden! Deze plaat krijgt een terechte plaats in mijn top 10 van 2005.

Tracklist:
1. I’m your Master
2. Vengeance is my Law
3. Holy Gates (In the Name of Rose)
4. Diamond Crown
5. Edge of a Knife
6. Initiation (Promised Land)
7. Isolation
8. Naked King
9. Wrongly Right
10. Eastern Dance
11. Whispering (Instrumental)

Score: 87 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 30 september 2005

Koop dit album in

Meer Casus Belli:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Casus Belli - In the Name of Rose
Reactie van pany op 04-10-2005 om 08:23u

hi metalfan actualy the right casus belli s web address is www.casusbelli-band.com thanks a lot cheers