Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2021

Circus Maximus - The 1st Chapter
Jaar van release: 2005
Label: Frontiers Records
Circus Maximus - The 1st Chapter
De mannen van Circus Maximus hebben op hun debuutalbum – met de nogal ongeïnspireerde titel The 1st Chapter – vooral goed gekeken naar grote broer Symphony X en in mindere mate Dream Theater. Erg origineel is het geboden materiaal dus niet (hoewel het bijbehorende praatje van het label Frontiers Records zoals gebruikelijk anders doet vermoeden) en eigenlijk is Circus Maximus dan ook een heel convervatieve “progressieve” metalband.

Dat alles wil overigens zeker niet zeggen dat The 1st Chapter een album is geworden om snel weer te vergeten: daarvoor zitten de nummers gewoon te goed in elkaar. De muzikanten zijn prima op elkaar ingespeeld, de zang van Michael Eriksen ligt bijzonder prettig in het gehoor en vooral in de snellere nummers komen de compositorische vaardigheden van de bandleden bijzonder goed naar voren. Zo vallen nummers als Sin, het geweldige instrumentale hoogstandje Biosfear (dat wederom enigszins aan Dream Theater doet denken) en het door lekker, ronkend gitaarwerk ondersteunde Why Am I Here in positieve zin op. Ook het bijna twintig minuten durende titelnummer mag vermeld worden, hoewel hier de invloeden van Symhony X (The Odyssey) er wel érg schaamteloos opliggen.

Voor liefhebbers van bovengenoemde bands valt er dus zeker genoeg te genieten op dit ruim zeventig minuten durende album. En eerlijk is eerlijk: hoewel de band in de toekomst misschien wat minder moet spieken bij genregenoten, is The 1st Chapter een sterk album geworden dat prima in elkaar zit. Hoewel het gebrek aan originaliteit Circus Maximus in dit genre misschien wat sneller wordt aangerekend dan in andere metalgenres, zou het onrechtvaardig zijn dit album daarom te negeren. Daarvoor is de kwaliteit simpelweg té duidelijk aanwezig.

Tracklist:
1. Sin
2. Alive
3. Glory of the Empire
4. Biosfear
5. Silence from Angels Above
6. Why Am I Here
7. The Prophecy
8. The 1st Chapter
9. Haunted Dreams

Score: 81 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 3 september 2005

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Kiske op 04-09-2005 om 05:03u
Score: 85 / 100

Idd een geweldig goed album. Maar orgineel vind ik het dan nog wel... Kijk je kunt wat klakkeloos overnemen van bands (neem een Visions of Atlantis die van Nightwish klakkeloos overneemt) en je kunt je laten inspireren door je favo bands. Dat laatste vind ik vooral van toepassing voor deze band. Ze weten een perfecte tussenweg te vinden tussen Symphony X en Dream Theater. Dat is iets wat nog geen 1 band is gelukt en dat is ook iets wat nooit voor mogelijk is geacht. Kortom een lekker album die niet al te origineel is en tegelijk ook wel heel origieel is. Dit omdat Circus Maximus gewoon iets doet wat nog geen andere band is gelukt. Een tussenweg vinden tussen Symphony X en Dream Theater. Prog fans HAVE FUN!!!

Reactie van Gunsy op 10-09-2005 om 16:14u
Score: 88 / 100

Vind het ook een erg gaaf album. Inderdaad helemaal voor de mensen die Dream Theater en Symphony X ook kunnen waarderen. Toch is het soms wel heel erg gesteld met het gebrek aan originaliteit. Sommige Dream Theater stukjes komen bijna hetzelfde terug. Daarentegen klinkt dat natuurlijk wel weer heel vet :) Het lange nummer, The 1st chapter doet denken aan The oddyssey van Symphony X, maar is wel heel anders. Een aanrader dit.

Reactie van Draadnagel op 01-04-2006 om 10:29u

Inderdaad geen eigen geluid, maar hoe komt het dan deze cd al bijna twee maanden in de cd-speler van mijn auto zit? Het is gewoon verslavend lekker en daar gaat hem om. Als DT met saaie platen als Octavarium komt moeten anderen het maar oppakken............ik kijk nu al uit naar hun volgende werkje!!