Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 28-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bassem Deaibess (The Hourglass) - 44
 • Clevdh (Orakle) - 42
 • Daniel Botti (Node) - 43
 • Gylve "Fenriz" Nagell (Darkthrone) - 50
 • Jesper Strömblad (In Flames) - 49
 • Muhammed Suiçmez (Necrophagist) - 46
 • Sigurd "Satyr" Wongraven (Satyricon) - 46
 • Steve Smyth (Nevermore) - 51
Concertreview

Circus Maximus en Divided Multitude
Op 6 maart 2016 in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer
Een review door Jeffrey

Binnenkort komt het vierde album van Circus Maximus uit. De plaat heet Havoc en deze komt in verschillende formaten uit. Er is bijvoorbeeld een deluxe editie die live-opnamen bevat van het optreden in Loud Park (2012). Ter promotie van Havoc tourt de progmetalformatie momenteel samen met Divided Multitude door Europa. Op zondag 5 maart staan de Noren in Cultuurpodium Boerderij te Zoetermeer. Jeffrey is er tijdens de enige show in Nederland bij en was getuige van een groot verschil tussen beide acts.

Circus Maximus

Het Noorse Divided Multitude draait al twintig jaar mee, maar heeft in die tijd weinig indruk gemaakt binnen de progwereld. Ook vandaag lukt dat niet en dat heeft met name te maken met de tegenvallende vocale prestaties van Sindre Antonsen. Regelmatig zit hij er lelijk naast, zoals in Depth. Hij overschreeuwt zichzelf en een aardig nummer als How Many Tears lijdt daaronder. Als de frontman het publiek verzoekt mee te klappen, reageren er dan ook slechts drie mensen. De andere bezoekers zie je vol ongeloof naar elkaar kijken. Toch zijn er wel positieve dingen te melden. De mannen zijn actief, enthousiast en de gitaar- en keysolo’s zijn technisch goed uitgevoerd. De herinneringswaarde van 2 4 7, Demise en What I See (“The latest song of the evening”) is echter beperkt. Divided Multitude maakt vandaag een slechte beurt.

Gelukkig maakt Circus Maximus de avond helemaal goed. Michael Eriksen maakt direct contact met de honderdvijftig belangstellenden, verzoekt om mee te klappen en er is meteen reactie tijdens Namaste. Het geluid staat mooi helder en krachtig afgesteld, waardoor de verschillende aspecten van de progmetal optimaal tot hun recht komen. Bijvoorbeeld de gitaarsolo in Namaste, de keyboardsolo plus backingvocals in The One of de geoliede samenwerking van toetsenist Lasse Finbråten en gitarist Mats Haugen die er mooi uitkomt in I Am en The Weight. Laatstgenoemde is een nummer dat afkomstig is van het Havoc. Van de zes nieuwe tracks komen The Weight, Highest Bitter en Loved Ones het beste uit de verf. De uitvoeringen van het Pages en het titelnummer zijn echter de enige lichte tegenvallers van de avond.

De fans zijn het meest enthousiast bij het horen van Architect Of Fortune (één van de uitschieters), Arrival Of Love, Loved Ones en Abyss en ondanks dat Eriksen aanmoedigt om mee te zingen (“sing along if you know the words”), blijven de liefhebbers liever staan te genieten van de zangkwaliteiten van de frontman. Vooral bij Abyss durven meer bezoekers mee te doen. Eriksen is uitstekend bij stem, maar de meeste aandacht gaat uit naar het fantastische gitaarspel van Mats Haugen. De solo’s zijn van een zeer hoog niveau, en voor zijn bijdrage krijgt hij tijdens Architect Of Fortune en Loved Ones terecht veel bijval. Zijn broer Truls is er vandaag overigens niet bij. Frank Nordeng Røe (Withem) vervangt hem. Een knieblessure houdt Truls thuis. Geluk bij een ongeluk is dat hij daar van een gezinsuitbreiding kan genieten.

De Noren maken vanavond een professionele en gemotiveerde indruk. De presentatie is verzorgd, er zit een mooi tempo in de set en ondanks het feit dat het nieuwe album nog niet uit is, krijgen de heren voor de nieuwe nummers en het technisch verzorgde spel veel bijval. Het is jammer dat het na Chivalry is afgelopen, maar direct na afloop is er nog ruim de gelegenheid om met de musici te praten. Circus Maximus deed vanavond het tegenvallende voorprogramma Divided Multitude geheel vergeten, middels een nagenoeg foutloos optreden.

Setlist Circus Maximus:
1. Namaste
2. The One
3. The Weight
4. Highest Bitter
5. Architect Of Fortune
6. Arrival Of Love
7. Loved Ones
8. Sin
9. Havoc
10. Pages
11. Abyss
12. I Am

Toegift:
13. The First Chapter
14. Chivalry

Setlist Divided Multitude:
1. Intro
2. Closure
3. Feed On Your Misery
4. How Many Tears
5. 2 4 7
6. Depth
7. Demise
8. What I See

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.