Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Circus Maximus - Havoc In Oslo
Jaar van release: 2017
Label: Frontiers Music
Circus Maximus - Havoc In Oslo
Drie jaar geleden plaatste Circus Maximus een concertdocumentaire op YouTube van het optreden in de Saitama Super Arena in Japan. Sindsdien is het de wens geweest van de bandleden om een dvd uit te brengen. Op 6 februari diende zich een ideale mogelijkheid aan toen de Noorse proggers ter ere van de release van Havoc optraden in thuisstad Oslo. Onder de naam Havoc In Oslo is er inmiddels een dubbel-cd en dvd/blu-ray.

Aangezien het optreden in eigen land plaatsvindt, spreekt Michael Eriksen de fans in het Noors aan. Michael is zowel in de studio als op het podium een goede zanger. Niet voor niets is hij door naar de volgende ronde van The Voice. Ook zijn bandmaten laten een vakkundige indruk achter. Zowel de rustige stukken in het mooie Radiohead meets Muse-achtige Pages als de stevigere, dansbare passages in het gave Namaste komen goed door. Alle instrumenten zijn goed te horen. Het rauwe gitaarwerk en de zang staan op de voorgrond.

De reacties van het publiek zijn enthousiast. Ze staan in tegenstelling tot soortgelijke releases van andere artiesten geloofwaardig in de mix. Tijdens Namaste hoor je de mensen in de zaal meedoen en zo zijn er nog wel wat momenten, maar het is vooral de muziek die in de spotlights staat. Over spotlights gesproken: het is jammer dat de camera- en lichtposities niet goed op elkaar afgestemd zijn. Zo heeft de dvd niet echt een meerwaarde. Door de rook en het blauwe licht zijn de bandleden regelmatig niet goed te zien.

Muzikaal valt er veel te genieten. Naast de reeds genoemde tracks komen The One en Highest Bitter overtuigend door. Anderen doen er nauwelijks voor onder. Slechts het titelnummer van Havoc, het album dat met vijf tracks hofleverancier is, behoort samen met Abyss tot de mindere uitvoeringen. De setlist toont de diversiteit van de discografie; van het proggy Architect Of Fortune tot de veelal toegankelijke nieuwe tracks, van het symforockende Arrival Of Love tot het prachtige, melodieuze, U2-achtige Loved Ones.

Je kunt goed horen dat er een positieve sfeer in de zaal heerst. Er is veel applaus en gejuich tussen de nummers door en Michael moedigt de fans aan. Ook de muziek ademt positiviteit en bovendien afwisseling (zoals Sin met heavy passages en mooie meerdere lagen vocalen en het reflectieve, dromerige Chivalry). De geluidskwaliteit is goed. Het is alleen jammer dat de beelden wat ondermaats zijn. De dvd-blu-ray is dus geen aanrader, het live-album wel, zowel voor fans als voor mensen die benieuwd zijn naar de lichte prog van Circus Maximus.

Tracklist:
Cd1:
1. Forging
2. Namaste
3. The One
4. The Weight
5. Highest Bitter
6. Architect Of Fortune
7. Arrival Of Love
8. Loved Ones
9. Sin

Cd2:
1. Havoc
2. Pages
3. Abyss
4. I Am
5. Chivalry
6. Game Of Life

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 2 oktober 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]