Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Circus Maximus - Isolate
Jaar van release: 2007
Label: Frontier Records

Circus Maximus - Isolate

Twee jaar terug vergeleek mijn collega reviewer van Metalfan.nl Circus Maximus nog met een mengeling van Dream Theater en Symphony X. Op hun tweede album Isolate lijken deze Noorse mannen meer op een mengeling van Queensrÿche en uiteraard Dream Theater. Deze Noorse band pikken het beste van twee voorgaande bands, en maken er zelf een waar muzikaal feestje van.

Het album Isolate staat als een huis zowel qua compositie als qua performance. Het spel is geweldig en virtuoos en de muziek is interessant genoeg om je er uren mee te kunnen vermaken. De ontzettend hoge zweverige zang van Mike Eriksen lijkt vrij veel op die van Geoff Tate van Queensrÿche, wat natuurlijk alleen maar als een compliment kan worden gezien. Het instrumentale werk refereert met regelmaat aan loopjes die doen denken aan een van de vele Dream Theater platen. Niets mis mee uiteraard. De nummers zijn niet zo verschrikkelijk lang zoals op hun voorgangers op de eerste plaat van deze heren, maar zitten sterk in elkaar en zijn mooi gebalanceerd. Het oog voor song wordt niet verloren, en zo telt dit album een negental pakkende progresieve liederen. Echte uitschieters zijn er niet, want het is allemaal dik in orde, maar als er dan toch een favoriet genoemd moet worden, is dat zonder twijfel Ultimate Sacrifice.

Een prima tweede album van deze heren uit Noorwegen. Dat er nog maar veel mogen volgen. Misschien jammer dat het allemaal niet zo origineel is, maar dan geldt nog altijd beter goed gejat dan slecht bedacht. Het is dan ook meer zo dat ze goed gekeken hebben naar de grote progressieve acts, en daar hun eigen muziek van proberen te bouwen, dan dat het als twee druppels water op genoemde bands lijkt.

Tracklist:
1. A Darkened Mind
2. Abyss
3. Wither
4. Sane No More
5. Arrival Of Love
6. Zero
7. Mouth Of Madness
8. From Childhood’s Hour
9. Ultimate Sacrifice

Score: 85 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 14 oktober 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Circus Maximus - Isolate
Reactie van wob op 15-10-2007 om 20:34u
Score: 90 / 100

Helemaal mee eens.
Dat ze deze stijl niet uitgevonden hebben doet er niet toe zolang je maar goede composities aflevert met heerlijk zangwerk en mooie melodieen.
En dat doen ze,wat een lekker plaatje, zeg!
Ik blijf 'm maar draaien en heb inmiddels ook hun eerste te pakken, ook
die is erg fijn.
De zanger doet mij trouwens vaak aan Tony Harnell van TNT denken,
toevallig ook een Noorse band.

Circus Maximus - Isolate
Reactie van Ron vd bas op 17-02-2009 om 03:47u
Score: 95 / 100

Wat een lekkere cd is dit zeg. Ik draai hem grijs in mijn auto. Alleen Sane no more is minder, omdat deze instrumentaal is. Vandaar geen 100 punten. De zang is stukken beter dan van Dream Theater, ook een topband, en de composities zijn een stuk pakkender en compacter, wat makkelijker beluisteren is dan die van hun grote amerikaanse broeders!!! Deze band heeft inderdaad veel weg van TNT, die andere topband uit Noorwegen. Ik heb inmiddels ook the First chapter, die van mij 85 punten krijgt, ook vanwege het mindere instrumentale nummer en de iets minder goede composities.

Circus Maximus - Isolate
Reactie van jasper op 18-04-2009 om 18:42u
Score: 90 / 100

echte uitschieters zijn er niet maar de favoriet is wel zonder twijfel?